У неділю відбулися місцеві вибори, які вперше проведено за пропорційно-мажоритарною системою. Половину депутатів до обласних, районних і міських рад обирали за партійними списками, а другу половину депутатів, яких усе ж таки висували місцеві партійні організації, — на мажоритарній основі в одномандатних округах. Натомість  депутатів сільських і селищних рад вибирали лише на мажоритарній основі. Результати голосування оприлюднять не пізніше 5 листопада.

Як відбувалися вибори на Івано-Франківщині, як було з дотриманням українського законодавства і міжнародних стандартів, наш кореспондент, побувавши 31 жовтня майже перед завершенням голосування в обласних виборчих штабах партій, цікавився у чільних їх представників.

Олександр СИЧ, голова ІФОО ВО «Свобода», депутат обласної ради. Закон про місцеві вибори дозволив формувати комісії з представників партій, які насправді не представлені на місцях.

Некваліфіковані виборчі комісії не справилися зі своїм завданням, тому це стало причиною тотальних порушень. Дільниці не могли елементарно організувати свою роботу, значна кількість їх відчинилась із запізненням — на 15 хв.,
30 хв., а то й на годину.

Відповідно до закону кандидати мали право зняти свою кандидатуру з виборчих перегонів за п’ять днів до виборів. Проте сьогодні, коли розпочалося голосування, напроти їхніх прізвищ не завжди стояла помітка «вибув».
Горезвісна фірма «Кубекс» не змогла надрукувати бюлетені, тому окремі дільниці не розпочали вчасно свою роботу, оскільки їм їх довозили. Також бюлетені з одного округу потрапляли на інший. Таких прикладів можна наводити багато.
З огляду на непрофесійний склад комісій робота була дезорганізована. На виборчих дільницях були хаос і безпорядок, недостатня кількість кабінок для голосування, величезні черги тощо. Процес організації виборів показав, що чинна влада не володіє інструментом наведення порядку ні в державі, ні на виборах.

Окрім цього, було багато фальсифікацій. Масово виявляли так звані «каруселі» — факти, коли виборці приходили на дільниці зі своїми паспортами, але в них скріпкою були прикріплені запрошення на вибори, адресовані іншим особам. Нам стало відомо, що збиралася інформація про те, хто з виборців перебуває за кордоном, щоб замість них могли проголосувати по кілька разів на різних дільницях певні люди, яким дали їхні запрошення. Вони знали, до кого підійти в комісії, щоб змогти проголосувати, бо все було сплановано заздалегідь. Спостерігаючи за цими виборами, важко простежити, де є межа між недосвідченістю, необізнаністю і цілеспрямованими фальсифікаціями.

Дмитро ШЛЕМКО, керівник обласного виборчого штабу ВО «Батьківщина», народний депутат України. Із врахуванням свого досвіду можу сказати, що нинішні вибори за рівнем організації є найгіршими з тих, які проходили на теренах Івано-Франківщини від початку незалежності України. Виявлено надзвичайно багато організаційних помилок. Основи такої дезорганізації закладено законом про вибори, зокрема це стосується формування виборчих комісій.
На місцях був хаос і безлад, які полягали в тому, що на дільницях плутали бюлетені, не було у списках людей і т. д. Проте демократичні сили переможуть, і це стане найбільшим досягненням Прикарпаття. Адже жителі нашої області надають перевагу патріотам, які сповідують українські цінності. Прикарпаття зробило свій вибір, але як усе виглядатиме на практиці, представники політичних сил демонструватимуть своєю роботою в радах. 

Зіновій ШКУТЯК, керівник обласного виборчого штабу політичної партії «Наша Україна», народний  депутат України. Сьогодні на виборах до місцевих рад спостерігаємо низку помилок і порушень. Найперше це стосується масових помилок у виборчих бюлетенях по виборах на всіх рівнях у мажоритарних одномандатних округах, на посаду сільських, селищних, міських голів, зокрема, й у прізвищах кандидатів, даних про них. Маємо невнесення у бюлетені кандидатів. Натомість — внесення до бюлетенів осіб, які не є кандидатами. Спостерігаємо також поміняні бюлетені по округах — на один округ подано бюлетені з іншого, невнесення до списку виборців, спроби агітації на дільницях, а також горезвісні «каруселі». 

Все, що стосується бюлетенів, які друкували на поліграфічному підприємстві «Кубекс», можна трактувати як фальсифікацію виборчої документації, і це відповідно тягне за собою кримінальну відповідальність.

Василь ЧУДНОВ, керівник обласного виборчого штабу ПР, народний  депутат України. На мою думку, давати оцінку тому, як пройшли вибори на Прикарпатті, ще рано, адже виборчий процес не завершився. Наразі триває підрахунок  голосів виборців — не менш важливий етап виборчого процесу, ніж саме голосування, і вже за результатами якого можна буде робити певні висновки.

Оперуючи даними, які протягом дня надходили від наших представників на виборчих дільницях, можу зазначити, що порушення, звісно, були. Проте ці дані не можуть стати основою для того, щоб я давав об’єктивну загальну оцінку всьому виборчому процесові, який відповідно до закону про місцеві вибори завершиться тільки після офіційного  оприлюднення результатів.

Оцінку місцевим виборам на Прикарпатті дали також спостерігачі з Румунії, представники міжнародної організації «За справедливі вибори»  Штефан Пуріч і Крістіан-Валєнтін Хапенчук. Вони відзначили добру організацію виборів і переконані, що кожен виборець, який прийшов на дільницю, міг зробити той вибір, який забажав. Проте міжнародні спостерігачі звернули увагу і на недоліки, які все ж таки вважають не настільки вагомими, щоб серйозно вплинути на кінцевий результат виборів. Це найперше стосується недотримання закону певними політичними силами щодо зовнішньої агітації, особливо по селах. Підбиваючи підсумки, спостерігачі констатували, що вибори на Прикарпатті пройшли демократично і прозоро. 

02 Листопада 2010, 12:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02