Хоч обласний центр у неділю прокинувся на годину пізніше звичного (почався ж зимовий час), на восьму годину до виборчих дільниць мало хто поспішав. Молодь, очевидно, ще досипала, а поважного віку іванофранківці за традицією зранку молились у церквах.

— Виборчий процес активізувався після десятої години, власне, тоді, коли у храмах закінчується мала Служба Божа, — розповіла голова комісії на дільниці № 76 (приміщення економічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника. — В. Д.) Оксана Сокольська. — Спочатку трохи були черги, але на 12-ту годину потік внормувався. Ще очікуємо напливу студентів після 17-ї години, бо чимало з них на вихідні їздили додому,— а це цілий гуртожиток університету на вул. Шевченка, 46. Як неодноразовий голова дільничної комісії, ніяк не можу збагнути, чому ми щоразу наступаємо на ті самі граблі: виборці й далі не знаходять себе у списках. Перші списки міська служба реєстру виборців подала з тими ж помилками, котрі ми виправили ще напередодні січневих президентських виборів. Довелося повторно уточнювати їх і повертати на перереєстрацію. Я спілкувалася з колегами інших дільниць — вони теж скаржаться на халатність працівників цієї служби. А коли їм робиш зауваження, можуть і нагрубити.

Частина виборців «блукає» з іншої причини... Звикнувши до нашої дільниці, на 19-му році незалежності України змусили їх перейти до сусідньої. Приміром, будинки № 42 і 46 на вул. Шевченка залишили за нами, а 44-й, що між ними, «відлучили». Де логіка в такому безглуздому переформатуванні виборчої території? Люди, звичайно, сердяться, хоч і самі винуваті, — не придивилися до адреси, зазначеної у запрошенні.

— Нам теж довелося вислуховувати нарікання виборців, — підтвердив незрозумілий характер перерозподілу територій дільниць заступник голови комісії ВД № 70 (приміщення коледжу готельного сервісу  і туризму на вул. Сорохтея, 43. — В. Д.) Орест Волошин. — Але в меншій кількості, бо ми звертали на це увагу людей при врученні запрошень. У дверях запрошення залишали тільки після безуспішних відвідин.

На міські служби реєстру виборців та виборчу комісію скаржилися ще на двох виборчих дільницях —  № 66 (приміщення коледжу технологій та бізнесу) і № 86 (ЗШ № 19 на вул. Мазепи, 169). Голова ДВК Світлана Маєр так і не додзвонилася до старших колег, щоб з’ясувати, як вчинити з Катериною Пинило, якій чомусь не вручили запрошення і яка не знала, де їй голосувати. А прізвище її дочки Лілії Пинило «випало» зі списку після уточнення в службі реєстру виборців буквально за день до голосування (це з’ясувалося уже в день виборів). Тому жінці, збентеженій такою неуважністю реєстраторів, порадили йти до суду. Аналогічний випадок стався і на дільниці № 66, але,
судячи з реакції тих людей, вони не скористалися екстравагантною порадою.

Цього разу без будь-яких довідок голосували вдома. Член комісії на виборчій дільниці № 76 Дмитро Коробко разом з двома колегами ще до обіду побував за 24 адресами. 20 виборців виконали свій громадянський обов’язок, інших не застали вдома. Але від перших почули нарікання на недостатню поінформованість щодо особистостей і програм суб’єктів виборчого процесу. Неважко здогадатися, як повелися в цій делікатній ситуації представники від тієї чи іншої партії або кандидата на посаду мера.

Як і очікувалося, від багатьох виборців, особливо пенсійного віку, можна було почути скарги на бюлетені з великою кількістю кандидатів у депутати обласної та міської рад як по багатомандатних, так і по одномандатних мажоритарних округах. Знайомство з невідомими прізвищами безпосередньо в кабінках забирало багато часу, створювало черги, змушувало на окремих дільницях застосовувати пропускну систему на вхідних дверях. Природно, що це тільки нервувало людей і найменш терпеливі дочасно покидали приміщення.
Одного з таких невдоволених мені вдалося «розкрутити» на відверту розмову.

Він назвався Петром Чикуряком і сказав:

— Місцеві вибори дуже нагадують гру в дурня, коли є завжди ризик програти. Я «тасував» десятки прізвищ у п’яти бюлетенях, але не певний, що якраз той чи інший висуванець, образно кажучи, стане козирною картою в одномандатному, а тим більше — у багатомандатному окрузі. Що не партійна п’ятірка — здебільшого особи, які вже були при владі, але ворогували один з одним і заважали розвиткові міста. Якби були разом — так, як на Майдані! — скільки доброго могли би зробити для людей! Тому я не «підтримав жодного» з них, окрім кандидата в мери — на мій погляд, найдостойнішого з усіх 19. Побачите, він буде міським головою, наведе порядок, завдяки чому Івано-Франківськ таки буде європейським містом.

- Ви можете назвати такого достойника?

— Завтра його прізвище ви почуєте за екзит-полами, а може, й за результатами ТРК...

Не приховували своїх симпатій до конкретної політичної сили студенти одного з факультетів ПНУ ім. В. Стефаника Василь, Вікторія та Андрій (прізвищ просили не називати). Андрій сказав за трьох:
Ми — націоналісти, і нам не байдуже, як далі розвиватиметься рідне місто, Українська держава. Наш вибір — «Свобода», там, де найбільше молоді. Кому, як не молодим, до снаги найскладніші проблеми як місцевого, так і державного значення?!

З певними нотками песимізму, але загалом оптимістично охарактеризував нинішні вибори відомий на Прикарпатті пасічник Григорій
Колибаб’юк:

— Часто згадую перші демократичні вибори 1991 року — я тоді очолював виборчу комісію на одній з дільниць в Івано-Франківську. Ми жили доленосними подіями, тішили себе великими сподіваннями. Але не так сталося, як гадалося. Сьогодні, на 19-му році незалежності, життєвий рівень українців чи не на останньому місці в Європі. А все через те, що ніяк не позбудемося совкової спадщини. Цю нашу ментальність не розуміє американська діаспора. Я це добре відчув, коли гостював у заокеанських родичів... Але сьогодні інший час. На ці вибори оновленою пішла «Наша Україна», толерантнішою стала «Батьківщина», а як потужно заявили про себе «свободівці»! Ні, я все-таки вірю, що ми виберемося з цього провалля, і наша держава займе своє гідне місце серед європейських спільнот.

02 Листопада 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02