Проведення Зимової Олімпіади-2022 на Прикарпатті стало актуальною темою для місцевої влади. Днями колегія ОДА підтримала ініціативу Президента України В. Януковича щодо проведення в нашій країні цих спортивних ігор.
Про це ж йшлося під час приїзду на Івано-Франківщину міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Р. Сафіулліна. Як відомо недавно у Бурштині на стадіоні «Енергетик» він разом із головою ОДА М. Вишиванюком відкрив спортивний майданчик зі штучним покриттям. Під час цих урочистостей кореспондент «Галичини» задав кілька запитань  Р. Сафіулліну та М. Вишиванюку стосовно розвитку фізкультури і спорту в нашій країні та в області зокрема. Ось що вони відповіли на них.

Основне наше завдання — все робити для того, щоб люди були здорові, — сказав Равіль Сафіуллін. — Наприклад, через незадовільний фізичний стан юнаків, нині вже нема кого брати до армії. Власне, якщо, нарешті, не повернемося обличчям до народу, нас чекає похмуре майбутнє. Тож відкриття спортивних майданчиків, як це відбулося в Бурштині, є одним з етапів поліпшення становища в розвитку фізичної культури і спорту. До речі, на одному із засідань гуманітарної ради Президент Віктор Янукович зазначив, що, починаючи з 2011 року, встановлюватимуть їх по 500 щорічно. Крім того, будуватимемо й інші об’єкти, зокрема плавальні басейни.

- Президент озвучив ідею про проведення Зимової Олімпіади-2022 на Прикарпатті. Коли зважати на нелегке економічне становище в державі, є скептики щодо цього, але попри все керівництво нашої області щиро підхопило такі плани і готове втілювати їх у життя. Перш ніж подавати заявку, треба визначитися, в якому Карпатському регіоні можуть проводитися Олімпійські ігри. Львів’яни, здається, висунули свій проект організації найвищого спортивного форуму на території своєї області. Мовляв, вона економічно потужніша і тут є кращі умови. Можуть бути певні зазіхання і з боку закарпатців. А чи не варто вирішувати це питання таким чином, щоб Олімпіада проводилася відразу на територіях трьох областей — Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської?

Равіль Сафіуллін:

— У 2014 році країни повинні подати заявки на участь в конкурсі за право проведення Зимової Олімпіади-2022. У 2015-му МОК прийме рішення, хто є переможцем. На сьогодні до проведення Олімпіади в Карпатах ми не готові зовсім. Тому недарма на наступний рік у Держбюджет України для підготовки закладається 500 млн. доларів. До 2015-го, приїзду комісії з МОК, нам треба вже виконати  50 відсотків робіт.  Щоб було видно: є один об’єкт, другий, третій... У разі позитивного рішення за сім років, які залишаються, слід завершити всі роботи.

А щодо того, в якому регіоні може проводитися Зимова Олімпіада, скажу відверто: я знаю, як ваш голова ОДА переживає за цю справу, у мене з ним відбувалася не одна зустріч з цього приводу. Остаточне слово — за представниками Міжнародного олімпійського комітету, де є відповідний департамент і головна особа, котра відповідає за інфраструктуру. Вона приїде і подивиться, що може запропонувати Івано-Франківська область, що — Львівська, Закарпатська або якась інша. Згідно з цим комісія прийде до певних висновків: тут, припустимо, проводитимемо такий вид спорту, там —  інший і т. д. Ми їх представникам показуємо лише загальну обстановку. Я обіцяю, що ми надамо всі необхідні документи, а на чому зупиняться члени комісії, не знаю. Однак старатимуся, зважаючи на свою повагу до лідера вашої області.

Михайло Вишиванюк:

— Олімпіада — це чудово. Тому що кожна область намагатиметься розбудовувати відповідну інфраструктуру. івано-Франкіщина прийматиме Олімпіаду безперечно. Не кажу про всю, але думаю, що основні види змагань пройдуть саме на Прикарпатті. Ми в цьому напрямі, пане міністре, працюємо і будемо працювати. і добре, що Президент дав доручення розробити не просто програму, а й відповідний закон про розвиток масового спорту, починаючи з дитячого садка. Йдеться про здоров’я нації, престиж України.

- У рік держава має будувати 500 спортивних майданчиків зі штучним покриттям, басейни та інші спортивні споруди. Ви можете сьогодні сказати, де наступного року в області щось зводитимуть?

Михайло Вишиванюк:

— У зв’язку із загальною реконструкцією Бурштина в місті вже буде плавальний басейн. Водночас розроблено програму перебудови нашої області до 2020 року під назвою «Писанковий край», окремі положення якої затверджують на сесіях міських, районних і сільських рад, на колегіях райдержадміністрацій. Все розписано. І не останнє місце тут займає розвиток фізкультури і спорту.

- А як щодо фінансових державних видатків?

— Нашу область відвідав віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов, з котрим ми підписали угоду про розподіл обов’язків у плані соціально-економічного будівництва до 2015 року. Підписано мільярд гривень. Ще, крім того, залучатимемо кошти з інших джерел. А якщо ще й піднімемо економіку, поповнимо наші бюджети, то цей мільярд потягне ще два-три додаткові. Гроші є, зрештою, за великим рахунком, вони були й раніше, але в попереднього керівництва не було бажання й ініціативи використовувати їх. У Бурштині проявили належну ініціативу, тож мають і відповідний спортивний майданчик. Де є бажання й ініціатива, там ітиме й будівництво. І то велике, і високими темпами. Простий приклад. Три школи, три будинки культури — невже це мало за півроку роботи? Лише в Турці Коломийського району відкрили спортзалу і спортивний майданчик. У кожному селі кожного району щось є, щодня щось відкривається. Просто ЗМі не хочуть показувати. Нема широкої інформації для населення про те, що робить нова влада. Це, власне, окреме питання для розмови.

- Пане міністре, розкажіть, будь ласка, про підготовку до футбольного «Євро-2012». Адже президент УЄФА Мішель Платіні ще недавно погрожував перенести змагання в інші країни, не раз попереджував, а тепер, нарешті, схаменувся.

Равіль Сафіуллін:

— Справді, ще півроку тому стояло питання:  буде в Україні «Євро-2012» чи не буде. Приїжджали комісії УЄФА, і вони висловлювали незадоволення підготовкою. Сьогодні всі питання знято. Справді, три роки практично нічого не робилося. Йшли тільки розмови і виголошувалися коментарі про те, що у нас все добре, що все йде за планом, все виконуємо у визначені терміни. А насправді це були порожні слова. А ось за останні півроку здійснено такий стрімкий ривок, який змусив УЄФА погодитися провести в Україні на один матч більше, аніж у Польщі.

- У Львові, здається, пригальмовується будівництво стадіону...

Равіль Сафіуллін:

— Там теж проблем нема. Прийшли люди, які знають як і що робити. Головне — не багато говорити, а працювати.

04 Листопада 2010, 11:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30