Через скаргу до Івано-Франківського територіального відділення Антимонопольного комітету у так званих "елітних" загальноосвітніх навчальних закладах забрали давній привілей - розподіл класів на групи при вивченні математики та іноземної мови. Батьки гімназистів та ліцеїстів опинилися у неприємній ситуації: вони хотіли для своїх дітей якісної освіти і готові були за неї платити. Чому це заборонено?

Коли стало відомо, що Українській гімназії №1 цього тижня довелося офіційно скасувати один з давніх привілеїв - розподіл класів на групи при вивченні математики та іноземної мови, містом поширилися чутки про спроби зіпсувати авторитет закладу. Оскільки про заборону на розподіл класів стало відомо ще перед виборами, подейкували, що таким чином «недруги» роблять ведмежу послугу особисто директору гімназії Ігореві Дейчаківському, який балотувався до міськради. Говорили й про можливе затаєне бажання міністра освіти Табачника «вдарити» по престижних закладах освіти на Західній Україні.

Як вдалося з'ясувати "Галицькому кореспонденту", корені проблеми не стосуються ні гімназії №1, ні її директора, хоча саме цей заклад, очевидно, найбільше постраждав у цій історії. Питання про законність розподілу класів за батьківські кошти піднялося ще наприкінці минулого навчального року. Йдеться про те, що у кількох школах Івано-Франківська під час вивчення деяких предметів, зокрема математики, інформатики, фізики, клас ділився на дві групи. Відтак одна група з 12-15 учнів йшла на математику, а інша, до прикладу, на інформатику, а потім навпаки. Вчителям було легше викладати, а дітям легше засвоювати. Оскільки навчальним планом таких поділів класу ніколи не було передбачено, цю додаткову послугу оплачували батьки учнів.

Платити треба було вчителеві за додаткове навантаження. Якщо навчальним планом передбачено, до прикладу, 4 години математики на тиждень, то вчитель викладав 8 годин для двох груп. Відповідно, отримував додаткову оплату від батьків. Допоки хтось із батьків не засумнівався у правомірності цієї оплати. Півроку тому мама одного зі старшокласників з 23-ої школи звернулася до Івано-Франківського територіального відділення Антимонопольного комітету зі скаргою: чому вона має платити гроші за те, що державою передбачено безкоштовно?

Антимонопольний комітет відреагував на скаргу і визнав таку практику розподілу класів незаконною. «Якщо у 5-7-их класах, відповідно до навчального плану, передбачено 4 години занять з предмету «математика», то ці ж 4 години занять і отримують учні, проте не безоплатно, а за гроші. Тобто додаткові платні послуги надаються Школою-ліцеєм №23 та іншими загальноосвітніми закладами Івано-Франківська не понад обсяги, а в межах навчального плану», - прокоментувала голова Івано-Франківського обласного територіального відділення АМК Тетяна Савчин.

У межах навчального плану надавати такі платні послуги, як розподіл класів для кращого вивчення предмету, забороняє нова постанова Кабінету міністрів від 27 серпня цього року «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти...». У ній серед переліку платних послуг, які мають право надаватися у закладах освіти, розподілу класів не передбачено. «Платні освітні послуги можуть надаватися навчальними закладами лише поза обсягами навчального плану, і вони можуть проводитися лише у позанавчальний час, а не під час уроку. Скажімо, після уроків, у вихідні чи під час канікул», - пояснив начальник Управління освіти та науки міськвиконкому Михайло Верес.

Фактично, ділити класи на групи в межах навчального плану забороняла і попередня постанова Кабміну з 1997 року, але у приписі до неї говорилося про можливість здійснення платних послуг за так звані «додаткові кошти». Всі ці роки управління освіти вважало батьківські кошти додатковими і не сумнівалося у правомірності розподілу класів. Антимонопольний комітет роз'яснив: батьківські кошти вважатися додатковими не можуть.

Класи ділили не лише у 23-ій школі. Така практика дотепер існувала ще у ЗОШ № 8, 10, 15, 16, 19, 24, 26 у Природничо-математичному ліцеї та в Українській гімназії №1, 2, 3. Чому найбільше постраждала гімназія? Якщо у 23-ій школі вчаться діти батьків із дуже різним достатком і пріоритет при вступі мають діти, які проживають у мікрорайоні школи, то у гімназію набирають дітей на основі вступних іспитів. За рівнем освіти та виховання гімназія №1 вважається в Івано-Франківську найбільш престижною. Батьки гімназистів щомісяця сплачують 200 гривень якраз за різноманітні платні послуги, серед яких заняття з хореографії, плавання, вивчення другої та третьої іноземної мови (латинська, а також німецька чи французька на вибір) тощо. До цього моменту сплачували і за розподіл класів на уроці математики та іноземної мови, який у гімназії був запроваджений від початку існування закладу - у 1991 році.

Батьки гімназистів опинилися у неприємній ситуації. Вони віддавали своїх дітей у гімназію якраз тому, що хотіли для них більш якісної освіти і готові були за це платити. «І батьки, і діти дуже незадоволені цим нововведенням», - розповідає Ярослава Андрієшин, голова батьківського комітету гімназії №1. - Є різниця, коли вчитель працює на уроці математики з 13-15 учнями, а коли з 30, а на англійську мову клас ділився аж на три групи». Директор гімназії №1 Ігор Дейчаківський зауважує, що це нововведення може суттєво погіршити якість знань. «Усі батьки гімназистів проти цього нововведення. Ми готові навіть платити вдвічі більше, щоб розподіл класів залишився, але нам кажуть, що цей розподіл незаконний», - обурюється Ярослава Андрієшин.

«Питання непросте, оскільки частина батьків за впровадження такого нововведення, а частина проти, - погоджується Тетяна Савчин. - Але Антимонопольний комітет не може прислухатися до думки одних батьків і одночасно захищати інших. Ми діяли згідно з чинним законодавством, і було рекомендовано управлінню освіти привести свою діяльність у частині організації та контролю за наданням платних послуг у школі ліцеї №23 та інших загальноосвітніх закладах міста у відповідність до вимог чинного законодавства».

Згідно з наказом Міністерства освіти, якщо у класі є більше 27 учнів, дозволяється ділити клас на 2 групи під час уроку іноземної та української мови. Математики чи інших предметів - ні. Як розповів Михайло Верес, 8 років тому сесією міськради було прийнято безпрецедентну для України «Програму розвитку української мови в Івано-Франківську, згідно з якою за кошти місцевого бюджету клас ділиться на дві групи під час вивчення цього предмету, навіть якщо у класі 25 учнів. Міська рада могла би прийняти рішення про розподіл класів і на математику чи фізику, але це дуже великі кошти і зараз, як припускає Михайло Верес, це питання не на часі.

Ситуація для батьків неприємна, але, як запевнили в управлінні освіти та Антимонопольному комітеті, не безвихідна. Будь-яка школа може зі згоди батьків встановити додаткові заняття чи то з математики, чи з іноземної мови у позанавчальний час: після уроків, на вихідні чи під час канікул. Батьки, які вважають, що їхнім дітям треба краще знати математику чи інший предмет, можуть просити про проведення додаткових уроків для класу чи навіть для окремих дітей. Вони можуть самі обрати вчителя, якому довіряють. До слова, через скасування розподілу ніхто з вчителів не втратить посади, лише додатковий заробіток. Якщо обуреним батькам вистачить наснаги, вони можуть також ініціювати внесення змін до постанови Кабміну.

Галицький кореспондент

 

05 Листопада 2010, 12:31
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47