У вівторок в Івано-Франківську обласна організація ВО «Свобода» розпочала довгострокову акцію протесту «Ні виборчим фальсифікаціям та політичному злодійству!». Під стінами будівлі обласної влади «свободівці» розклали наметове містечко. У пікеті, крім «Свободи», взяли участь представники «Нашої України», «Батьківщини», ВУТ «Просвіта». Перед учасниками протесту виступили лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, голова ОО ВО «Свобода», депутат обласної ради Олександр Сич, голова ОО партії «Наша Україна», народний депутат України Зіновій Шкутяк, голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький та інші.

Головна вимога «свободівців» — визнати вибори до Івано-Франківської обласної ради недійсними та провести повторні вибори через те, що вибори 31 жовтня «відбулись з грубим порушенням законодавства, під тотальним тиском виконавчих органів влади, а результати голосування масово сфальсифіковано».«Свободівці» також звертають увагу на затягування остаточного підрахунку голосів, розцінюючи це як «фінальну ланку спланованого процесу фальсифікації виборів на Прикарпатті».

«Показово, що результати екзит-полу компанії GFK Ukraine, які загалом по Україні були підтверджені офіційними результатами виборів, вказали, що в Івано-Франківській області результат опозиційної і лідируючої у виборчому процесі партії ВО «Свобода» був штучно занижений більше як на 8%», — йдеться у зверненні учасників протестного пікету до Президента України, ВРУ, ЦВК і Генпрокурора.

«Свобода» вважає, що в області набули поширення виборчі махінації, зокрема повідомляє про випадок у Коломийському районі, де дані про підрахунок голосів найдовше надходили до обласної ТВК. Представники «Свободи» виявили, що в підсумковому протоколі районної виборчої комісії кількість людей, які не підтримали жодну політичну силу на виборах до Івано-Франківської обласної ради становить лише 34 особи. В той же час згідно з  протоколами з мокрими печатками ця кількість становить майже 4 500. Після звернення представників «Свободи» до суду в судовій ухвалі висунуто вимогу привезти всі оригінали протоколів у приміщення суду, проте представники районної комісії не виконали ухвали. На сьогодні число «противсіхів» зменшено до 1534 осіб, проте на цьому суд відмовився од подальшого розгляду справи.


Під час акції протесту на вході до ОДА сталася сутичка між пікетувальниками та бійцями «Беркута». Ось як прокоментував це нам депутат обласної ради, голова ІФОО ВО «Свобода» О. Сич: «Я і Олег Тягнибок направилися до голови ОДА і ТВК для того, щоб передати їм вимоги учасників протестного пікету. За нами пішли люди. Міліція відразу перекрила їм прохід. Голови ОДА не було на місці, тому я спілкувався з його заступником і. Зваричем, а Тягнибок пішов до людей, бо ми почули крики. Відтак я подався за Тягнибоком, хоча ми мали йти до ТВК. Коли ми підійшли до дверей, де скупчилися люди, бо їх не пропускали у приміщення ОДА, налетіла група «беркутівців». Вони почали нас штовхати і, очевидно, мали намір застосувати фізичну силу. Я витягнув депутатське посвідчення і сказав: «Хлопці, заберіть руки, я депутат обласної ради». Двоє молодих людей, які намагалися захистити Тягнибока від ударів «беркутівців», самі наразилися на небезпеку. Їх повалили на землю, почали бити, наділи наручники і вивели. Все це творилося на очах громади, яка, звичайно, мала чим обурюватися. Відтак ми поставили вимогу, аби повернули тих двох побитих хлопців, бо в іншому разі люди не заберуться із входу в адміністрацію. Я насправді зрозумів уже потім, чому нам не хотіли повертати цих хлопців, бо коли вони прийшли до нас, було видно, що їх жорстоко побили.

За певний час ми отримали інформацію про те, що «Беркут» звинувачує учасників пікету у нібито побитті «беркутівця» і що це підпадає під порушення кримінальної справи. Це доволі цікаво, адже коли все це діялося, то всі мали змогу бачити побитих прихильників «Свободи», а з боку «Беркута» не було жодної заяви про те, що серед них є побиті. Ми вважаємо це міліцейською фірмовою фабрикацією».

У прес-службі ВО «Свобода» повідомили, що побиті прихильники «Свободи» вже пройшли медичну експертизу і що партія має намір подати позовну заяву до суду, в якій вимагатиме притягнути до відповідальності працівників підрозділу «Беркут», які вчинили побиття мирного зібрання людей.

Тим часом сектор громадських зв’язків УМВС України в Івано-Франківській області у своєму повідомленні заперечив побиття «свободівців»: «Підсилена працівниками спецпідрозділу «Беркут» охорона не пропустила агресивно налаштованих людей і спонукала їх покинути приміщення. Міліціонери діяли виключно в рамках своїх повноважень, хоча дії і поведінка «свободівців» були далекими від толерантних. Про це засвідчують пошкодження форменого одягу працівників міліції, нецензурна лайка на їхню адресу, одного з міліціонерів доставлено в лікарню. Особу, яка заподіяла тілесні ушкодження працівнику міліції, встановлено.

УМВС в області спростовує інформацію прес-служби ВО «Свобода» про те, що міліціонери побили кількох активістів цієї організації. Якщо вважати постраждалими двох осіб, які першими з-поміж інших кинулися на штурм приміщення і наштовхнулися на працівників «Беркута», то це ніяк не співвідноситься з надуманою версією ВО «Свобода».

«Якщо ці громадяни сподівалися спровокувати неконтрольовану ситуацію, то їм таке ніяк не вдалося», — констатує СГЗ УМВС в області. Адже, за його твердженням, «таке «входження» в приміщення режимного об’єкту скоріше нагадувало своєрідний штурм». 

11 Листопада 2010, 12:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17