якому наше місто успішно представляє баскетбольний клуб «Говерла». Наразі прикарпатці посідають дещо несподіване третє місце, маючи у своєму активі вісім перемог у дванадцяти зустрічах. «ГК» спробував виявити, підсумовуючи виступ команди на старті сезону, складники такого успіху.

1. Передсезонна підготовка

Як би там не було, а вдала передсезонна підготовка будь-якого клубу - дуже важливий складник майбутніх звершень. «Говерла» у цьому плані не виняток. Команда витратила на підготовку до чемпіонату 2010-2011 цілих два місяці, тренуючись спочатку у дощовому Івано-Франківську, згодом - у сонячній Євпаторії і нарешті - у Литві. На балтійській країні варто зупинитися окремо, адже вже другій рік поспіль «ведмеді» вирушають на литовські збори і здобувають там таку необхідну у міжсезонні ігрову практику з сильними опонентами. Цього разу вдалося перемогти у всіх п'яти поєдинках. Як бачимо, переможний настрій "говерляни" зуміли втримати і на початку чемпіонату.

Айварас Кяушас, капітан «Говерли»: "Старт чемпіонату вийшов дуже добрим для нашого клубу, про що засвідчила серія з п'яти перемог поспіль. Запорука такого початку чемпіонату, мабуть, криється у хорошій передсезонній підготовці. Другий рік поспіль ми проводили збори у Литві, де командам дуже зручно вести підготовку: недалеко від України, добра інфраструктура, достатньо спаринг-партнерів. Відтак можна спокійно провести п'ять-сім матчів, не від'їжджаючи від свого базового міста".

2. Оновлений склад команди

Порівняно з минулим сезоном, у якому «Говерла» посіла почесне шосте місце, склад команди на новий чемпіонат кардинально змінився. Як виявилося, такі кадрові ротації пішли нашому баскетбольному колективу тільки на користь, адже вдалося зібрати дуже сильних і яскравих виконавців. На зміну вчорашнім кумирам - Спарксу, Фрейзеру, Деккеру - прийшли не менш цікаві (а багато в чому кращі) Зіммерман, Свонсон, Шаппел, яким на допомогу у будь-який момент можуть прийти досвідчені українські виконавці (Полторацький, Дубнюк, Герасимчук та Кривич). Словом, із селекцією «Говерла» впоралася дуже добре.

Ерік Колмен, центровий «Говерли»: "В нас підібраний дуже добрий ігровий склад. Наші тренери постійно стараються, щоб підготувати нас до кожного матчу, і це нам дуже імпонує".

3. Командна гра

Головний аргумент успішного старту клубу у чемпіонаті - командна гра, завдяки якій вдалося здобути п'ять перемог поспіль, здолавши «Галичину», «Одесу», «Хімік», «Дніпро» та «Дніпро-Азот». І навіть у матчах проти титулованих «Азовмаша», «Донецька» та «Будівельника», яким «говерляни», на жаль, поступилися, вдалося добряче «попити крові» у визнаних фаворитів. Ну, а подальша серія з трьох перемог наприкінці першого кола тільки підтвердила, що поразки від лідерів - явище тимчасове. Цікаво, що у кожному матчі чотири-п'ять гравців «Говерли» здобувають по десять і більше очок, при цьому маємо досить багато командних передач та хорошу гру у захисті - усе це вкупі свідчить про командний баскетбол, а не індивідуальний.

Павло Ульянко, форвард «Говерли»: "У нас досить міцна, збалансована команда, яка знайшла свій стиль. В нас немає яскраво вираженого лідера, тому суперникам важко пристосуватися до нашої манери гри. Можливо, це і є ключ до нашого успіху".

4. Оновлена арена

У міжсезонні домашня арена «Говерли» - манеж Коледжу фізичного виховання - зазнала досить відчутної реконструкції, яка, в першу чергу, стосується встановлення нового сучасного покриття ігрового майданчика. Проте зручно стало не тільки гравцям та тренерам, але й уболівальникам, для яких облаштували додаткові трибуни. Оновлена арена тепер одночасно може зібрати до 1000 шанувальників баскетболу (сидячі місця), а то й більше. Відтак під час поєдинків у манежі панує справжня домашня атмосфера, яку підігрівають не тільки ігрові баталії, але й запальні дівчата з групи підтримки «Говерли» та талісман команди Міша, а також активна підтримка фан-сектору клубу.

Айаварас Кяушас, форвард «Говерли»: "Найбільше тішить нове покриття ігрового майданчика. Контраст із тим, на чому ми грали минулого сезону, просто величезний. Зараз приходиш у зал і хочеться працювати на тренуваннях чи не вдвічі більше. Взагалі ж, не тільки паркет порадував, оновилася уся арена, яка тепер видається дуже зручною і затишною".

5. Вболівальники

За такої підтримки, що панує на домашніх матчах баскетбольного клубу «Говерла», просто неможливо показувати погані результати. Далеко не секрет, що відвідуваність баскетбольних матчів у Івано-Франківську - одна з найкращих серед команд Суперліги. Чого лише варта цифра - 1450 глядачів, які зібралися на двобій своїх улюбленців з чинним чемпіоном України - маріупольським «Азовмашем»! Загалом, відвідувати баскетбол сьогодні не тільки цікаво, але й модно. Той рівень гри, який показує «Говерла» цього сезону, відверто, заслуговує на овації. Потрібно тільки сподіватися, що підопічні Євена Мурзіна не менш впевнено пройдуть усю турнірну дистанцію і доведуть, що обласний центр Прикарпаття гідний вважатися одним з найкращих на баскетбольній мапі України.

Ігор Кривич, захисник «Говерли»: "Хотів би подякувати нашим вболівальникам за неймовірну підтримку під час домашніх матчів. Вона для нас дуже важлива. Чекаємо на наших іграх все більше шанувальників «Говерли», а від себе зробимо все можливе, щоб красиво перемагати в кожній грі".

Коментар:

Євген Мурзін: «Божевільний чемпіонат»

За підсумками першого кола чемпіонату Суперліги (нагадаємо, сезон складатиметься з чотирьох кіл), «Говерла» посідає третє місце у турнірній таблиці, поступаючись тільки визнаним лідерам - «Донецьку» та «Будівельнику». Натомість позаду залишилися такі відомі клуби, як «Азовмаш», «Одеса», «Хімік», БК «Київ». Головний тренер «говерлян» Євген Мурзін підбив підсумки виступу команди після завершення першого кола:

«Про становище команд я б зараз висновків не робив. Божевільний чемпіонат. Дуже важко тримати команду в одному тонусі. Ми добре почали, але в нас був сприятливий календар. Зараз же нас чекає ще п'ять виїздів, тому невідомо, як усе складеться. Хоча певне розшарування все ж є. Лідери - "Будівельник", "Азовмаш", "Донецьк" - залишаються лідерами. Я б навіть сказав, що треба, не щоб ми виграли, а щоб вони програли, десь не налаштувалися. В іншому разі - дуже важко».

Галицький кореспондент

 

11 Листопада 2010, 15:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55