Чотири роки прикарпатські лікарі не могли встановити правильний діагноз Василеві Михайлюку з Печеніжина Коломийського району. Чоловік марнів з кожним днем - худнув і мінявся в лиці. Минулого року медики повідомили, що його печінка трансформується у цирозну, і винесли вирок, що жити хворому залишилося зовсім мало. Життя Василеві врятував рідний брат Іван, погодившись поділитися з ним печінкою. Так на Івано-Франківщині був зафіксований перший випадок унікальної трансплантації печінки.

У Печеніжині з-поміж Михайлюків Василь став знаменитістю. "Це той, що брат йому печінку віддав", - говорять селяни. Василь Михайлюк згадує, що захворів наприкінці 2005 напередодні Новорічних свят. Шкіра почала свербіти і жовтіти. У Коломийській районній лікарні Василеві поставили діагноз - легка форма гепатиту-А, тобто "жовтуха", і госпіталізували в інфекційну лікарню. «Пробув там, може, півтора тижня. Лежав у холоді, приміщення не опалювалося, треба було накриватися двома-трьома ковдрами, - згадує пан Василь. - Тому я звідти втік».

Приблизно через рік хворий відчув біль у правому боці. Почав худнути, втратив сон. Знову звернувся до медиків. Ті пояснювали, що це просто ускладнення після гепатиту, від чого його й лікували чотири роки. «Я чотири роки їздив з Коломиї до Франківська, з Франківська - до Коломиї. Мене лікували від гепатиту. Думали, що я випиваю і від того всі хвороби», - каже хворий. Оскільки лікарі нічим не могли допомогти, почав займатися і самолікуванням, звертаючись до народної медицини.

Вже пізніше хворий дізнався: справжній його діагноз - тромбоз ворітної вени, що перешкоджає відтоку крові у печінці і може призвести до цирозу. Якби лікарі вчасно діагностували хворобу, то, можливо, операції можна було й уникнути. «Ми поїхали до одного лікаря, здали аналізи, а він каже: це крах», - розповідає Василь Михайлюк. - Хіба що вас врятує трансплантація печінки». До того моменту він про пересадку печінки чув тільки раз - випадково подивився телепередачу про Інститут імені Шалімова. З сюжету запам'яталися лише коридори клініки, якими невдовзі довелося ходити самому.

Надія є

Рідні розповідають, що у той день, коли лікар промовив діагноз, Василь дуже плакав. Але не хотів миритися зі страшним присудом. У червні минулого року поїхав до Києва. Два дні проходив обстеження в Київсько-німецькому гастроентерологічному центрі. Там остаточно підтвердили, що печінка трансформується у цироз, і порадили звернутися в Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова. Це єдина клініка в Україні, яка займається трансплантацією людських органів.

Майбутній лікар Василя, глянувши на попередні аналізи, сказав: «Хочеш жити? Треба робити трансплантацію». Цими словами лікар дав надію, проте слово "трансплантація" викликало у хворого переляк. Десять днів в Інституті Василя обстежували, підтвердили діагноз і порадили шукати донора для пересадки печінки.

Гарантії після таких операцій ніхто не дає. Чужа печінка - це інородне тіло, яке може й не прижитися в організмі. Але Василь повірив лікареві, який твердо сказав: «Я тобі зроблю операцію - будеш жити». Крім донорів, довелося шукати ще й гроші. Загалом операція з лікуванням обійшлася родині Михайлюків у 300 тисяч гривень. Крім того, за чотири роки на безрезультатне лікування родина витратила приблизно 60 тисяч гривень. Тому за матеріальною допомогою довелося звертатися до небайдужих людей. «Допомагали родичі, знайомі, друзі з-за кордону. Гроші на операцію давали люди з десятка навколишніх сіл», - розповідає Василь Михайлюк.

Донором погодився бути найстарший брат Ярослав. Але його печінка Василеві не підійшла. Після багатьох обстежень донором став середульший брат Іван. Коли брати здавали аналізи в Інституті, познайомилися з сім'єю з Чернівців: чоловікові робили операцію, донором була його сестра. Операцію чернівчанину призначили на вересень минулого року. "Протягом трьох місяців я намагався додзвонитися до того чоловіка, але телефон не відповідав, - розповідає пан Василь. - Він з'явився на зв'язку аж через три місяці, сказав, що вийшов з лікарні». Разом з братом Василь відвідав товариша з Чернівців, переконався, що як він, так і його сестра нормально себе почувають після операції, і остаточно наважився на трансплантацію печінки. А в той час самому Василеві ставало все гірше - почалися кровотечі, почастішали напади.

Під час одного з таких нападів Василь укотре опинився в Коломийській лікарні, медики знову розводили руками. А один із лікарів, дізнавшись про майбутню операцію, сказав: «Я не можу тобі нічого сказати. Це таке... Будеш все життя сидіти на імунодепресантах...»

Дякую братові за життя

Операція була призначена на 11 березня і тривала 24 години. Більше двох місяців Василь пролежав у лікарні. Розповідає, що важко відходив, організм не сприймав братову печінку, не працювали ні нирки, ні шлунок. Брат Іван поїхав додому через три тижні і наразі прекрасно себе почуває. «Зараз печінка відновлюється і в мене, і в брата», - каже Василь. Попри те, що важко переніс операцію, зараз з повагою згадує лікарів. «Там хоч дороге лікування, але лікарі ставляться до пацієнтів як до рідних», - каже пан Василь.

Сьогодні Василь Михайлюк почуває себе повноцінною людиною. Хоча інколи від перевтоми пухнуть ноги, а для підтримки життєдіяльності мусить щодня приймати спеціальні препарати (імунодепресанти), які коштують 13 800 гривень на місяць. За державною програмою "Трансплантація" ці препарати хворі повинні отримувати безкоштовно. Проте, за словами Василя, через складну бюрократичну тяганину, щоб отримати ці ліки, він змушений був звернутися особисто до Міністра охорони здоров'я Зіновія Митника. "Наразі отримав, а як буде далі, не знаю", - каже Василь. Насамкінець додає: "Я б не вижив, якби не люди, які допомогли матеріально, лікарі і брат. Бо є хворі, які мають гроші, але не мають донора".

До теми

Володимир Пилипчук, головний спеціаліст з хірургії головного управління охорони здоров'я ІФ ОДА:

- В області є вже два пацієнти, яким пересаджена печінка. Першим відбув таку операцію Василь Михайлюк з Печеніжина, а другим - шістнадцятирічний хлопчик з Верховини. Крім того, в області є 18 пацієнтів з пересадженою ниркою. Пересадка робиться декілька останніх років тільки в Інституті Шалімова.

Є різні покази для пересадки печінки - пухлини, цироз та інші захворювання, коли втрачаються клітини органу, які не відновлюються.

Після пересадження будь-якого органу починаються проблеми несумісності. Щоб організм не відштовхував чужий орган, людина змушена до кінця свого життя приймати препарати, які називаються імунодепресанти. Тому у нас діє державна програма з трансплантації і є обласна програма «Здоров'я нації», згідно з якими ми забезпечуємо людей цими препаратами.

Коли пацієнт з Печеніжина приїхав і поставив нас перед фактом, що йому проведена пересадка, виникли певні нюанси, але зараз він безперебійно отримує і буде отримувати все своє життя ці препарати за державні кошти.

Для трансплантації печінки величезна проблема - це пошук донорів. На жаль, у нас в Україні за законодавством пересадка дозволена тільки від родичів до родичів. Багато пацієнтів чекають роками і в кінці кінців помирають, так і не дочекавшись того чи іншого донорського органа.

Галицький кореспондент

 

12 Листопада 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47