http://www.boko.if.ua/boko-step/photos191.jpgУ середу новообрані міський голова Ігор Насалик та депутати Калуської міської ради склали присяги та приступили до виконання своїх обов’язків. Відтак, у міській раді було утворено три депутатські фракції та шість комісій, більшістю голосів обрано нового секретаря ради. Міський голова назвав також імена людей, яких він хоче бачити своїми заступниками, та повідомив, що на трьох мажоритарних округах у Калуші будуть перевибори.

Побачити другу інавгурацію міського голови Ігоря Насалика та повний склад новообраних депутатів міської ради зібрався вщент заповнений зал глядачів: депутати попереднього скликання, керівники структурних підрозділів міської ради, лідери політичних партій і громадських організацій тощо. Майже всі депутати прийшли у темних костюмах. “Рухівці” — ще й у вишиванках. Міський голова — у джинсах та світері. 
Перша сесія міської ради VІ демократичного скликання розпочалася з виконаного наживо державного гімну України. Далі голова територіальної виборчої комісії Анатолій Смолянський повідомив, що у Калуші загалом було зареєстровано 279 кандидатів у депутати по одномандатних виборчих округах та 323 кандидати — по багатомандатних виборчих округах. У результаті — обрано 50 депутатів.
Зокрема, 32 — від Української партії, за яку проголосували 10 278 виборців; 5 — від Народного руху України, який підтримали 1 778 виборців; 5 — від Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, за яке проголосували 3 407 калушан; 3 — від Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, якому віддали перевагу 2 695 виборців; 2 — від “Фронту змін”, який отримав 1 771 голос; 2 — від “Нашої України”, яку підтримали 1 205 виборців; 1 — від Партії регіонів, яку обрали 1 189 виборців.
Усім депутатам офіційно вручили відповідні посвідчення, після чого вони склали присягу, клятвено пообіцявши всіма своїми діями дбати про благо міста Калуша та добробут його жителів.
Цього ж дня було оголошено і про утворення трьох фракцій: Української партії (31 депутат), Народного руху України (5 депутатів) та ВО “Батьківщина” (5 депутатів). Представники решти політичних сил вирішили залишитися позафракційними.

Насалику дарували квіти, ікони і навіть… поезію
Після депутатів настала черга і міського голови. За офіційною інформацією Калуської міської виборчої комісії, 91,35% виборців міста, які взяли участь у голосуванні, підтримали Ігоря Насалика як кандидата на міського голову. За словами Анатолія Смолянського — це абсолютний рекорд по Україні. Загалом, за чинного міського голову проголосували 25 428 виборців. За його єдиного конкурента Ольгу Сікору — 1 452 калушан. Ще 637 мешканців міста не підтримали жодного кандидата.
Із беззаперечною перемогою Ігоря Насалика вітали священики — Михаїл Бігун та Григорій Мороз, які обдарували голову образом святого Миколая Чудотворця та іконою Божої Матері. Після цього Ігор Насалик урочисто, вже вдруге, присягнув на Євангелії відстоювати інтереси громади міста Калуша, дбати про його розвиток та добробут.
Далі — від імені районної організації Української партії міського голову привітав її очільник, заступник голови райдержадміністрації Василь Турчин, за словами якого, мешканці району сподіваються на співпрацю з містом. До слова запросили і заступника голови облдержадміністрації Ігоря Зварича, який присвятив Ігорю Насалику поезію Редьярда Кіплінга.
Із більш прозаїчними подарунками на першу урочисту сесію приїхав міський голова Долини Володимир Гаразд, який подарував світлину та прапор міста, яке він очолює. А також наголосив, що позитивні зміни у Калуші впродовж останніх кількох років відбувалися просто на очах у всіх. Тому люди й оцінили результати. Також Володимир Гаразд наголосив, що сподівається на співпрацю Калуша і Долини у багатьох питаннях, насамперед, господарки,  охорони здоров’я і культури, розвитку місцевого самоврядування.
Ігор Насалик у своєму виступі  наголосив, що Калуш у багатьох напрямках — перший, у тому числі — і щодо чесності та прозорості останніх виборів. Тож запропонував звернутися до Центральної виборчої комісії з ініціативою відзначити міську виборчу комісію за вдало проведену роботу, у результаті якої протягом виборчого процесу на території міста не було зафіксовано жодного порушення, яке могло вплинути на результати волевиявлення громадян. Новообрані депутати звернення підтримали одноголосно.
Не забув міський голова відзначити і депутатів п’ятого демократичного скликання, з якими працював останніх чотири роки. Для кожного з них було виготовлено альбоми із різними фотографіями депкорпусу. Щоправда, у залі багатьох депутатів попереднього скликання не було.

Заступники, секретар і голови всіх комісій — від УП
Ігор Насалик зазначив також, що у своїй перемозі, як і чотири роки тому, не завдячує жодній політичній силі: “Я зобов’язаний виключно громаді міста Калуша”. Загалом, на відміну від 2006 року, коли міський голова говорив багато і гарно, пересипаючи свою промову обіцянками, а часом — і зовсім неймовірними фантазіями, цього разу він був більш стриманим. Уже не запевняв загал, що через п’ять років він не матиме ні землі, ні бізнесу у Калуші, а його заступниками стануть відомі політики загальнодержавного рівня.
Не планує Ігор Насалик й оголошувати конкурс на заміщення вакантних посад заступників, як це було під час його першої каденції. Цього разу все вирішили калушани: підтримавши всіх заступників, які йшли як мажоритарники, мешканці міста фактично самі призначили їх на другий термін.
Виняток становитиме лише Олександр Челядин, який досі виконував обов’язки першого заступника міського голови. Його, шляхом таємного голосування, у середу було обрано секретарем міської ради. Кандидатуру Олександра Челядина підтримали 42 депутати міської ради при необхідних 26.
Нагадаємо, що у 2006 році на кандидатуру секретаря ради претендували Ігор Очкур (”Наша Україна”) та Роман Боднарчук (БЮТ). За першого проголосували 24 депутати, за другого — 26. Тож, Роман Боднарчук переміг із мінімальною перевагою. Цього разу кандидатуру озвучив Ігор Насалик, за словами якого, логічно, щоб політична сила, яка привела у раду найбільшу кількість депутатів, мала свого секретаря ради.
Між тим, Українська партія, фактично, матиме і всіх “своїх” заступників міського голови. Адже, хоча більшість із них офіційно вважаються позапартійними, на вибори вони йшли від УП і доволі активно працювали на цю політичну силу. Імена заступників Ігор Насалик уже назвав: Руслана Вайда, Ігор Матвійчук, Галина Романко, Василь Петрів та Василь Турчин. Навіть — порівняв їх з заступниками міністрів, зазначивши, що відтепер за ними не будуть закріплені окремі питання. Усі просто будуть заступниками. Незмінною має залишитися і керуючий справами виконкому Наталія Бабій. І хоча це питання затверджуватимуть лише наступного тижня, у тому, що рада підтримає пропозицію міського голови, сумніву немає: УП може забезпечити необхідну більшість навіть, якщо депутати від усіх інших політичних сил будуть проти.
Ще один цікавий факт: згідно з законодавством, заступники міського голови та керуючий справами не можуть одночасно бути і депутатами міської ради. Тому останні повноваження їм, вочевидь, уже наступного тижня доведеться скласти. Якби у раду вони пройшли за списком партії, то проблеми не було б: на їхнє місце просто зайшли б наступні у списку люди. Але Галина Романко, Руслана Вайда та Наталія Бабій перемогли як мажоритарники. Тож, замінити їх у раді буде нікому. Відтак, на трьох мажоритарних виборчих округах будуть оголошені перевибори.
Але, якщо із ключовими посадами та УП все більш-менш зрозуміло, то пасивність представлених у раді інших політичних сил просто вразила. Як запевнив міський голова, він пропонував “меншості” подати кандидатури голів постійних комісій міської ради, зокрема, з питань депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку і захисту прав громадян; з питань соціально-економічного розвитку, планування бюджету і фінансів. Але ті — відмовилися.
Відтак, голови всіх шести комісій — також від Української партії. Так, постійну комісію міської ради з питань депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку і захисту прав громадян очолила Ольга Тихан; комісію з питань гуманітарної роботи, соціального захисту населення та молодіжної політики — Іван Красійчук; комісію з питань соціально-економічного розвитку, планування бюджету і фінансів — Любов Прокопець; комісію з питань розвитку промисловості і підприємництва, власності та екології — Віталій Кінаш; комісію з питань житлово-комунального господарства — Ігор Яковина; комісію з питань будівництва та землеустрою — Володимир Кузик. За відповідне рішення проголосували 46 депутатів. Четверо “рухівців” — утрималися.

Роман Боднарчук, голова фракції ВО “Батьківщина”:
— Наша відмова пропонувати кандидатуру голови бюджетної комісії надиктована, у першу чергу, тим, що наша фракція — не чисельна, і ми не хотіли брати на себе відповідальність за такий важливий фактор розвитку міста, як бюджет. Звичайно, серед  наших кандидатів у депутати Калуської міської ради були люди, які мали достатньо знань і досвіду, щоб ефективно працювати на чолі цієї комісії. Але ці люди до міської ради не потрапили, і наша фракція прийняла рішення віддати таку відповідальну справу, як бюджет, людині з іншої фракції, але тій, яка може ефективно керувати комісією. Поки що склад комісій ще не сформований, але, ймовірно, депутати від ВО “Батьківщина” будуть ефективно працювати в комісіях міської ради.

Олег Нижник, голова фракції Народного руху України:
— Калуська міська рада працює за Регламентом, затвердженим 2008 року. Відповідно до нього, у шостому скликанні має бути три депутатські фракції, які, власне, і були створені. Згідно із статтею 62 Регламенту Калуської міської ради, депутатські фракції мають право на пропорційне представництво у депутатських комісіях.
Днями відбулися збори новообраних депутатів Калуської міської ради, де свої пропозиції щодо представництва у органах влади мали оприлюднити, зокрема, і депутати від Народного руху України. Враховуючи наш кадровий потенціал, ми зробили заявку на посади одного голови комісії та двох членів виконавчого комітету. Однак, міський голова відсторонив наших депутатів від формування керівних органів у міській раді. Він не надав нам ані квот на представництво у виконкомі, ні на представництво у депутатських комісіях.
Тому фракція Народного руху України утрималася при затвердженні голів депутатських комісій на сесії Калуської міської ради 11 листопада.

15 Листопада 2010, 9:46
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30