Впродовж тижня нарешті стали відомими офіційні результати голосування до Івано-Франківської міської та обласної ради, встановлено кількість депутатів у них. Власне, остаточний склад депутатів обласної ради наразі невідомий у зв’язку з перерахунком голосів та наявності окремих судових позовів. Однак, за великим рахунком місцеві вибори 2010 року можна вважати такими, що завершилися. Лише мешканці Надвірної та Калуша матимуть можливість ще раз відчути всі принади голосування – на кількох дільницях там відбудуться перевибори до міської ради, оскільки тамтешні кандидати набрали однакову кількість голосів. В цілому ж місцеві партійні функціонери за принципом «куй залізо поки воно гаряче» з головою поринули у  переговори – настає етап домовленостей, коаліціад та чергового перерозподілу портфелів.

І лише окремі суб’єкти виборів, що минули, ніяк не можуть угомонитися, звинувачуючи в поразці будь-кого окрім самих себе. Це в першу чергу стосується «Громадського форуму» та Юрія Солов'я, на підтримку якого активісти організації розпочали збір підписів. 30 тисяч підписів, які планується зібрати серед мешканців міста, на переконання прибічників організації, підтвердять нелегітимність перемоги Анушкевичуса та засвідчать справжній рівень підтримки лідера «Громадського форуму».

В тому, що підписи буде зібрано навіть більше, аніж 30 тисяч, сумнівів не виникає. Однак, до якихось юридичних наслідків вони навряд чи призведуть. Утворення тимчасової слідчої комісії для здійснення парламентського контролю та перевірки фактів порушення виборчого законодавства під час проведення місцевих виборів Соловей навряд чи доб’ється – на порядку денному в парламенті сьогодні зовсім інші питання, а народних обранців дедалі більше цікавлять не так вибори місцеві, як дата наступних виборів до вищого законодавчого органу країни. Таким чином, вимога так і залишиться вимогою, не кажучи вже про перевибори.

Для того, щоб на щось розраховувати необхідно мати конкретні, задокументовані докази грубих порушень та фальсифікацій. Їх, судячи із тенденцій та здійснених лідерами «форуму» заяв, немає. Соловей не бажає миритися з поразкою. Дана ж акція здатна стати лише слабкою пігулкою й за певних обставин загрожує перетворитися на ще одну ілюзію…

Хоча, в цілому Юрія Солов'я можна зрозуміти – надто багато було вкладено в кампанію, зусиль затрачено, і перемогли майже, а результат практично нульовий – лише два депутати міської ради. Невипадково «Громадський форум» з таким натхненням боровся за ще одне вакантне завдяки «Свободі» місце в раді.

Вітчизняна правова система завдяки наявності великої кількості юридичних прогалин та шляхом посилання на інші норми дає можливість багатозначного трактування різноманітних правових норм та є доволі ситуативною.

І якщо міська ТВК вирішила залишити Івано-Франківську міську раду в кількості 59-ти депутатів, то вже Івано-Франківський суд задовільнив прохання політичної організації «Третя сила» й своїм рішенням зобов'язав Івано-Франківську міську виборчу комісію здійснити перерозподіл неперерозподіленого депутатського мандату.

Таким чином, в міській раді буде не 59, а 60 депутатів, як і було визначено напередодні. Останнім депутатом стане Роман Тимків, кандидат від «Третьої сили», який  отримав найбільшу кількість сотих серед претендентів на останнє, «свободівське», депутатське місце.

Власне, саме «Свобода» стала головним ньюсмейкером тижня.

У вівторок дана політична сила розпочала довгострокову акцію протесту «Ні виборчим фальсифікаціям та політичному злодійству!». У такий спосіб «Свобода» намагається відстояти волевиявлення громадян, адже на переконання членів партії вибори до обласної ради були сфальсифіковані.

«Свобода» посилається на результати екзит-полів, зокрема дані GFK, відповідно до якого «Свобода» мала б набрати 24,7%. Згідно ж до оприлюднених ТВК результатів, показник партії менший більш ніж на третину, в той час як похибка інших політичних сил суттєво менша.

Політична сила посилається також на те, що одним із механізмів за допомогою якого здійснювалася фальсифікація, було свідоме зволікання обласною ТВК з оголошенням офіційних результатів голосування. Хоча, формально, підстави в ТВК для затягування результатів голосування були, адже й досі усіх переможців виборів до обласної ради не встановлено. Втім, це таки не завадило обласній ТВК оприлюднити результати голосування вже в середині тижня, не очікуючи відповідних рішень судових інстанцій.

 

Власне, сама акція протесту мала неабиякий підтекст.

 

Пікет «Свободи» збігся з Днем української писемності та акцією на захист української мови. Відповідно, в акції взяли участь не лише «свободівці», але й ситуативно «Наша Україна», «КУН», «Батьківщина», яка в особі Дмитра Шлемка вже оголосила про готовність об’єднуватися в ноообраній раді. Втім, участі у «штурмі» ОДА жодна з даних політичних сил не брала, залишивши «Свободу» за великим рахунком на самоті з дверима та загоном «Беркуту»…

Безпосереднім приводом для штурму стали слова Олега Тягнибока, який на завершення власної довготривалої промови, вирішив змобілізувати протестуючих й закликав натовп «піти й послухати, що вони будуть говорити в себе в кабінеті», відповідаючи на вимоги «Свободи». Невідомо на що розраховував в такій ситуації лідер партії, однак, як себе поводить за подібних обставин маса, особливого представлення не потребує…

В цілому, «Свобода» висунула 8 вимог, починаючи від вимоги визнати вибори в Івано-Франківській області недійсними та провести повторні вибори, вимоги щодо порушення кримінальних справ та розгляду доцільності перебування на окремих посадах певних посадових осіб та закінчуючи вимогою внесення змін до закону про місцеві вибори, зокрема в частині формування виборчих комісій.

Варто зауважити, що переважна більшість вимог висунутих «Свободою», незважаючи на всю їхню доцільність, є  малоздійсненними й вірогідність їх задоволення близька нулю. Окремі ж положення, як скажімо вимога щодо «Кубексу», видаються просто запізнілими. Перевиборів до обласної ради «Свободі» добитися навряд чи вдасться.

За таких умов, що може задовільнити «Свободу»???

Дехто з місцевих політиків дії «Свободи» оцінив не інакше як піар, «дикунство» чи елементарну провокацію з метою широкої розкрути своєї акції та можливості в подальшому апелювати до європейських інституцій. Втім, такі заяви видаються не лише занадто категоричними, але й були зроблені безпосередніми опонентами даної політичної сили.

Власне, орієнтація на показовість, демонстративність була доволі значною. Малоймовірно, що, йдучи в кабінет губернатора, лідери «Свободи» не знали, що Михайла Вишиванюка немає на місці. Голова ОДА перебував у службовому відрядженні в Донецьку. Відповідно, одним із завдань вівторкового «штурму» та акції в цілому було намагання продемонструвати владі й самим собі власну «міць», «потенціал», готовність відстоювати власні переконання. Самий ж так званий «штурм» мав засвідчити як далеко здатна зайти «Свобода» у відстоюванні власних позицій.

Події вівторка набули широкого розголосу в центральних ЗМІ, про події в Івано-Франківську дізналися у всій країні. Тепер «Свобода» й за бажанням представники усіх опозиційних політичних сил отримали можливість вести мову про те, яким чином реагує влада на мирні зібрання людей не лише в Києві, але й на місцях.

У такий спосіб «Свобода» намагається збільшити власну «вагомість» та підняти позиції у переговорах, що саме тривають. Не виключено, в обмін на припинення акції «Свобода» намагатиметься досягти певних преференцій в найближчому майбутньому, зокрема кадрових.

Про свої претензії на голову обласної ради Олександр Сич вже заявляв неодноразово. Окрім того, якщо цього не вдасться досягти, є ще й посади заступників, а також ціла низка посад в інших інстанціях на яких політична сила воліла б бачити якщо не власних партійців, то принаймні лояльних до себе людей.

Не потрібно забувати й про кримінальну справу проти Руслана Марцінківа, як наслідок скарги регіонала Ігоря Дутки в прокуратуру щодо хуліганської поведінки уже майже секретаря міської рад на засіданнях ТВК, наклепів про фальшування виборів.

Ще один аргумент, який здатний змінити настрої в середовищі «Свободи» – визнання перемоги кандидата від ВО «Свобода» Ярослава Ткачівського у Галицькому одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №7.

Окрім того, «Свобода» своєю довгостроковою акцією протесту сягнула й Президента. Віктор Янукович в четвер, через дев'ять місяців після інавгурації, нарешті таки завітав на Прикарпаття, вперше після обрання. Попередній візит Віктора Федоровича до обласного центру ще в якості кандидата на президентське крісло відбувся взимку, транзитом у Львів й завершився загальновідомим декламуванням лідера Партії Регіонів віршів Івана Франка.

Цього разу візит Віктора Януковича був більш тривалим. Президент відвідав Домбровський кар’єр, відкрив виробництво хлору та каустичної соди на ТОВ «Карпатнафтохім», провів розширену нараду з питань соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини. В цілому, візит Президента вдався, відбувався згідно встановлених рамок, за планом та з дотриманням процедури. Головний мессидж, який необхідно було донести – Івано-Франківська область важливий регіон,  якому Президент приділяє важливу увагу й всіляко намагається сприяти у розвитку та вирішенні наболілих питань.

Однак, без «але» таки не обійшлося. Візит Віктора Януковича, якого так важко «дістати» в Києві, не оминув уваги головної опозиційної політичної сили в області. Прихильники ВО «Свобода» зібрались поблизу районної адміністрації у Калуші з вимогою перевиборів до обласної ради.

Михайлу Вишиванюку залагодити конфлікт напередодні візиту Глави держави не вдалося й як наслідок «Свобода» досягла ще однієї мети затягнутої в часі акції протесту.

В Івано-Франківськ, де активісти партії звели наметове містечко, Віктор Янукович взагалі не навідався. Натомість Президент, адресуючи свої слова мерам, зауважив наступне: «Час політиканства минув. Потрібен конструктивний підхід. … Треба займатися економікою, соціальними питаннями. Є такі політики, яким подобаються політичні спектаклі, але час їх пройшов, на авантюрі хліб не виростиш».

Саме відносини в трикутнику «Свобода» – Вишиванюк – Янукович стали головною темою тижня. Цитатою ж тижня можна назвати наступні слова Віталія Кличка, які яскравим чином характеризують політику в країні, особливо у виборчий період: «Українська політика — це таки брудна справа. Вона більше схожа на бої без правил: тут можуть не лише вдарити нижче пояса, а й всадити ніж у спину».

 

Ігор Дебенко, політолог

15 Листопада 2010, 11:19
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 15 Листопада 2010, 23:37
Відповісти

Автор: , 16 Листопада 2010, 0:12
Відповісти

Автор: , 18 Листопада 2010, 22:03
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39