http://franuk.com/images/stories/news/2010/09/Viktor_Yanukovych_in_Brussels_fb73a368b4836794d06668faa900cf794.jpgВіктор Янукович прибув до Калуша всього на кілька годин: щоб оглянути нові виробництва ТОВ “Карпатнафтохім”, побачити, як ідуть роботи з ліквідації надзвичайної екологічної ситуації у місті, та визначитися з пріоритетами розвитку Прикарпаття на найближчих 10 років. У результаті — пообіцяв: гексахлорбензол вивезуть найближчим часом; підрядників, які працюють на Домбровському кар’єрі — замінять на більш дієвих,
а у Калуші вже за кілька років відкриють нові виробництва, зокрема, — калійних добрив та магнію.

На приїзд Президента України Віктора Януковича калуські “нафтохіміки” чекали кілька місяців. Нарешті, глава держави таки приїхав. Точніше — прилетів. Гвинтокрилом. Його зустрічали практично всі посадовці різних рівнів області, у тому числі — і Калуша. Тож, найперше із Президентом вдалося кілька хвилин поспілкуватися міському голові Калуша Ігорю Насалику. Разом вони вивчали карту екологічних проблем міста. Після цього  естафету перебрали очільники ТОВ “Карпатнафтохім”, які ознайомили Віктора Януковича з новими виробництвами. Найперше — ХіКСом.
Сам Президент був небагатослівним. Зазначив лише, що вже у Калуші не вперше. Тож, добре знає і підприємства, і проблеми міста загалом. Віктор Янукович подякував інвесторам за величезні кошти, які були вкладені у реконструкцію виробництва (500 млн. доларів. — Авт.) та висловив сподівання, що на цьому співпраця не припиниться й інвестор розвиватиме підприємство надалі.
Окрім ХіКСу, який запустили трохи більше місяця тому і який працює зараз на виробничих потужностях, Віктор Янукович ознайомився і з виробництвом полівінілхлориду, де саме розпочалися пусконалагоджувальні роботи. Саме виробництво планують запустити у грудні.
Далі — посадовці провели розширену нараду та спробували визначити перспективи розвитку Івано-Франківщини на найближчих кілька років.
— Я прийняв рішення відвідати Прикарпаття і познайомитися з найбільш гострими проблемами, — зазначив Віктор Янукович. — Наразі дуже хвилюють екологічні питання у цьому регіоні. Найближчим часом із Калуша буде вивезено гексахлорбензол. Наразі вже відвантажено 1700 тис. тонн отрути. А загалом треба вивезти 12,5 тис. тонн. Загалом проблеми накопичувалися роками. І ніхто їх не вирішував. За останніх п’ять років сюди було направлено всього 14,5 млн. гривень на попередження лиха. І лише цьогоріч ситуацію, справді, почали вирішувати. Але ще у березні було виділено фінансування, а роботи досі у достатній мірі не проводяться. Я бачив із неба Домбровський кар’єр. Так от: темпами робіт, які там проводяться, я дуже незадоволений. 25 млн. гривень виділено, а робіт — не видно. Якщо підрядник не почне працювати, доведеться найближчим часом його замінити. Екологічні питання у Калуші я візьму на особистий контроль. Люди повинні жити на безпечній території.
Дещо згладити категоричний настрій глави держави спробував голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, який намагався пояснити причини відставання від графіку на Домбровському кар’єрі.
— Сьогодні Ви нас справедливо критикуєте за незадовільні темпи робіт із забезпечення вирішення екологічних проблем Домбровського кар’єру та інших екологічних проблем. Але для цього величезного обсягу робіт не були виконані проектні роботи, а без них робити щось — складно. Я дав чесне слово проектантам, що ми заплатимо мільйон гривень у першому кварталі (2012 року — Авт.), і тоді вони видали документацію, — пояснив Михайло Вишиванюк. — Ми вже провели переговори із “Карпатнафтохімом”, звільнилися будівельники від будівельних робіт, і зараз нададуть допомогу підрядникам на основі субпідрядництва. Поміняти зараз підрядника — це 72 дні, знову тендер, і ми знову потрапляємо туди ж. Я хотів би попросити про те, щоб урахували виділення коштів, 5 млн. гривень для виконання проектних робіт. Їх немає ні у кого: Міністерство екології каже, що не має права платити; Міністерство промислової політики не має права платити; у бюджеті обласному — немає, у міському — немає. І ми у такому тупиковому положенні. Ми поправимось! Критика — справедлива. Вікторе Федоровичу, ми не виправдовуємося, але увійдемо у графік. І всі кошти, які виділені Кабінетом Міністрів на проведення робіт із ліквідації наслідків діяльності Домбровського кар’єру, я думаю, ми виконаємо разом із іншими субпідрядниками.
Загалом голова ОДА акцентував також на тому, що на кінець 2004 року область входила у “десятку” областей України, які відновили обсяг виробництв 1990 року. У 2010 році область опинилася на останньому місці в Україні з цих показників. Утім, Михайло Вишиванюк переконаний: за рахунок різних організаційно-технічних, інноваційно-інвестиційних заходів можна не тільки повернути позиції, але і створити цілий індустріально-промисловий парк на базі ВАТ “Оріана”.
— Є всі передумови: наявність потужного виробничого майданчика, близько 2 тис. га з приміщеннями, наявність інженерної інфраструктури, включаючи очисні споруди, наявність значного потенціалу сировинних ресурсів, наявність високваліфікованого персоналу, — запевнив голова ОДА. — Тому дозвольте поросити Вас надати нам допомогу при включенню нас до Державної програми зі створення індустріально-промислових парків. Це дозволить нам створити науковий полігон для впровадження науковоємких технологій, нанотехнологій, сучасних інвестиційних програм за участю інвесторів науково-дослідних закладів як нашої країни, так і країн із розвиненою індустрією.
Також Михайло Вишиванюк просив Кабмін прискорити розгляд пропозицій щодо невідкладних заходів із відновлення платоспроможності ВАТ “Оріана”. А відтак — створення окремого державного підприємства із виробництва калійних добрив та заводу із виробництва магнію.
Окрім Михайла Вишиванюка, про Івано-Франківщину, її перспективи та проблеми говорили перший віце-прем’єр міністр України Андрій Клюєв, президент ВАТ “ЛУКОЙЛ” Вагіт Алікперов, голова Тлумацької РДА Василь Сенів, професор Івано-Франківського національного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський та інші. Насамкінець — й Ігор Насалик.
Міський голова Калуша, одразу ж запевнив, що не проситиме у Президента додаткових коштів. Натомість — акцентував на збільшенні бюджету міста у 6 разів за останні кілька років, на кращих показниках щодо освіти та медицини в області. Водночас — “лякав” надзвичайно високими показниками онкозахворювань у місті, пропонуючи виділити додаткові кошти на профілактику захворювань. Просив Ігор Насалик і дати можливість Калушу та району, як експеримент, провести адміністративну реформу.
Остання пропозиція Віктора Януковича, схоже, зацікавила. Тож, він запропонував міському голові більш детально пояснити все у Києві. Також Президент запевнив, що питання ВАТ “Оріани” — одне з пріоритетних питань, над вирішенням якого працюватимуть негайно.

15 Листопада 2010, 11:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30