Ці слова голови ОДА Михайла Вишиванюка на вівторковому засіданні колегії облдержадміністрації прозвучали не як моралізування, принагідна сентенція, а як настійна вимога. Як сказав чільник області, спонукають до такої високої вимогливості критичні зауваження, висловлені Президентом України Віктором Януковичем під час робочої поїздки на Івано-Франківщину 11 листопада. Тож під гострокритичним кутом оцінювала колегія стан справ у тих сферах життя області, які цього разу стали предметом її уваги, та роботу їх керівників.

Позитивні відсотки виконання планових завдань далеко не завжди дають адекватне уявлення, що ж насправді відбувається в тій чи іншій галузі. Голову правління облспоживспілки Мирослава Ціхоня вже на самому початку його доповіді про те, як кооператори працюють над поліпшенням торговельного обслуговування населення краю, голова ОДА перебив запитанням: «А скільки цього року заготовлено у селян фруктів, картоплі?» Відповіді М. Ціхоня, що в їхній системі це питання якраз найменше відпрацьовано, що вони ще вивчають відповідний досвід інших облспоживспілок, певна річ, не могли задовольнити членів колегії. Особливо негативний резонас викликав не тільки в них, а й загалом серед присутніх у залі тут же оприлюднений факт, який виявили перевірники: при оціночній вартості приміщення готелю «Нива» в Івано-Франківську 1225 тис. грн. цей об’єкт було продано за 250 тисячѕ начебто дочці доповідача. Тож колегія рекомендуватиме правлінню Укоопспілки звільнити М. Ціхоня із займаної посади.

І під час розгляду питання про роботу органів архітектури щодо забудови населених пунктів області (доповідав заступник начальника управління містобудування та архітектури ОДА Микола Капак) «випливли» непривабливі факти: деякі головні архітектори районів закривають очі на порушення порядку забудови, на те, що нерідко місцеві органи влади виділяють земельні ділянки для цього всупереч генпланам, проектам детального планування населених пунктів. Скажімо, у Богородчанах «пожертвували» приватним забудовникам — кільком районним високопосадовцям — частину території ЦРЛ; у Городенці під приватну споруду відрізали шмат території школи. Аналогічні порушення, коли дають «зелену вулицю» грошовитим забудовникам, при цьому цілком ігноруючи інтереси користувачів прилеглої території — закладів соціальної сфери, допущено в селищах Солотвині Богородчанського району та Перегінську Рожнятівського.

М. Вишиванюк назвав галузь архітектури чи не найбільш корумпованою в області і запропонував звільнити із займаних посад головних архітекторів названих районів.

Власне, навіть коли на колегії йшлося про повчальний досвід Івано-Франківського національного медуніверситету в удосконаленні медичного забезпечення та зміцненні здоров’я населення області, керівник виконавчої влади краю закономірно ставив запитання: а чому цінні розробки науковців цього ВНЗ, їхні основані на вивченні стану здоров’я прикарпатців висновки та рекомендації дотепер не стали надбанням профілактично-лікувальної практики? Передусім непокоять відхилення в здоров’ї молодого покоління. Болюча тема — охорона здоров’я сільського населення.

Це воістину той випадок, коли, як зіронізував М. Вишиванюк, усі розбираються в медицині і всі незадоволені нею. Багато селян займається самолікуванням, іде до різного роду знахарів найчастіше через те, що не має змоги тут же, на місці, звернутися до кваліфікованого медика. В зоні обслуговування сільського населення живе лише 40% лікарів амбулаторій, а більшість доїжджає з міст. З-поміж випускників медуніверситету є й охочі працювати в селах, але їх там «закріпило» б лише надання житла. Про це, наголосив М. Вишиванюк, повинна подбати виконавча влада у районах. Вона ж разом з керівництвом медуніверситету має відновити виступи викладачів цього ВНЗ в селах з лекціями просвітницько-роз’яснювального характеру про здоровий спосіб життя, запобігання найпоширенішим інфекційним та іншим захворюванням. Голова ОДА також попросив доповідача — в. о. ректора медуніверситету Любомира Глушка подати в облдержадміністрацію концепцію, як учені-медики нині бачать розвиток охорони здоров’я на селі й загалом в області.

А що стосується згаданих на початку цього матеріалу конкретних критичних зауважень Президента України під час поїздки на Івано-Франківщину, то зреагувати на його вимогу кардинально поправити ситуацію в області влада повинна передусім розробкою і здійсненням системних заходів на всіх напрямах економічного та соціального розвитку краю. Найперше йдеться про необхідність швидшими темпами освоювати ті величезні кошти — всього  497 млн. грн., які вже виділив і ще виділить до кінця року уряд на усунення екологічної загрози Калушу та навколишнім селам. До того ж Кабмін, нагадав  М. Вишиванюк на прес-конференції після засідання колегії ОДА, асигнував ще 75 млн. на будівництво і реконструкцію доріг у гірських районах Прикарпаття. Чималі гроші з Держбюджету буде витрачено і на будівництво об’їзних доріг навколо Рогатина, Заболотова і Болехова, завершення будівництва мостів, загалом відновлення всіх тих потерпілих унаслідок повені 2008 р. об’єктів, які ще не встигли довести до ладу.

За словами голови ОДА, Президент стурбований тим, що за виробництвом валового продукту в першому півріччі ц. р. Івано-Франківщина зайняла останнє місце в Україні. Стримує розвиток прикарпатської економіки те, що в нашій області ще не створено нормального інвестиційного клімату. Хоча є вже й обнадійливий момент: очікуваний цьогорічний показник іноземних інвестицій в її господарку — близько одного млрд. доларів — перевищить обсяг таких капіталовкладень за всі роки незалежності України. Подальшому їх нарощуванню має сприяти діяльність регіональної інвестиційної агенції, що буде створена на виконання критичного зауваження В. Януковича.

Перед початком колегії перед «білим домом» зібралися на мітинг представники малого і середнього бізнесу, які протестували проти наміченого прийняття Верховною Радою проекту Податкового кодексу і раз у раз скандували: «Ви-ши-ва-ню-ка!». Голова ОДА вийшов до протестувальників, запропонував наступного понеділка в драмтеатрі зустрітися з підприємцями міста й області й уважно вислухати їх. Хоча й до того законопроекту голова ОДА не має стосунку і вбачає в акції, як сказав на зустрічі з журналістами, певне політичне підррунтя. До того ж навіть коротка розмова з учасниками мітингу засвідчила, що частина з них просто не читала текст згадуваного документа, а з другого боку, засвідчила, що міська й обласна влада формально організувала обговорення в трудових колективах, у середовищі підприємців проекту Податкового кодексу, аби вчасно зібрати, узагальнити й передати до ВР пропозиції платників податків. І цей приклад, наголосив М. Вишиванюк, має стати уроком того, що влада повинна йти до народу, а не народ до влади, що треба повернути довіру до неї людей, зокрема тих же підприємців.
18 Листопада 2010, 12:18
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30