На нараді з господарським активом Івано-Франківської області Президент України Віктор Янукович пообіцяв "повідкручувати голови" тим опозиційним мерам, які займатимуться політиканством, а не комунальними проблемами.

Минулого четверга, 11 листопада, у місті Калуші побував Президент України Віктор Янукович. Формальним приводом для візиту стала участь глави держави в церемонії відкриття нових потужностей калуського заводу "Карпатнафтохім", який належить російській компанії "ЛУКОЙЛ".

...З самого ранку автотраса між Івано-Франківськом та Калушем була рясно вкрита міліцейськими патрулями. У місті хіміків двірники активно шурхотіли мітлами, а на самому хімічному підприємстві не шкодували води, аби скрізь на його території асфальт блищав. Фасади виробничих будівель на "Карпатнафтохімі" були святково прикрашені транспарантами. Впадало у вічі гасло "Будуємо майбутнє разом", оздоблене намальованими обабіч напису державними (українським та російським) прапорами.

Однак більшість із цих приготувань залишилися осторонь уваги Президента Януковича. Під час цієї робочої поїздки він не скористався автомобільним транспортом, а прилетів просто зі своєї резиденції в Конча-Заспі на гелікоптері, тож побачив тільки те, що зумів розгледіти з висоти. За якусь сотню метрів від вертолітного майданчика, де приземлився президентський гвинтокрил, на території "Карпатнафтохіму" для високого гостя влаштували доволі атракційну сцену, поруч неї встановили великий екран і навіть бутафорську кнопку запуску нових потужностей, а ще для вручення главі держави приготували символічний ключ від виробництва.

Привітати Віктора Януковича прибув до Калуша президент та співвласник нафтової компанії "ЛУКОЙЛ" Вагіт Алекперов з чималою свитою. Згодом серед осіб, які зустрічали Президента, з'явилися голова обласної ради Ігор Олійник та міський голова Калуша Ігор Насалик. Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк вийшов на публіку уже разом із Януковичем, йдучи ліворуч від нього. Місце "правої руки" зайняв глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін.

Мабуть, все ще перебуваючи під враженням від польоту, свій виступ на відкритті нових виробничих потужностей "Карпатнафтохіму" Віктор Янукович розпочав із головної екологічної проблеми регіону - переповненого хвостосховища на території кар'єру калійних солей біля Калуша. «Я подивився з висоти пташиного польоту, що роблять підрядчики на цих об'єктах, - сказав він. - Домбровський кар'єр знаходиться в дуже поганому стані, підрядчик не виконує своїх зобов'язань. Він не використав тих 25 мільйонів гривень, які були виділені на ці цілі (утилізацію розсолів - авт.). Я сьогодні поставлю завдання серйозно поговорити з ним і, якщо не побачу від нього письмових зобов'язань, ми поміняємо підрядчика».

Згодом, під час наради з господарським активом області, яка відбулася в конференц-залі «Карпатнафтохіму», Михайло Вишиванюк спробував пояснити причину невиконаних підрядчиком зобов'язань з утилізації розсолів. За словами губернатора, для початку робіт необхідна проектна документація, а для її розробки потрібно ще 5 мільйонів гривень. «Ми домовилися з проектантами «Карпатнафтохіму», вони погодилися допомогти. Під моє чесне слово, що на початку наступного року їх робота буде оплачена», - сказав Вишиванюк.

Під час виступу голос голови Івано-Франківської ОДА видавав його внутрішнє напруження. Зрештою, мало хто з доповідачів не піддався загальній атмосфері тривожного очікування реакції з боку глави держави, яку важко було передбачити. Почував себе як на іспиті навіть ректор Івано-Франківського технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, який через хвилювання свою промову розпочав з привітань "вельмишановному пану Президенту і шановним учасникам змагань (?)". Зрештою, ректор хвилювався даремно: його доповідь про запобігання зсувам несподівано сподобалася Януковичу, він навіть зацікавився тим, як поширити досвід прикарпатських науковців, і доручив віце-прем'єр-міністру Андрію Клюєву розробити спеціальну програму.

Так само уважно вислухав Президент і промову одного з чільних місцевих інвесторів, голови ради директорів агрохолдингу "Авангард" Олега Бахматюка. "Спільно з ОДА наша компанія реалізує проект щодо завозу 30 тисяч голів великої рогатої худоби з Австралії. Тваринництво - це той напрямок, який дозволить вирішити і соціальні, і економічні проблеми, а також відновити той потенціал, який мала Україна у 1991 році, коли в плані постачання м'яса була такою собі Аргентиною в Європі", - наголосив пан Бахматюк. До виступу Олега Бахматюка Президент поставився прихильно. "Як називається підприємство? - перепитав він. - "Авангард"? Ну то нехай ви завжди будете в авангарді", - з посмішкою побажав Янукович.

А от прокурору області Миколі Гошовському було не до жартів, коли його зненацька підняв Президент. Мова саме зайшла про зловживання чиновниками та хабарництво держслужбовців. "Є низка чиновників, які думають, що можна на бюджеті робити бізнес, - розповідав Янукович. - Ми серйозно зайнялися наведенням порядку. Тут пан прокурор, присутній? Ви мене чуєте?". Микола Гошовський повільно піднявся і, здається, навіть трохи зблід. "Ви багато вже тут працюєте? - допитувався Президент. - Вже звиклися, так? Реформа Генеральної прокуратури також буде, сідайте".

Звертаючись до місцевих керівників, а на нараді були присутні і мери міст, і глави районних адміністрацій, Президент Янукович відзначив, що він є партнером для всіх керівників на місцях, зокрема у вирішенні життєво важливих проблем для регіону. Але разом з тим він висловив нерозуміння того, як голова міста може перебувати в опозиції.

- Як голова міста може бути в опозиції? - дивувався Віктор Янукович. - Я цього не уявляю. Я йому голову відразу відкручу, якщо він не буде займатися каналізацією, водою, газом. Та і люди його терпіти не будуть. Ви згідні зі мною?

- Згідні, згідні, - відповів мер Калуша Ігор Насалик, який сидів поруч.

- Хоча ось Ігор Степанович теж в опозиції, - роздумував Президент.

- Та в якій я опозиції? - не погодився пан Насалик.

- Та почекай. Я не знаю, в якій...- перебив його Віктор Янукович.- Але він вдень і вночі займається містом! Тому мене не цікавить, в якій він партії, в яку церкву ходить. Хай ходить туди, куди йому хочеться, куди душа лежить. Але економікою, створенням умов для життя людей він займається.

До речі

На відкриття нового хімічного виробництва на ТОВ «Карпатнафтохім» Президент України Віктор Янукович вперше прилетів вертольотом безпосередньо з резиденції "Межигір'я" в Конча-Заспі. Попередній Президент Віктор Ющенко також часом використовував вертольоти для регіональних поїздок - два борти Мі-8 державної авіакомпанії "Україна" перевозили главу держави і делегацію, що супроводжувала його, від найближчого аеропорту до місця проведення заходів. Янукович прилетів безпосередньо зі своєї резиденції без посадки. За даними експертів, глава держави міг скористатися легким двомоторним вертольотом виробництва компанії "Eurocopter" або недавно придбаним "AgustaWestland".

Галицький кореспондент

 

19 Листопада 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30