http://www.miraclesofhealth.com/img/parasites.jpgВ організмі людини здатні жити 500 паразитів

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила дані: до 80% всіх відомих захворювань людини або прямо спричинені паразитами, або є наслідком їхньої життєдіяльності. У нашому тілі можуть жити і розмножуватися більше п'ятисот паразитів. Найбільш розповсюджені кишкові гельмінти, тобто глисти.

Прибульці і господарі

ВООЗ констатує: причиною смерті третини людей у світі є інфекційні й паразитарні захворювання. Паразити мають організм людини за домівку і використовують його як джерело живлення. Вони живуть не тільки в кишківнику, а й у легенях, печінці, м'язах, суглобах, шлунку, стравоході, мозку, крові, шкірі і навіть у сітківці ока.

Тривалий час паразити можуть жити й розмножуватися всередині нас без видимих ознак. Тільки коли їх кількість збільшується і утворюється колонія, а резерви організму виснажуються, з'являється погане самопочуття. На перший погляд, нічого особливого: загальна слабкість, втомлюваність, дратівливість, шкірні висипання, сверблячка, іноді - підвищення температури до 37,1-37,3 градусів. Навіть у тих випадках, коли паразити вже цілком заселили тіло й отруюють його своїм послідом, відмерлими тілами тощо, симптоми співжиття з ними схожі на ознаки багатьох інших захворювань. Тому зараження паразитами досить важко діагностувати.

Тіло як доказ

Хоча офіційної статистики немає, лікарі припускають, що паразитів носить у собі кожен третій українець.

Небезпека паразитарних захворювань полягає в тому, що за тривалого співіснування з паразитами в організмі людини стаються важкі, незворотні зміни. Адже чужорідний організм буквально «з'їдає» свого хазяїна зсередини. Так, вугрі, себорея, грубість шкірних покривів, ранні зморшки, рання плішивість, папіломи, тріщини на п'ятах, відшарування і ламкість нігтів є ознаками зараження лямбліями, трихомонадами та іншими найпростішими. Вони виводять з ладу саморегуляцію та імунний захист організму. Людина часто хворіє на ГРВІ, ангіни, має хронічний тонзиліт, синусит, поліпи.

Біль у суглобах і м'язах також буває виявом інвазії. Коли паразити мігрують по організму, людина відчуває біль, який вважає наслідком артриту. З іншого боку, запалення м'язів та суглобів може бути результатом реакції організму на присутність гельмінтів.

Глисти можуть спричиняти закрепи та здуття кишківника, оскільки викликають запальні процеси у ньому. Проблеми з масою тіла та анемія - також від діяльності паразитів. Причому не тільки кількаметрових хробаків-сисунів. Нестачу заліза зумовлюють, наприклад, трихомонада та інші мікропаразити, які живляться клітинами крові.

Отже, хронічна втома, апатія, втрата концентрації уваги і погана пам'ять. Інтоксикація та імунні порушення. Проблеми з травленням. А також кашель, підвищена температура тіла, виділення мокротиння, нежить - все це свідчить про можливу присутність в нашому тілі непроханих «гостей».

Знайти і звільнитися

Проблема в тому, що «чужаків» важко виявити через обмеженість діагностичних можливостей. Життєвий цикл розвитку кожного виду паразитів настільки специфічний, що не завжди є змога їх виявити. В останні роки до механічних досліджень калу, жовчі, мокротиння додали колоноскопію, рентгенографію легень, УЗД, комп'ютерну томографію головного мозку, вегетативно-резонансне тестування та імунологічні методи - у крові визначають антитіла до антигенів паразитів. Комплексне дослідження збільшує відсоток правильної діагностики.

Паразити перебираються в тіло людини від інших людей, тварин, птахів. Шляхи зараження - з їжею і водою, з ґрунту, через контакт із ураженою шкірою, предметами, одягом, через укуси комах, пил, деякі види любощів та ін. Більшість інвазій стається внаслідок порушення правил гігієни.

Найбільш поширеними в Україні паразитами є токсоплазми (внутріклітинні, живуть у головному мозку, м'язах, лімфовузлах), лямблії (простіші, селяться у кишківнику), гострики, аскариди, бичачий ціп'як та котяча двовустка (гельмінти, займають переважно кишківник та видільні шляхи).

Аскариди, які досить часто атакують дітей, впродовж свого життєвого циклу мігрують тілом людини. Личинки цих хробаків пересуваються з кишківника по венах до серця, звідти - у легені, щоби з мокротинням під час кашлю потрапити в рот і знову бути заковтнутими. Вдруге потрапляючи в кишки, аскариди стають дорослими особинами і починають розмножуватися. Паразитуючи в організмі, заповзають в органи, викликають гострі хвороби - жовтуху, нагноєння печінки, запалення жовчних протоків, апендицит, пневмонію. У випадку враження легенів аскаридами антибіотики - безсилі.

Лікування паразитарних заражень - процес складний і тривалий. Вбити «чужаків» - мало. Їх потрібно негайно вивести з організму, інакше настануть важкі токсичні ускладнення. Уже після виведення беруться до відновлення хворих органів і систем. Тож самолікування - не рекомендується. Бо й універсальних препаратів - немає. Пошук паразитів та звільнення від них має проходити під наглядом лікарів - інфекціоністів, паразитологів, гастроентерологів, терапевтів та педіатрів.

 

До теми

Глисти для схуднення

Популярні препарати «для швидкого схуднення без обмежень у їжі», що їх пропонує спробувати Інтернет, нерідко містять життєздатні яйця глиста Ascaris lumbricoides. Ці хробаки паразитують у тонкій кишці, де живляться напівперетравленою їжею. Але охочим скинути зайві кілограми варто знати: збільшення кількості аскарид до кількох сотень - а саме в такій кількості вони споживають стільки поживних речовин, що це викликає зниження ваги - загрожує їх носієві болями, спазмами та кишковою непрохідністю. На такій стадії зараження лікування пігулками від паразитів не дає ефекту. Їх доводиться видаляти хірургічним шляхом.

Вперше для схуднення глистів застосували у Нью-Йорку наприкінці ХІХ ст. У 1920-і роки повсюдно в Америці продавалися капсули з сегментом стрічкового хробака-паразита. Проводилися експерименти і з яйцями інших глистів. Наприкінці 30-х років минулого століття «диво-препарати» в США були заборонені. Але нелегально продавалися до початку 90-х років.

Після кампанії з виявлення торговців солітерами виробництво екзотичних пігулок переїхало зі США у країни Сходу. Капсули з паразитами, які нібито гарантують мінус 15-20 кг, тепер можна замовити через Інтернет у Туреччині, Китаї, Кореї, а також у Росії. Інформаційним простором сусідньої країни поширена інформація, що завдяки глистам відкорегували свою вагу російські співачки Лариса Доліна та Алла Пугачова, американська акторка Елізабет Тейлор та іспанська оперна зірка Марія Каллас.

Галицький кореспондент

 

26 Листопада 2010, 13:28
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47