Тему реформування житлово-комунального господарства впродовж останніх років, при різних урядах, так забалакали, що нелегко вже й повірити в близьку можливість кардинальних позитивних змін (реальних, а не «паперових»!) у цій соціально значимій галузі. Тим часом «комуналка» — то не лише інфраструктура, що забезпечує життєдіяльність міст і селищ, а ще й чимала економічна потуга, на яку припадає чверть основних фондів у державі. Отож із чималими сподіваннями зібралися днями керівники обласного і міського, районного рівня, відповідальні за розвиток цієї галузі, представники її підприємств та голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на семінар «Про шляхи ефективного впровадження загальнодержавної Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2014 роки». Адже той захід для них організував не хто-небудь, а створене при профільному міністерстві державне підприємство «Агентство розвитку ЖКГ»... 

В ідеалі реформування будь-якої галузі має відбуватися одночасно і зверху, і знизу. Тож, привітавши учасників семінару, заступник голови облдержадміністрації Руслан Гусак побажав, щоб він дійсно допоміг у перетворенні «комуналки» на Прикарпатті в сучасну, передусім енергоощадну, галузь. Адже лише значне здешевлення собівартості послуг дало б можливість знизити тарифи на них для споживачів.

То якими бачаться шляхи трансформації ЖКГ зі столичної висоти? Заступник генерального директора згаданого ДП Євген Радченко відразу ж обмовився: стримує реформи в галузі відсутність чітко виписаних єдиних, консолідованих правил гри на вітчизняному ринку житлово-комунальних послуг. Час нарешті Верховній Раді розглянути й ухвалити багатостраждальний законопроект Житлового кодексу, ходу якому вона не дає вже не один рік. Утім, це для підприємств ЖКГ разом із місцевими органами влади не повинно бути «відмазкою», котра дозволяє сидіти склавши руки в чеканні з моря погоди. Житлово-комунальне господарство нині як ніколи потребує енергійних і кмітливих менеджерів, котрі б, з одного боку, ініціювали проекти його розвитку і технічного переоснащення, а з другого — вміли вишукати і джерела їх фінансування. Бо розраховувати лише на державну скарбницю за теперішніх українських реалій не доводиться. Супровід регіональних проектів щодо реформування ЖКГ і здійснює агентство. Воно безплатно консультує підприємства галузі, чи та або інша ідея варта того, щоби стати перспективним щодо своєї реалізації проектом (і на його розробку потрібні певний час, зусилля та кошти), а якщо варта, то як легше підприємствам пройти всі процедури на шляху до втілення своєї ініціативи в робочий проект. Гість із Києва привернув увагу учасників семінару до таких джерел фінансування проектів, як отримання грантів, банківських позик на вигідних умовах, залучення коштів закордонних та вітчизняних інвесторів, місцевих бюджетів, а Міністерство ЖКГ в цьому разі їх дофінансовуватиме за рахунок грошей із Держбюджету. Якщо йдеться про підприємства ТКЕ та водоканали, то воно ставить попередню умову, щоб ті обов’язково мали і розроблені сучасні схеми тепло- та водопостачання своїх міст. Це суттєве зауваження гість адресував, зокрема, комунальним теплоенергетикам Калуша, Надвірни, Долини. 

Для фінансування енергоощадного проекту спробуйте взяти позику в Міжнародному банку реконструкції та розвитку. Обов’язковий критерій для надання її претендентові — проект повинен передбачати зниження затрат енергоносіїв на виробництво комунальних послуг не менш як на 15%, поінформував учасників семінару директор компанії «ТехЕкономОптім» ігор Тютюшкін. Зрештою, підприємства галузі можуть модернізувати свої основні фонди і, так би мовити, не виходячи зі своїми робочими проектами за межі України, а скориставшись механізмом фінансового лізингу. Про лізингову схему фінансування інфраструктурних проектів у комунальній галузі розповів представник ТОВ «Укртехпромлізинг» Василь Петельський.

Як відзначали організатори семінару, наша область за новаціями в ЖКГ навіть дещо випереджає загальноукраїнську динаміку реформування цієї галузі.

Приміром, івано-франківські підприємства «Теплокомуненерго» та «Водоекотехпром» уже реалізують проекти на позики ЄБРР і МБРР. Начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Олександр Дерев’янко поінформував, що передбачається започаткувати в обласному центрі і пілотний проект у сфері обслуговування житла, а саме створити в мікрорайонах «Пасічна» або «Каскаді» управляючу компанію — альтернативу ЖЕО. Вона вкладе інвестиції в модернізацію і поліпшення якісних характеристик житлового фонду мікрорайону, аби з часом повернути собі ті кошти за рахунок збору платежів із власників помешкань та квартиронаймачів. Управляюча компанія виступатиме замовником житлово-комунальних послуг для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, яким зручніше буде мати справу з нею одною, а не з усіма надавачами послуг (хоча тут з О. Дерев’янком можна й подискутувати, чи такий посередник між ними і ОСББ не повторюватиме окремих негативів тих же житлово-експлуатаційних організацій, але це тема окремої публікації). і свого роду «паличкою-виручалочкою» має послужити компанія для невеликих ОСББ. Деякі з цих органів самоорганізації населення останнім часом почали взагалі згортати свою діяльність: де їм, що створювалися, звісна річ, з добрим наміром, узяти гроші на ремонт даху чи підвалу будинку, утеплення його стін, впорядкування двору? Кошти для цього з бюджету чи інших джерел, виявляється, можна отримати не під слізні прохання, а лише під належно обррунтовані й оформлені проекти, розробка яких знову ж таки вимагає певних фінансових затрат. На переконання О. Дерев’янка, якраз управляюча компанія і підтримає ту ініціативу ОСББ й оплатить проектно-кошторисну документацію, бо буде зацікавлена в належному стані будинків у зоні її обслуговування. 

Саме через відсутність достатньої кількості проектів розвитку і модернізації «комуналки» область отримала нинішнього року від міністерства лише сім млн. грн. коштів із Держбюджету, хоча планувалося 17 млн. Тож начальник обласного управління житлово-комунального господарства закликав присутніх у залі керівників підприємств, голів ОСББ: готуйте вже робочі проекти щодо реформування ЖКГ на наступний рік!

30 Листопада 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47