Чи кожен з нас пам’ятає смак «живого» хліба? На жаль, дехто навіть не знає, про що мова, адже ми вже давно звикли до асортименту, який нам пропонують хлібні крамниці й супермаркети. Ще донедавна і я б навіть не подумала, що буду сама пекти хліб — «живий», незвичайний. Коли я спекла його вперше, то на мить мовби опинилась у домівці своєї бабусі, яка завжди розчиняла тісто у діжі на заквасці й випікала в печі запашний житній хліб. Житній хліб із лляною олією і сіллю — це справді щось незабутнє.

Правда, життя на певний час  стерло з пам’яті той аромат і смак, але достатньо було раз спекти хліб на заквасці, і все те мені згадалося. Тепер у моїй сім’ї всі вживають лише власноруч спечений хліб, і я впевнена, що для кожної господині випікання «живого» хліба може стати справжнім відкриттям. Тим більше, що в кожної жінки хліб має свій оригінальний смак, і найсмачніший той, що випечений власними руками і в доброму настрої. До того ж щоразу він може бути іншим. Адже, творчо підійшовши до цієї справи, ви зможете комбінувати різне борошно — і вівсяне, й гречане, й житнє і додавати до нього насіння льону, кунжуту, кмину, а також спеції. Все залежить од вашої фантазії...

Дехто усміхнеться, мовляв, нині пекти хліб немає сенсу: часу бракує, а тут ще з хлібом «бавитися». Але спробуйте хоча б раз. Ви відчуєте разючу відмінність і не захочете вживати інший хліб, окрім спеченого вами ж. Причому найкраще використовувати для цього борошно грубого помелу, тобто другого ратунку, яке містить висівки. У чому перевага такого борошна? Саме таке борошно використовували наші бабусі для випікання хліба. Це був справжній хліб, який наповнював  силою, енергією, давав відчуття ситості. Саме в такому борошні зберігалися всі складові зерна — і зародок, і оболонка зерна, і клітковина. Хліб із такого борошна не сприяє утворенню бляшок холестерину на стінках судин, не додає нам зайвих кілограмів, сприяє нормалізації роботи кишківника і поліпшує обмін речовин в організмі. У цьому його відмінність від білого борошна вищого ратунку, яке ми зазвичай використовуємо для приготування страв.
Бажано також готувати таке енергетично цілюще борошно і із власноруч вирощеного зерна. Я сама пересвідчилася в тому, тож радила б засіяти хоч невеличку ділянку пшеницею чи житом. А зібравши урожай, можна змолоти зерно, скажімо, в електричному млинку фірми «КоМо». Ці доволі ефективні технічні засоби, розраховані на роботу в домашніх умовах, ще 25 років тому з’явилися на ринках Австрії й тепер розійшлися по всьому світу, що свідчить про їхню добротність. Можна використати для того й домашній млинок типу Fidibus 21. Це невеличкий і компактний, але вельми потужний прилад, здатний змолоти за раз 850 грамів зерна, чого достатньо для випікання кілограмової хлібини (якщо борошно не просіювати). Млинок виготовлено з букового дерева, а жорнові диски з натурального каменю з алмазним покриттям перемелюють зерно будь-яких злакових на борошно дрібного помелу...


А тепер хочу поділитися з вами рецептом хліба, випеченого в домашніх умовах. Він простий і доступний кожному. Щоб замісити тісто, достатньо лише гарного настрою, 15 хвилин часу і наявності всіх компонентів, про які піде мова нижче.
1-й етап. Готуємо закваску. Потрібно півлітра теплої води (ліпше джерельної або талої) і борошно. Добре, повторюю, якщо є борошно грубого помелу. Якщо ж його немає, то готуємо з того, що є під руками. Розчиняємо тісто так само, як і на рідкі оладки, добре вимішуємо його і ставимо посудину в тепле місце (25–30 градусів) на 36 годин, накривши кришкою або плівкою. Після цього ще додаємо борошна і готуємо тісто вже так, як на густі оладки. Знову ставимо в тепле місце ще на 12 годин. Важливо «не турбувати» закваску, а дати їй визріти.
2-й етап. Готуємо тісто на хліб. Рецепт розрахований на одну велику хлібину. Якщо сім’я велика, то масу складників збільшуємо вдвоє. До попередньо приготовленої закваски додаємо половину столової ложки солі (краще морської харчової), стільки ж меду (натурального) і борошно (можна, ще раз нагадую, поєднати пшеничне з житнім, додати борошно з пророщеного жита або пшениці, вівсяне, ячмінне тощо). За консистенцією тісто має нагадувати тісто на пироги, щоб відділялося від рук. Формуємо хлібець. Але частинку тіста обов’язково залишаємо в окремій посудині на наступний раз у холодному місці. Це має бути невелика частинка, яка поміщається в долоні. Кладемо в тепле місце на 8–10 годин, щоб тісто добре підійшло. Якщо закваска свіжа, то тісто буде підходити довше, а надалі цей час значно скоротиться. Чим тепліше, тим швидше воно підходить. Наступного разу закваску виймаємо з холодильника і даємо їй підрости у  теплому місці. У півлітра води кімнатної температури додаємо закваску, що підійшла, половину столової ложки меду і стільки ж солі. Добре перемішуємо і даємо стільки борошна (в асортименті), щоб утворилося тісто, яке легко відходить від рук. Формуємо хлібець і садимо в підготовлену форму. Можна змастити хліб яєчним білком і посипати насінням кунжуту або льону. Тоді хліб матиме вишуканіший смак і чудовий привабливий вигляд.

3-й етап. Випікаємо хліб. Для цього можемо використати спеціальні форми для хліба. Мені подобається круглий хліб, тому тут може стати в нагоді тортівниця або глибока сковорідка. Змащуємо посудину для випікання вершковим маслом, прогріваємо духовку протягом 10 хвилин при температурі 180–200 градусів і садимо туди хліб. Через 50 хвилин він буде готовий. Тоді виймаємо його і зрошуємо водою. Накриваємо чистим рушником і даємо охолонути...

Найзручніше замішувати тісто на хліб у вечірній час, залишати його на всю ніч у теплому місці, щоб воно «визріло». А вже з самого ранку можна починати пекти хліб.

02 Грудня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 24 Липня 2011, 13:27
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47