Зметикуємо на трьох? Роман Онуфріїв, Зіновій Фітель, Віктор Анушкевичус

Як свідчать результати голосування Івано-Франківської міської ради за членів міськвиконкому, команду дав голова фракції «Свободи» Роман Онуфріїв і звучала вона: «Шикуйсь! Струнко! Рівняння на Віктора Анушкевичуса!»

На першому пленарному засіданні другої сесії, 7 грудня, Івано-Франківська міська рада сформувала постійні депутатські комісії та затвердила виконавчий комітет. Як можна було сподіватися, більшість комісій очолили висуванці "Свободи". Проте у виконкомі половину посад - причому всі ключові - отримали люди, наближені до міського голови.

Друга сесія шостого демократичного скликання Івано-Франківської міської ради збіглася з Днем місцевого самоврядування. Цим поспішив скористатися депутат вже п'ятьох скликань, висуванець «Батьківщини» Володимир Стасюк, який називає себе найстаршим у раді за депутатським стажем. «Старійшина» підготував новообраним колегам подарунки. Кожному з них він презентував брошуру "Що за лаштунками міської ради?", яку депутати попереднього скликання від фракції БЮТ чотири роки тому присвятили "діянням" мерії. У супровідному листі Володимир Стасюк закликав новачків не йти "безславним шляхом", "виправдати довіру розчарованих громадян" і не повторити помилок своїх попередників. До яких, до речі, належить і сам.

Що було вночі?

На відміну від попереднього скликання, коли депутати запізнювалися на годину-півтори, друга сесія нового скликання розпочалася майже вчасно. Присутні у залі з нетерпінням чекали, хто потрапить до виконкому міськради. Адже у кулуарах поговорювали, що з претендентами не могли остаточно визначитися до самого початку сесії.

Під час врочистого відкриття сесії "свободівська єдність" знову дружнім хором наголошувала в рядках гімну назву своєї партії: "...душу й тіло ми положим за нашу СВОБОДУ". Згодом так само «хором» голосувала за диригентом - головою фракції Романом Онуфріївим: він першим піднімав руку - то й всі піднімали...

Отож, серед головних питань порядку денного - формування постійних депутатських комісій та склад виконавчого комітету. Секретар міськради Руслан Марцінків пропонує персональний склад депутатських комісій, які політсили нібито затвердили напередодні на засіданні депутатського клубу (у попередньому скликанні - погоджувальна рада). Виявляється, депутатський клуб вирішив, що шість з восьми комісій очолять "свободівці". В тому числі і найбільш «привабливі». Зокрема, на голову комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету секретар запропонував керівника фракції Романа Онуфріїва, а тимчасову контрольну комісію з питань оренди та приватизації об'єктів комунальної власності, проведення тендерів та розподілу житлового фонду запропонував очолити прес-секретарю обласної "Свободи" Віталію Голутяку.

Дві керівні посади у комісіях дісталися представникам "Фронту змін". Найбільш проблемну комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту та зв'язку очолив екс-керівник "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Ігор Прокопів. А голові правління ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Олександру Бубену прийдеться керувати комісією з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму.

Якісний склад комісій став несподіванкою для багатьох депутатів. Як з'ясувалося, попри засідання депутатського клубу, де були присутні більшість депутатів, кінцевий склад комісій сформувався вночі. І як припустив Володимир Стасюк, тільки за участю міського голови Віктора Анушкевичуса та очільників "Свободи".

"Вчора на депутатському клубі ви назвали мене головою комісії з питань охорони здоров'я. Сьогодні рано я взнав, що мене вже немає, - звернувся до секретаря міськради Стасюк. - Я на це не претендував, але один з очільників "Свободи" повідомив, що відбулася розмова з міським головою і міський голова сказав: якщо Стасюк буде головою комісії, то сьогодні сесії не буде. Або підтвердіть, або спростуйте, що відбулося за ніч". Намагаючись уникнути відповіді на це запитання, Марцінків почав вибачатися: "Прошу вибачення за це, що вас вчора оголосив і образив..." Коли Стасюк його ще раз перепитав, що відбулося вночі, вибачення секретаря перетворилися у виправдання. Мовляв, Стасюк, як депутат багатьох скликань повинен працювати у "дуже важливій бюджетній комісії". А щоб "старожил" від нього відчепився, сказав, що не брав участі у такій розмові.

У розмову втрутився міський голова Віктор Анушкевичус. І коли мер зі смішком назвав припущення Володимира Стасюка абсурдом, депутатові довелося видати свого інформатора. "Пане Романе Онуфріїв, ану підійдіть до мікрофона", - вигукнув він. Густо червоніючи, під оплески і сміх у сесійній залі лідер міської "Свободи" пояснив, що говорив алегоріями, але що сказав - вже згадати не може. Не отримавши конкретної відповіді на своє запитання, Стасюк задовольнився участю у бюджетній комісії, а комісію з питань охорони здоров'я очолив лікар-гінеколог, «свободівець» Сергій Стефанко.

На членство у бюджетній комісії претендував і регіонал Богдан Федьків. Однак це не дуже втішило Руслана Марцінківа. "Як тільки сесія починається, 20 депутатів пише заяви у бюджетну комісію, а 20 - у земельну. А як бути з іншими комісіями, які повинні працювати?" - обурився він. Як компромісний варіант, Віктор Анушкевичус запропонував Федьківу членство у контрольній комісії з питань оренди та приватизації об'єктів комунальної власності, проведення тендерів та розподілу житлового фонду. Регіонали згодилися і на такий варіант.

А от заяву про членство у бюджетній комісії депутата від "Третьої сили" Юрія Солов'я" на засіданні депутатського клубу проігнорували. Натомість йому дісталося місце "рядового" у комісії питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму. Іншого депутата від "Третьої сили" Володимира Чорноуса вшанували більше - він став заступником голови комісії з питань депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, взаємодії з правоохоронними органами та засобами масової інформації.

"Свободі" рада, меру - виконком

Якщо ж склад постійних депутатських комісій визначався вночі, то список претендентів на крісла у виконавчому комітеті залишався начебто загадкою аж до розгляду питання про склад виконкому. Міський голова оголосив, що виконком складатиметься з 18 осіб, тобто збільшиться на шість осіб. Депутати навіть жартували, що стіл, за яким засідає виконком, доведеться зробити двоповерховим.

Мер переконував, що врахував інтереси всіх політичних сил у міськраді і деяких громадських організацій, а також вік депутатів, точніше, молодий креатив і досвід старшого покоління.

Отож, за посадою належить бути у складі виконкому міському голові та секретареві. Тому кандидатури Віктора Анушкевичуса та Руслана Марцінківа навіть не потребували голосування. Щодо інших претендентів суперечок теж не виникло. На своїх посадах залишилися: перший заступник мера Зіновій Фітель, заступник голови міста з питань ЖКГ Микола Саєвич та керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис. У кріслі заступника з гуманітарних питань Зінаїду Федорук змінив начальник управління освіти і науки Михайло Верес. А заступник, який курував економічні питання, Ярослав Яцишин поступився місцем в.о. директора "Теплокомуненерго" Любомиру Слободяну.

Решта членів виконкому працюватимуть на громадських засадах. Залишилися у складі виконкому головний хірург Івано-Франківська, голова міської профспілки медпрацівників Анатолій Богуш та юрист Владислав Левинець. Крім того, до складу виконкому включили голову Угорницької сільської ради Любов Атаманчук, підприємців Олега Гаркота, Любомира Романіва, Руслан Руска, першого проректора Університету права ім. Короля Данила Андрія Луцького, заступника голови правління будівельної компанії "Ярковиця" Дмитра Демківа, екс-начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області Андрія Троценка та двох ставлеників "Фронту змін" - Василя Мельничука та Олександра Кулика.

Цього разу ніхто з депутатів не ризикнув пригадати, що виконком має бути політично відповідальним. Хоча обранці від "Батьківщини" закликали голосувати за деяких претендентів "з обережністю". А Ярослав Бачкур одноосібно поставив на міського голову та "Свободу" відповідальність за діяльність виконкому. Депутати не дуже перейнялися заявою Бачкура, проте варто визнати, що попри «свободівську» більшість, як мінімум, половина членів виконкому - це креатури Анушкевичуса. Попри всі застереження, за такий склад виконкому пакетом проголосували 48 депутатів, проти - не було. А чотири, які утримались, пояснили, що їхні політичні інтереси мер при формуванні виконкому врахувати таки забув.

Галицький кореспондент

 

13 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30