http://image.tsn.ua/media/images/original/Apr2010/b4d9175c90_222675.jpgЩиро кажучи, спочатку ми планували написати про переслідування чинною владою чільних представників нинішньої опозиції. Прикладів цього минулого тижня було цілком достатньо. Це і порушення справи проти екс-прем’єра Ю. Тимошенко і реанімація після десятирічної перерви кримінальної справи щодо Андрія Шкіля, й арешти екс-міністрів, і переслідування Юрія Луценка під майже оперетковим приводом щодо стажу водія. З другого боку, ЗМІ ретранслювали інші знакові сигнали влади. Зокрема, про порушення справ щодо ініціаторів підприємницького Майдану (у цьому разі навіть несуттєво, під яким приводом). Тож усе більше всі ці кроки нагадували організовану кампанію, мета якої — упокорити непокірних і налякати нерозумних, котрі ще мають нахабство не погоджуватись із владою.

З цього приводу ми звернулись за коментарем до екс-голови ОДА, народного депутата України від нашої області Романа Ткача.

- Романе Володимировичу, насправді ситуація виглядає досить дивною: з одного боку, маємо арешти колишніх міністрів, кримінальне переслідування одного з лідерів опозиції, з другого — поновлення кримінальних справ, яким уже майже десять років. Як ви це оцінюєте?

— В одному з інтерв’ю прем’єр-міністр України Азаров сказав, що одним з елементів впливу на суспільство є страх. Я думаю, що вони цю тезу якраз сповідують, ця теза є в принципах роботи команди влади і вони хочуть через арешти, через відкриття кримінальних справ — чи то теперішніх, чи то тих, які вже пройшли, — залякати людей.

А ще суспільству підсунути тезу: ось, умовно, підприємці, ви там повиступали, виступайте собі, а ми все одно зробимо так, як хочемо. А тепер ви побачите, що буде з вами, якщо ми з опозицією, з тими, хто вчора був при владі, так робимо: відкриваємо кримінальні справи, садимо за ррати і так далі. Я вважаю, що це є однією зі спроб залякати суспільство через страх, через так звані вертикаль і сильну руку.

- Та ж сама ситуація і з підприємцями. Наскільки відомо, тепер і проти них відкрито кримінальні справи за те, що вони начебто пошкодили майдан...


— Абсолютно. Знаєте, це так само, як ще тоді в парламенті готували кримінальні справи, і нам парламентські журналісти казали, що сьогодні у парламенті появилося дуже багато «додаткових» фотографів. Багато з них у званні лейтенантів, капітанів, майорів, які просто робили документальні зйомки і фіксували, що відбувалося в залі і хто чим займався. і так само — ви, напевне, знаєте — практично весь майдан покладено на аудіо- і відеозаписи. Вони це все нині розшифровують, і я думаю, що найближчим часом буде проти когось кримінальна справа, проти когось працюватиме податкова. Засобів тиску є дуже багато.

- Романе Володимировичу, як ви думаєте, чи немає небезпеки, що з Києва ті ж методи буде поширено і на місцевий рівень?

— Сьогоднішньому чиновництву в голову вклали вертикаль влади, і деколи навіть з Києва не скажуть, але вони знають принцип «дєлай, как я», і дуже часто самі, не чекаючи на команду з Києва, випереджаючи один одного, вискакуючи один поперед одного, спішать це виконувати. Як правило, все, що відбувається тут, вгорі, унизу у декілька разів страшніше, ганебніше й цинічніше.

Ви подивіться: Янукович оголосив так звану адміністративну реформу, це абсурд, пародія на реформу, а вже деякі мери міст, які, здавалося б, не мають ніякого стосунку до тієї вертикалі влади, розповідають, як вони скоротили чиновників, як вони економлять кошти. Це смішно.

Якщо навіть не напряму, через адміністративний, чиновницький апарат, то це може піти через відповідні служби: управління внутрішніх справ, податкову службу, прокуратуру. І одні перед одними вони будуть доводити свою лояльність.

- Як тоді рятуватись опозиційним силам, адже небезпека виглядає реальною?

— Розумієте, тут уже питання не лише про опозиційні сили. Я декілька місяців тому дуже часто зустрічався з людьми, з підприємцями і казав: чекайте, прийдуть до вас. От ми бачимо, яким є проект Податкового кодексу  — чекайте. Тоді ніхто не вірив і всі казали: «Пронесе». Тут уже питання не в опозиційних політиках, а в тому, що йде терор проти суспільства, проти громадян. Ось у чому питання. Ми маємо нині зрозуміти глибину гасла: якщо ти сьогодні не скажеш слова за іншого, завтра прийдуть за тобою. Обов’язково прийдуть. Чи ти вчитель, чи підприємець, чи просто людина — прийдуть і за тобою. Чи у прямій формі, порушивши кримінальну справу, чи у формі того, що заберуть у тебе твої гарантовані права і свободи, пенсію чи зарплату. Бо це режим, який побудований на силі і на страху. Ось що маємо зрозуміти.

Ця розмова з Р. Ткачем відбулась у четвер вдень. А вже вечір того дня приніс нам події, які інакше, як дикістю та варварством, назвати не можна. Депутати від Партії регіонів розблоковували президію парламенту за допомогою кулаків, стусанів, крісел та розбитих голів опозиціонерів. Очевидно, сповідуючи принцип, що для досягнення мети добрі всі засоби. На жаль, нам не вдалося зв’язатись із народним депутатом від БЮТ Дмитром Шлемком, але ми попросили прокоментувати нинішню ситуацію лідера бютівців в обласній раді Юрія Романюка:

— Сьогоднішня система тероризування лідерів і представників опозиції з боку режиму Януковича здійснюється виключно за погодженням і за прямою вказівкою самого Януковича. Ніхто в нинішній системі владних координат не посмів би запускати машину репресій без санкції головного «репресанта», яким є чинний Президент. І тому розмови про те, що він нічого не знає і це здійснюється без його відома, це відверта і цинічна брехня. Підтвердженням цьому є те, що за «бєспрєдєл» прокуратури, яка перетворилася на справжній репресивний апарат для боротьби з опозицією, розплачуються збільшенням фінансування у Держбюджеті на 2011 рік Генеральної прокуратури на 81 відсоток. Це абсолютний рекорд зростання фінансування з Держбюджету на 2011-й. Це при тому, що пенсії, заробітні плати та інші складові соціального захисту населення для людей не збільшено.

Порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко не викликане жодним чином якимись наявними юридично-кримінальними обставинами, а є виключно політичною розправою над Тимошенко, над лідером опозиції, здійсненням психологічного тиску на інших опозиціонерів. Щоб останні розуміли: якщо влада дозволяє собі так чинити з Тимошенко, незважаючи на її авторитет та підтримку виборців і незважаючи на світове співтовариство, то можете собі уявити, що буде з рядовими опозиціонерами. Це такий своєрідний месідж нинішньої влади для будь-кого з опозиціонерів, що вони з ними будуть робити. Доказом цьому — нічні події у стінах Верховної Ради, коли близько сотні «регіоналів», як бандюки вночі, пустили в хід кулаки, крісла і почали цинічне побиття інтелігентних високоосвічених депутатів від партії «Батьківщина», котрих у сесійній залі налічувалось усього 30 чоловік. «Бандюки» з «регіонів» перетворили сесійну залу на поле битви, на гірничо-збагачувальні кар’єри, в яких вони свого часу розправлялися з бізнесменами, рекетуючи їх і «вибиваючи» у них власність. З цивілізованої точки зору таким діям жодного пояснення немає. Це справжнє грубе бандитське обличчя нинішньої влади, це є те «покращення життя вже сьогодні», яке ми отримуємо щоденно, і це є сигналом того, що Янукович «почув кожного». Безумовно, політична партія «Батьківщина» та її фракції у Верховній Раді, в обласних радах не залишать цей випадок без реагування. Безумовно, будуть зроблені висновки, будуть політичні акції протесту. Але сам цей випадок свідчить про те, що українська демократія — це явище з минулого. Нині встановлюється режим тотальної диктатури однієї людини, одного бізнес-клану, який бореться не за соціальний захист простого громадянина, інваліда чи пенсіонера, а виключно за захоплення максимальної кількості української власності, нерухомості, активів, цінностей. А розподіл бюджету є свідченням того, що вони повністю контролюють і здійснюють  перерозподіл Державного бюджету не на користь громади, а на користь своїх власних і корпоративних інтересів.

Про ці події у Верховній Раді висловився на прес-конференції голова обласної ради Олександр Сич. Зокрема, відповідаючи на запитання журналістів, з цього приводу, він сказав:

— Вважаю такі методи, які до цього часу застосовувалися і сьогодні застосовуються у Верховні Раді, як нецивілізовані. І, очевидно, якщо ці методи застосувала Партія регіонів щодо своїх опонентів, то вони цілком відповідають ренезі цієї партії...


Разом з тим Олександр Сич не дав відповіді на запитання, чи буде збиратись обласна рада з цього приводу на позачергову сесію.

20 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02