За підсумками оперативно-службової діяльності прикарпатська міліція посідає перше місце в державі. В цьому успіху є вагома частка роботи карного розшуку. Недарма наказом УМВС керівника цієї служби підполковника міліції Ігоря Баб’юка занесено на Дошку пошани обласного управління внутрішніх справ.

– Вважаю це не стільки особистим досягненням, як заслугою всього карного розшуку області, – сказав Ігор Васильович. – Не може не радувати той факт, що молодий колектив служби міцнішає, працівники набувають професіоналізму, досвіду. А ще два роки тому ми зіткнулися з досить гострою кадровою проблемою. Карний розшук на 80 відсотків складався з молодих, «необстріляних» оперативників, тож були побоювання, що не дамо собі ради. На щастя, вони не справдилися. Якщо нормально підходити до адаптації молоді, вчити її без зайвої нервозності, власним прикладом, то все стає на своє місце. Молоді офіцери можуть виконувати поставлені службові завдання, розкривати найскладніші злочини.

Мені приємно, що коли в управлінні карного розшуку тільки-но з’являється вакансія, є багато претендентів. Люди просяться до нас на роботу, вважаючи службу в карному розшуку престижною та перспективною. Ось, зараз кілька керівників районного рівня збираються на пенсію, а ми вже маємо їм заміну. Цю проблему передбачали заздалегідь, зважаючи на реформування пенсійної системи. На жаль, йдуть доволі ще молоді люди, яким трохи більше тридцяти років, котрі лише сформувалися як керівники, професіонали розшукової справи. Але це їхній вибір, з ним треба рахуватися. Незамінних фахівців не буває.

– Ігоре Васильовичу, звідки берете поповнення для служби?

– Найчастіше з дільничних інспекторів і патрульної служби. Звичайно, краще з дільничних. Ці люди мають юридичну освіту, розуміються на тому, як правильно зібрати матеріали, прийняти обґрунтоване рішення. Перевага патрульних у тому, що вони бачать, що відбувається на вулицях, знають, як поводитися з правопорушниками, злочинцями. Цього року в службу влилися близько двох десятків випускників відомчих навчальних закладів. Звісно, досвіду в них обмаль, але компенсують його великим бажанням працювати.

– Чим запам’ятається цей рік?

– Мабуть, розкриттям крадіжок Євангелій із культових споруд, навмисного вбивства в Рожнятівському районі, де очікуємо депортації підозрюваної особи з Російської Федерації. Цікавою з професійної точки зору була робота над розкриттям вбивства мешканця Івано-Франківська, труп якого знайшли в ракетній шахті. Припинили злочинну діяльність кількох кваліфікованих груп квартирних злодіїв, у тому числі гастролерів із Закавказзя. Ізолювавши злочинців, ми захистили громадян, їх майно. Менше, ніж торік, зареєстровано грабежів, розбоїв, крадіжок, незаконних посягань на автотранспорт Одним словом, здійснено досить значний обсяг роботи для того, щоб мешканці Прикарпаття почувалися в безпеці.

Щодо останніх резонансних подій, то майже все управління карного розшуку працювало над розкриттям злочину в Кутах. Негідник затягнув 11-річну школярку, яка йшла територією гімназії, в недобудоване приміщення, намагався її згвалтувати. Дитина отримала тілесні ушкодження, моральну травму. Нам вдалося знайти свідків, котрі бачили підозрілого чоловіка. Він тинявся подвір’ям гімназії. Люди вказували на його незвичайну міміку: коли чоловік нервував, то клав у рот пальці, ніби хотів свистіти. Ми перевірили алібі багатьох осіб, встановили транспортні засоби, які того дня заїжджали в Кути. І знайшли водія, котрий розповів, що віз зі Снятина в Кути якогось дивного чоловіка. Він не захотів повністю розрахуватися за проїзд, рознервувався й поводився точнісінько так, як той підозрілий чоловік у гімназії.

Попрацювали в Снятині і вийшли на колишнього пацієнта психо-неврологічного закладу. Затримали чоловіка, який зізнався в скоєнні злочину, здійснили необхідні слідчі дії. Зараз тривають експертизи, в тому числі судово-медичні. Можливо, доведеться робити аналіз ДНК. Далі справа за судом.

На початку грудня затримали в Надвірнянському районі групу злодіїв, які «бомбили» магазини. Один із них, раніше судимий киянин, приїжджав сюди на тиждень спеціально для того, щоб красти. Потім повертався до столиці. Його спільник мешкав у співжительки у військовому містечку. Наразі задокументовано більше двох десятків злочинів як на території нашої області, так і сусідньої Буковини. Будемо реалізовувати напрацювання по низці інших резонансних злочинів.

– Часто доводиться зустрічати професійне свято в напруженій робочій обстановці?

– За роки служби всяке траплялося. Останнім часом, дякуючи Богу, не було якихось надзвичайних подій, а раніше, коли працював слідчим, начальником міського розшуку, то доводилося забути про торжества. Займалися роботою весь день, ще й ніч, тож часу для святкування не залишалося. На День міліції зберемося колективом. Людям треба віддати належне, привітати, сказати добре слово за їхню роботу. Вони на це заслуговують.

Користуючись нагодою, хочу побажати своїм колегам усіх гараздів, задоволення від роботи та оперативної удачі. Менше думати про пенсію, бо впевнений, що міліцейська робота таки стане добре оплачуваною, престижною в суспільстві, як було колись. Молодим офіцерам треба професійно зростати, дослужитися до високого звання. А це найлегше зробити саме в карному розшуку!

21 Грудня 2010, 9:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47