Голова обласної ради Олександр Сич розповів «ГК», куди і як він буде скеровувати роботу депутатів і чому обранцям слід звикати до жорсткої дисципліни.

- Ви стали головою нової обласної ради. Наскільки доречним є сподівання, що нова рада буде робити щось нове? Може, ця система того не потребує...

Змінювати очевидно потрібно. Зараз ми балансуємо - і не тільки у питаннях самоврядування - на межі. Піде або так, або інакше - в кращу сторону чи гіршу. І місцеве самоврядування, балансуючи на межі формального додатку до виконавчих органів влади, або стане ще формальнішим і зникне, як непотрібне, чи по своїй сутності стане відповідати своїм принципам і призначенню.

Самоврядування, якщо говорити елементарно, - це громада сама собою керує. Для цього вона обирає з-поміж себе кращих людей, принаймні так вважає, і вона потребує, щоби ці люди сукупно ефективно працювали. При всій повазі до виконавчої гілки влади, яка підминає під себе всі інші гілки влади, треба пам'ятати, що це влада, яка є призначена, вона не обрана. Самоврядна гілка влади як обрана народом мала би бути первиннішою, головнішою.

Я не втомлююся повторювати - якщо виконавча влада намагається домінувати, то це є класичною ознакою авторитаризму. Ми, скільки хочемо, можемо говорити про те, що у нас панує демократія. Від того, що кажеш «мед», солодше не буде. Не було у нас демократії за всі роки незалежності. І сьогодні у нас демократію замінила технологія. Технологія - це нав'язування вибору нібито кращих. Я переконаний, що власне таким чином наше суспільство - більше чи менше метаючись - все ж віддавало перевагу авторитаризму. Інше питання, який вже це авторитаризм. Науковці кажуть, що він є своєрідною часовою прокладкою, необхідною умовою переходу від тоталітарного до демократичного суспільства. Якщо це необхідне, то, на мою думку, авторитаризмові кримінально-олігархічному мав би бути протиставлений хоча би авторитаризм національний. А це вже залежить від конкретних лідерів.

Якщо людина не розуміє цього процесу і просто пливе за течією, за тією схемою, що обласна рада є придатком, то так буде і далі. Якщо ж я розумію, що насправді відбувається у суспільстві, і розумію, яке місце у цих процесах може займати обласна рада, то я принаймні буду намагатися зробити все можливе, щоб вона стала справжнім органом самоврядування. Щоби кожен депутат і весь депутатський корпус виконували своє призначення.

Багатьом депутатам не сподобалася моя жорстка постановка питання буквально на першій сесії. Я сказав, що буду добиватися принаймні дисциплінованого відвідування сесій. У попередньому скликанні зі 120 депутатів на сесіях було 70-80. Були депутати, які взагалі з'являлися кілька разів. Постає питання - чому ти обирався? Навіть теперішній неефективний закон дає багато можливостей ефективно працювати депутатові, якщо він хоче працювати.

- Ви готові до того, щоби рішуче впливати на депутатів?

Перш за все, це вплив моральний. Я перейду до того, щоби в ефірі називати відсутніх поіменно. Крім того, закон чітко визначає, що депутат зобов'язаний брати участь у сесіях. Це його обов'язок. Якщо він цього не робить, то закон дозволяє відкликати депутата. Механізм цього дуже марудний. Але я готовий ініціювати таку процедуру. Ми всі хочемо змін на краще, хочемо розчистити авгієві конюшні, але зробити це у білих рукавичках. І вважаємо, що ці білі рукавички залишаться білими. Це не вдасться. Я не хочу чогось дуже радикального. Я поволі, делікатно, але цілеспрямовано буду скеровувати обласну раду у те русло, де вона могла би виконувати своє призначення.

- Обласна рада - доволі абстрактна формація, бо, будучи обраними від конкретних місцевостей, депутати мусять дбати про щось більше, ніж потреби цих місцевостей. Що в такому разі є інтересами області?

Обласна рада займається врегулюванням інтересів окремих громад. Адже нема громади області. Обласна рада узгоджує інтереси усіх територіальних громад. І є дуже багато таких моментів, де без обласної ради не обійтися. Якщо говорити про проблеми, то ми не оригінальні - дороги, занедбане сільське господарство, промисловість, важкі умови для малого бізнесу, дозвілля молоді. Що ще для нашої області важливе - розвиток туристичної інфраструктури. Край благодатний, але люди вже хочуть цивілізованого відпочинку. Для нашої області розвиток зеленого туризму дуже перспективний. Треба всіляко залучати сюди інвестиції.

Але є ще річ нематеріальна, без якої все це не зробиться. Це хороше порозуміння серед громадськості Прикарпаття. Розуміння того, що ніхто, крім нас, тут благодатного краю не збудує, якщо ми не зможемо подолати ворожість і неприйняття одне одного, якщо ми не зможемо перейти на рівень цивілізованої дискусії. Дискусія, на мою думку, є одним з найважливіших способів побудови якісного суспільства. І це я намагаюся робити на сесіях обласної ради - вчити і вчитися разом з депутатами цивілізовано дискутувати.

- Це те, що стосується внутрішнього життя. А як рада може формувати політичну поставу області і наскільки ця політична складова видається Вам доречною?

Я вважаю, що є дві важливі складові у роботі обласної ради. Перша - це вирішення місцевих проблем. А друга складова - це вплив на політичні рішення. Бо держава - це не абстракція. Україна складається з конкретних територій. Кожна територія має свої політичні симпатії і антипатії. Якщо ми кажемо, що будуємо нову Українську державу, ми повинні всі ці симпатії і антипатії узгодити між собою. Якщо, скажімо, одна частина України щось агресивно лобіює, а друга взагалі не подає голосу, то її просто притискають. Тому голос Прикарпаття - а від імені Прикарпаття обласної ради - під час розбудови фундаментів нової держави є дуже важливим. Загальнонаціональні проблеми не мають нас не обходити. Дехто хотів би цього, кажучи, що політика - це дурниця, треба господаркою займатися. За своїм світоглядом, за переконаннями Прикарпаття завжди відстоювало принципові українські цінності. І якщо Прикарпаття є таким, то обласна рада має це ретранслювати на національний рівень.

Чи буде це ефективним, залежить від обласної ради. Можна просто продукувати заяви і слати, не знаючи, що з ними робиться, але можна вимагати відповідей і повідомляти про них мешканців області.

Першим робочим рішенням сесії було звернення до Президента з вимогою заветувати Податковий кодекс. І нам вже прийшла відповідь. Вчора я ініціював засідання президії обласної ради для того, щоби подати голос правомочної інституції, що той бюджет для області, який є у проекті, є неможливим. Вважаю, що потрібно про це говорити вже. Коли бюджет буде прийнятий і функціонуватиме у статусі закону, для чого вже тоді реагувати? Ми подали звернення до Кабінету міністрів, до Верховної Ради з конкретним викладом цифр і проханням врахувати нашу позицію.

- Чим для Вас є поняття ідеологія і партійність?

Не можна щось робити, не маючи мети. Будь-яка дія повинна мати мисленнєвий результат. Якщо говорити про державних діячів, то як можна щось робити без світоглядного підґрунтя? Я ніколи не цураюся того, що я є українським націоналістом. Незалежно від партійної приналежності. Для себе я зробив висновок, що з українського політикуму цілеспрямовано витискається націоналізм як ідеологія, як політичний рух. Я вважав це небезпечним у момент становлення держави. Тому я націоналіст, я сповідую декалог українського націоналіста і на основі цієї ідеології я будую всю свою політичну діяльність. Вважаю, що ця ідеологія може вивести Україну з того глухого кута. Ми цікаві у світі лише завдяки своїй ідентичності.

- Крім ідеологічних партій, існують різноманітні політичні проекти, які відстоюють інтереси певних груп і окремих осіб. Наскільки ці особи втручаються у життя області і впливають на нього?

Якщо говорити про бізнес і власників якихось активів на території області, то зрозуміло, що вони намагаються впливати різними шляхами. Якщо, скажімо, в області буде влада, яка не цілком лояльно ставиться до їхніх проектів, то це буде шкідливо для їхніх проектів. Тому звичайно, що цей вплив є вагомий. Різними шляхами. Через різні партії, через різні структури національного рівня, в тому числі державні, які намагаються диктувати свою волю, через кадрову політику. Не секрет, що і я, кандидуючи на голову обласної ради, був прийнятним на цій посаді далеко не всіма і були достатньо серйозні намагання не допустити мене до цієї посади. Передовсім тому, що я не зв'язаний ні з якими бізнесовими угрупуваннями. А раз не зв'язаний, то невідомо, чого можна чекати.

- Чи готові Ви допомогти комусь, хто має рацію, але всупереч існуючим правилам?

Деколи це вдається. Не кажу, що завжди. На жаль, не збудуєш народовладдя в одній області. І не зможеш переламати всю систему у якійсь установі. Але при добрій волі такі речі можливо робити.

- Колись Ваші колонки у місцевій пресі були дуже популярними і вирізнялися якістю публіцистики. Чи таке можливе, щоби Ви, перебуваючи на посаді голови обласної ради, знову взялися за публіцистику? Це було би цікаво і незвично.

Я буду писати однозначно. Мине якийсь час, я адаптуюся і знайду час, щоби писати. Нині я розриваюся між трьома іпостасями - політик, тепер уже й урядовець, науковець і публіцист. Я знаю, якщо за місяць викроювати кілька разів по кілька годин, то можна написати наукову статтю на десять сторінок, а для публіцистичної статті потрібно ще менше часу. Тому я знаю, що буду писати.

Галицький кореспондент

 

23 Грудня 2010, 12:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30