Державна інспекція з контролю за цінами вказала на те, що івано-франківське комунальне підприємство буквально “нагріло” своїх споживачів на декілька мільйонів гривень. Антимонопольний комітет висловив свої претензії міськвиконкому, який всупереч законодавству дозволив “Івано-Франківськтеплокомуненерго” самостійно встановлювати тарифи. Врешті-решт проти керівника та головного бухгалтера цього підприємства за ознаками вчинення посадових злочинів було порушено кримінальну справу, яка зараз розглядається в Івано-Франківському міському суді.

І попри все це депутати міської ради так і не змогли дати бодай якусь оцінку фінансово-господарській діяльності теплокомуненерго навіть після довгоочікуваного звіту в сесійній залі керівника підприємства Арсена Блащука. Складається враження, що нинішня ситуація на підприємстві зовсім не дивує і цілком влаштовує керівників міста. Здається, ніхто не збирається нічого змінювати в діяльності “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.
Більше того, на наступну сесію міської ради міськвиконком запланував винести питання про виділення 20 мільйонів гривень дотації для цього підприємства з міського бюджету. Таким чином, кошти платників податків, які й без того постійно фінансово підтримують теплокомуненерго як споживачі його недешевих послуг, знову будуть вкинуті у цю безрозмірну і діряву трубу. Переживши спустошливий для гаманців минулий опалювальний сезон, мешканці міста з тривогою дивляться у майбутнє...

Бізнес на дроті

Депутат міської ради Сергій Борзов, який був одним із найактивніших учасників робочої групи із вивчення фінансово-господарської діяльності “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, назвав звіт керівника підприємства Арсена Блащука простим переліком показників без повного аналізу.
“Говорити про комплексний аналіз діяльності підприємства не можна, поки там є людина, яка блокує перевірку робочої комісії міськради, – говорив депутат. – Проте факти, які ми все-таки змогли здобути, вже багато про що говорять. На мою думку, страх перед зміною керівника на підприємстві пов’язаний з тим, що хто б туди не прийшов, він проведе аналіз того, що було зроблено за минулі роки, і тоді вилізуть факти, які сьогодні багато хто не хотів би побачити і почути”.
Як свідчать матеріали перевірок контролюючих органів, впродовж багатьох років діяльність цього комунального підприємства обросла непрозорими бізнесовими стосунками, далекими від основного виду діяльності. Зокрема, п’ять років тому державна податкова інспекція міста Івано-Франківська виявила ряд незрозумілих оборудок, які призвели до чималих збитків на підприємстві. Так, у серпні 2003 року франківські тепловики, якщо вірити документам,  придбали в херсонської фірми “Eureka” п’ятсот тисяч метрів дроту з манганінового сплаву за майже 5,5 млн. грн. і одразу, буцімто, передали товар на комісію волинському приватному підприємству “Вест-Брок” для перепродажу. Однак, як з’ясували податківці, товариство “Вест-Брок” ніяких фінансово-господарських операцій з ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” не проводило, договори не укладалися, товар на комісію не отримувався. Більше того, загадковий манганіновий дріт взагалі кудись зник. “Товарно-матеріальні цінності... відсутні на складах ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, а отже, не використані у власній господарській діяльності підприємства”, – констатували ревізори з податкової інспекції.
Так само невдало франківські тепловики перепродували заготовки із алюмінієвого профілю,  які коштували понад 700 тисяч гривень, та сигналізатор “Атлас-8М” (прилад, який використовується у нафтовидобувній галузі) на суму майже 5,8 мільйона гривень. Податкова перевірка виявила, що розрахунки за експортовану продукцію не були проведені, кошти на розрахунковий рахунок ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” не потрапили.
Як це не сумно, але такі оборудки дуже нагадують відому схему, за якою з комунального підприємства банально виводяться кошти, щоб розчинити їх по більших і менших приватних кишенях.

Законні питання

“Для того, щоб з’ясувати всі аспекти фінансово-господарської діяльності “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, потрібно отримати на підприємстві відповідні документи, а зробити це учасникам робочої комісії міської ради було дуже складно, – зауважив Сергій Борзов. – Що там говорити, якщо навіть під час звіту на сесії міськради керівник підприємства просто ухилявся від прямих відповідей на поставлені йому запитання”.
Закиди окремих депутатів щодо нераціонального використання коштів на підприємстві Арсен Блащук відбивав залізобетонним аргументом: усе робилося згідно з чинним законодавством. Скажімо, впровадження когенераційних установок у франківських котельнях, як прозвітував Блащук, дозволяє економити на електроенергії 7 мільйонів гривень. Однак цю економію не було враховано під час формування тарифу для його здешевлення.
“Блащук посилається на законодавство, яке дозволяє впродовж трьох років не враховувати згадану економію, щоб підприємство мало можливість покрити витрати на впровадження когенераційних установок, – пояснював Сергій Борзов. – Однак підприємство не ставило собі ці установки за власні кошти, а використало бюджетні. Фактично, люди, споживачі  проплатили когенерацію, сподіваючись, що тариф внаслідок цього буде здешевлений. А вони це не враховують. Куди пішли ці 7 мільйонів зекономлених гривень? Відповіді на це питання не прозвучало”.
Не менший подив викликала позиція керівника “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, коли він, відповідаючи на запитання депутата Володимира Стасюка, назвав порушену проти нього та головного бухгалтера підприємства кримінальну справу своєю особистою справою і відмовився її коментувати. Звичайно, якби у кримінальній справі йшлося, скажімо, про зґвалтування керівником підприємства головного бухгалтера, то така справа не мала б особливо цікавити територіальну громаду міста. Проте, як з’ясувалося, у діях очільників “Івано-Франківськтеплокомуненерго” вбачаються ознаки зовсім інших, насамперед посадових, злочинів, пов’язаних із коштами комунального підприємства.
Отож, Арсена Блащука звинувачують у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ст. 191 ч. 5 КК України), легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 ч. 3 КК України), ухиленні від сплати податків (ст. 212 ч. 3 КК України) та службовому підробленні (ст. 366 ч. 2 КК України). Кримінальна справа налічує тринадцять томів, а за такі злочинні дії 
законом передбачене максимальне покарання до 15 років позбавлення волі.
Очевидно, якщо Арсена Блащука запідозрили у вчинені дій, які завдали збитків комунальному підприємству, яке фактично належить громаді міста, то потерпілими у цьому випадку можуть відчувати себе усі мешканці Івано-Франківська. Тому “ГК” буде уважно стежити за перебігом судового процесу.

05 Червня 2009, 10:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39