http://www.zaxid.net/images/news/thumb/ArticleImage_1_Thumb_80329.jpgГолова облради Олександр Сич критикує адмінреформу Президента та виступає за створення виконкомів місцевих рад

Основною темою першої прес-конференції новообраного голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича була адміністративна реформа, несподівано започаткована Президентом України Віктором Януковичем зі скорочення Кабінету Міністрів. О.Сич вважає її «реформою з глибокою натяжкою». «У кращому разі, це скорочення, але не реформа», – каже він.

Класична ознака авторитаризму
Основні аргументи О.Сича такі. По-перше, немає концепції, тому говорити про реформу дуже складно. По-друге, якщо зазвичай скорочення кадрів має на меті скорочення видатків на утримання чиновницького апарату, то наразі, попри скорочення в Кабміні, видатки на його утримання залишаються на тому ж рівні, видатки Адміністрації Президента збільшуються, а видатки Верховної Ради значно зменшуються. Таким чином, на думку О.Сича, йде посилення виконавчої гілки влади і «це – класична ознака авторитаризму».
По-третє, є в цій реформі «деякі абсурди». Зокрема, у бюджеті закладені видатки на ті міністерства, які скорочуються. На обласному і районному рівнях сьогодні відбувається атестація управлінських кадрів, в т.ч. і працівників тих управлінь, які завтра зникнуть. «Навіщо атестувати чиновника, якого завтра потрібно скоротити, – ви ж його не скоротите, якщо він пройшов державну атестацію?» – дивується голова облради.
О.Сич переконаний: якщо відбуваються такі явні нестиковки, то напрошується висновок, що це не є системно спланована акція. «Скоріше за все, що ряд якихось новацій, які намагався запровадити Президент і Кабмін, не вдалися, тому треба було для суспільства показати щось в галузі реформування, і це те, що найкраще впадає в очі», – припускає він.
Голова обласної ради також не погоджується з побажанням глави держави, щоби значні скорочення кадрів провели й органи місцевого самоврядування. «Даруйте, але не зовсім коректно виконавчій гілці влади втручатися в діяльність самоврядної, – аргументував він. – Очевидно самоврядна мала б визначати, що потрібно їй для функціонування. Хоча, звичайно, якщо будуть прийняті законодавчі акти на державному рівні, то ми будемо їм підпорядковуватися». Хоча, на думку О.Сича, скорочення не мало б торкнутися апарату Івано-Франківської обласної ради, оскільки він налічує всього 35 працівників, тоді як деякі облради мають апарати втричі більші.
О.Сич також повідомив про погоджену позицію голів Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської облрад (нагадаємо, що всі вони представники ВО «Свобода» – ред.) та позицію Асоціації місцевих і регіональних влад, які полягають в тому, що «логічним завершенням системи самоврядування мало б бути створення виконавчих комітетів». І тоді було б цілком логічно: органи самоврядування приймають рішення, а виконавчі комітети ці рішення впроваджують в життя. Бо, на думку голови облради, в тій системі, яка сьогодні є, недостатньо чітко й добре виписані повноваження представницької і виконавчої гілок влади.

Курс на дисципліну
Відповідаючи на запитання про події на останній сесії облради, коли частина провладних депутатів покинула зал засідань через незгоду з формуванням комісій, О. Сич повторив, що проект рішення був «максимально можливо збалансований» і зазначив, що прийняте рішення не є догмою.  «Я допускаю, що після недовгого періоду аналізу, як функціонують комісії, їхній склад буде мінятися, в т.ч. і керівний», – припустив він.
Також він повідомив про наміри тримати депутатський корпус в жорстких рамках дисципліни: «Я від самого початку роботи цього скликання ради взяв курс на таку дещо жорсткувату дисциплінованість і регламентацію роботи обласної ради. Я буду добиватися, щоб депутати обласної ради максимально відвідували засідання, не пропускали його без поважних причин і брали повноцінну участь в раді. Я так само буду особисто, як голова, і через своїх заступників контролювати, щоби комісії обласної ради не існували формально, а щоб вони працювали і виконували своє завдання».
Журналісти також поцікавилися в О.Сича, як складаються його стосунки з головою ОДА Михайлом Вишиванюком. Відповідь була такою: «Я особисто, і обласна рада, і все керівництво спрямовані на хорошу конструктивну співпрацю щодо всього, що стосується добра нашого краю… Я повторював і повторюю: у нас будуть дискусії, що стосуються світоглядно-політичних питань… А що стосується таких предметних питань, як прийняття бюджету, вирішення соціально-економічних проблем тощо, я не бачу причин для неспівпраці… Ми хочемо, щоб мешканці краю відчували, що і виконавча гілка влади, яка формується по вертикалі з боку президента і Кабінету Міністрів, і самоврядна, яка обирається народом, тісно співпрацюють для того, щоб поліпшити життя».
На прохання ж прокоментувати бійку в парламенті голова облради був лаконічним: «Я вважаю такі методи, які до цього часу застосовувалися і сьогодні застосовуються у Верховній Раді, як нецивілізовані. І очевидно, якщо ці методи застосувала Партія регіонів по відношенню до своїх опонентів, то вони цілком відповідають генезі цієї партії. На цьому крапка».
24 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30