http://news.if.ua/images/news/10/07/19/big_DSC_4822.JPGСпорудження і проектування дитсадків та забезпечення медичних закладів сучасною діагностичною апаратурою — два з найголовніших напрямів соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини в наступному році. Про це йшлося на спільному засіданні колегії облдержадміністрації та Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, відкриваючи спільне засідання колегії облдержадміністрації та Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю, наголосив, що завданням є визначення стратегії роботи в 2011 році і концентрації на це своїх зусиль та матеріальних ресурсів. Бо якщо розпорошити кошти, розподілити всім потроху, то всі потроху розтратять і на фініші нічого не буде.

Пов’язавши це з останніми відвідинами Президента України В. Януковича Івано-Франківщини й тими дорученнями, які він дав після свого робочого візиту, та угодою про співпрацю між Івано-Франківщиною й урядом, за словами М. Вишиванюка, «ми повинні домовитися про стратегічну лінію, яка має знайти своє відображення у плані соціально-економічного розвитку Прикарпаття й бюджетах — обласному та місцевих на 2011 рік».

Голова ОДА, задаючи тон наступній дискусії, виклав і своє бачення принаймні двох основних напрямів консолідації зусиль у наступному році: «На всіх зустрічах з нашими людьми перше питання, яке ставилося, — це було питання будівництва дитячих садків». Тому 2011-й мав би стати роком інтенсивного зведення дитячих дошкільних закладів у тих містах і селах, які вже мають проектно-кошторисну документацію на такі об’єкти, а то й розпочали їх зведення, та виготовлення проектів дитсадків для тих населених пунктів, де вони доконче потрібні. «Друга наша найбільша проблема — це охорона здоров’я, — зазначив Михайло Васильович. — Не хочу нікого ображати, але в мене склалося таке враження, що медицина в нашій області сама хвора. і її потрібно лікувати. Передусім шляхом придбання сучасного діагностичного обладнання, а потім — шляхом перепідготовки наших лікарів та організацію їх стажування там, де медицина на значно вищому рівні».

2010-й: економіка краю відновлюється

Про підсумки нинішнього року і проект програми соціально-економічного розвитку Прикарпаття на 2011 рік доповідав заступник голови ОДА Ігор Зварич. Його дуже ррунтовний аналіз ситуації зайняв майже годину. Зупинимося лише на найважливіших висновках.

Перше. Обсяг промислового виробництва за підсумками десяти місяців становив порівняно з аналогічним періодом минулого року 92,4 відсотка. Але, як підкреслив І. Зварич, у жовтні валовий випуск продукції на підприємствах Івано-Франківщини зріс порівняно з вереснем на 30 відсотків. «Таким чином, ми можемо сьогодні говорити, що якщо збережуться ці темпи, то промисловість краю може завершити 2010 рік із показником у діапазоні від 96,5 відсотка — це наш прогноз на  1 грудня — до 102 відсотків», — зазначив він. Щоправда, це можливо лише за умови «детінізації» економіки і, відповідно, відображення у статистичному обліку реального стану справ.


В агропромисловому комплексі попри кризові явища область дещо перевищить ті обсяги виробництва продукції, які було досягнуто торік. При цьому І. Зварич акцентував увагу на істотному — на 13,2 відсотка — зростанні виробництва на сільськогосподарських підприємствах і, на жаль, відставанні на три відсотки, яке спостерігається нині у приватних господарствах населення. Активізувалася інвестиційна діяльність. Обсяги інвестицій в основний капітал за січень—вересень зросли на 22 відсотки, що дасть віддачу в I кварталі наступного року. Також відновлюється зростання житлового будівництва, інвестиції в яке зросли в нинішньому році в 2,3 раза.

Бюджет-2011: надії і тривоги

— Обласна рада підтримує ті пріоритети, які сьогодні визначаються щодо розбудови дитячих закладів, охорони здоров’я та впорядкування населених пунктів. Бо передусім необхідно рятувати молоде покоління і дбати про здоров’я нації. До пріоритетних напрямів належить і питання організації дозвілля молоді в селах. Маємо продумати програму зведення та облаштування недорогих, можливо, модульних спортзалів, спортивних майданчиків і стадіонів. Адже чому молодь п’є? Бо, по суті, їй нічим зайняти дозвілля, — підкреслив виступаючи в обговоренні голова обласної ради Олександр Сич.

Торкаючись такого актуального питання, як залучення інвестицій, він зазначив, що в апараті обласної ради вже відбулися наради з цього приводу й одним з пріоритетних напрямів роботи, як визначено, має стати системна методична допомога органам місцевого самоврядування з питань правильної підготовки проектів, їх просування й захисту в міністерствах і відомствах та перед потенційними інвесторами. Окремо О. Сич зупинився на процедурі підготовки проекту обласного бюджету та його ухвалення на сесії обласної ради, що потребує системного та грунтовного підходу, й повідомив, що президія обласної ради, а також бюджетна комісія спільно з керівником головного фінансового управління облдержадміністрації вже проаналізували попередні контрольні цифри. І у депутатів виникло серйозне занепокоєння з приводу того, що в 2011 році передбачається скорочення видатків на основні види діяльності, зокрема і на освіту, медицину Івано-Франківщини. А відрахування до екологічного фонду, що залишаються в області, знижуються з 50 до 20 відсотків. «Ми підготували і надіслали до Кабінету Міністрів та до Верховної Ради звернення, в якому висловили всі наші побоювання і всі побажання щодо формування обласного бюджету, а також щодо відображення в ньому тих параметрів, які закріплені в угоді з Кабінетом Міністрів», — зазначив насамкінець голова обласної ради.
В обговоренні проекту програми соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини на 2011 рік взяли участь також заступник голови Снятинської РДА Степан Максим’юк, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, голови Косівської й Рожнятівської РДА — Ярослав Шинкарук і Микола Філіпович та інші.

Незаплановане питання з несподіваним ендшпілем

Окремо розгляд питання медичної допомоги населенню на засідання колегії не виносили. Але М. Вишиванюк, перед цим недавно захворівши і опинившись на лікарняному ліжку, побачив, що воно належить до тих, які, за образним висловом голови облдержадміністрації, «рвавту кричать». Отож із самого початку Михайло Васильович запропонував передбачити в бюджеті на наступний рік серйозні асигнування, щоб вирішити найболючішу, на його переконання, проблему медиків — забезпечення сучасним діагностичним устаткуванням. Згодом, уже в ході дискусії, голова облдержадміністрації надав слово для виступу начальникові головного управління охорони здоров’я ОДА Любомирові Малофію. Та після перших його слів подяки: «Я щиро дякую вам за те, що ви так глибоко вникли і підтримали галузь охорони здоров’я, тому що дійсно є проблемиѕ» голова облдержадміністрації прийняв рішення — оголосив керівникові обласної медицини про його звільнення з посади.

М. Вишиванюк: Не сподівався, що вдасться так багато зробити...

 Після спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю голова облдержадміністрації дав коротку прес-конференцію для журналістів.

— Чесно кажучи, я навіть не сподівався, що нам вдасться цього року виконати такий великий обсяг робіт, — це 219 об’єктів соціально-культурного призначення. І ви сьогодні чули, як доповідали керівники районів. Що, наприклад, у Коломийському районі здано п’ять дитячих садків, кілька спортивних шкіл та спортмайданчиків. Будувалися у наших містах і селах також і школи, бібліотеки, клуби, дороги і мости, — зазначив М. Вишиванюк, підсумовуючи результати нинішнього року. —  Задоволений тим, що область закінчить рік без боргів із заробітної плати у бюджетній сфері та без боргів за енергоносії. Думаю, що ми вийдемо на 100-відсотковий рівень виробництва промислової продукції порівняно з минулим роком.
27 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30