«Галицький кореспондент» починає кастинг претендентів на крісло міського голови

Хоча до офіційного старту виборів міського голови ще понад півроку, «великі перегони» за ключі до обласного центру Прикарпаття вже розпочалися. Різні політбізнесові табори обговорюють та приглядають кандидатури на найвище крісло міськвиконкомівського крила «білого дому».

Зважуються сильні і слабкі сторони потенційних мерів. Якщо фотогенічний, гарно виглядатиме з голубих екранів, то добре, щоб був ще й розумний. Якщо розумний – треба, щоб ще й симпатичний... Догодити потрібно смакам більшості виборців. Самі ж імовірні кандидати – і ті, яких «сватають», і ті, які самі «сватаються», – також у глибокій задумі. Складається так, що кожен конкуруючий табір розглядає в своїх лавах на посаду міського голови по кілька претендентів, які, в свою чергу, змагаються між собою. Та всі сходяться на одному – новим (чи новим-старим) «батьком» міста має стати фігура компромісна, яка б змогла задовольнити основних гравців франківського політичного поля. Також усім очевидно, що перемогти нинішнього очільника міста Віктора Анушкевичуса зможе виключно той, кого більшість суб’єктів виборчого процесу визнає «єдиним кандидатом». Скажімо, від опозиції.
Чи з’явиться такий кандидат, хто ним стане – залежатиме від кількох чинників. Перший: вибори міського голови відбуватимуться, як раніше, в один тур, чи у два, як це нещодавно прийняла Верховна Рада України у першому читанні. Відповідно – у першому турі різні політичні сили  висуватимуть свого кандидата, а відтак у другому турі логічним буде їхнє об’єднання довкола котрогось з двох переможців першого туру.
Другий чинник, що визначатиме відбір найбільш реальних претендентів на ключі від Івано-Франківська, – дата виборів. Голосування мало б відбутися в березні 2010 року. Однак не виключено, що вибори мерів перенесуть на 2011 рік і проведуть їх із виборами до місцевих рад. З ініціативою пролонгувати каденцію нинішніх міських та селищних голів на один рік виступає прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. З іншого боку, є також пропозиції скоротити каденцію місцевих рад з п’яти до чотирьох років, тобто провести одночасні вибори міських голів та місцевих рад в наступному році. Відповідь на запитання – 2010-й чи 2011-ий – вкрай важлива в контексті майбутніх президентських виборів і тих політичних розкладів, що настануть на місцях після них. Президент Віктор Ющенко – один розклад, президент Юлія Тимошенко – інша конфігурація, Віктор Янукович, Арсеній Яценюк... – кожен кроїтиме владно-політичне поле на власний смак.
А звідси – третій чинник: на кого поставить обласна влада. Залишиться в кріслі голови ОДА нинішній опонент Віктора Анушкевичуса Микола Палійчук, чи на його місце, в результаті президентських виборів, прийде хтось такий, з ким Віктор Андрюсович швидше знайде спільну мову, припустимо, екс-губернатори Роман Ткач чи Михайло Вишиванюк? Або ж навпаки – якщо керівником області стане хтось ще більш непримиренний з політикою Анушкевичуса, скажімо, бютівець Дмитро Шлемко чи екс-мер Зіновій Шкутяк? Недооцінювати фактор облдержадміністрації в «мерських перегонах» не варто. Як, зрештою, і перебільшувати, адже принаймні у двох останніх виборчих кампаніях – 2002 та 2006 рр. – ставленики ОДА зазнали поразки.
Четвертий чинник: кого воліє бачити у кріслі міського голови бізнес. Ясна річ, капітал звично триматиме носа за політичним вітром, але є нюанси. Так, інтереси великого та середнього бізнесу можуть розійтися. Наприклад, якщо потужну в регіоні фінансово-промислову групу Приват Віктор Анушкевичус остаточно розчарував і сподіватися на її підтримку не може, то певна частина середнього бізнесу, скажімо, забудовників, розкладатиме «яйця в різні кошики». Правда, криза багатьом забудовникам ті «яйця» відірвала...
І нарешті головне – виборець. А його думка й рішення дуже залежатиме від дій Віктора Анушкевичуса впродовж часу, що залишився до фінішу «великих перегонів». Власне, сьогодні багато що – в руках мера. Головні проблеми франківців, а відповідно, й Віктора Андрюсовича – це комуналка. Покарати, чи навіть «призначити», винних за комунальний бедлам і почати бодай ледь помітні зміни на краще – ремонт доріг, дозволи на «автономку», вивіз сміття... – і падіння рейтингу можна стримати. При цьому Анушкевичусу доведеться наполегливо переконувати виборців, що для завершення задуманого йому конче потрібна ще одна каденція.
Затяті опоненти Віктора Анушкевичуса мимоволі подарували йому кілька козирів. Так, фракція БЮТ зараз відкликає призначеного за її квотою заступника міського голови з комунальних питань Олександра Дерев’янка «за невиконання ним виборчої програми Блоку Юлії Тимошенко». Таким чином, Віктор Анушкевичус отримав нагоду всю відповідальність за проблеми в комуналці перекласти на опонентів, тим більше, що останні цим відкликанням фактично свою провину визнали. Ще один козир – інтрига довкола «Теплокомуненерго», точніше – подальша доля його нинішнього директора Арсена Блащука. Минулого сесійного тижня депутати міськради звільнити опального керівника не зуміли. Відтак – слово за міським головою. Здавалося б, Віктору Андрюсовичу логічно прийняти вольове рішення – показово звільнити Блащука й призначити на його місце лояльну людину. Отримавши «кругленький» кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку, можна спробувати зробити дещо позитивне й у такій «безперспективній» ділянці, як централізоване теплопостачання. Зрештою, майбутній опалювальний сезон напередодні «великих перегонів» буде для міського голови серйозним іспитом.
Наразі рейтинг Віктора Анушкевичуса, за результатами різноманітних соціологічних опитувань, найвищий, хоча і суттєво впав порівняно з 2006 роком. Так, згідно з останнім моніторингом Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України, сьогодні рейтинг Анушкевичуса – 17,2%. На другому місці – «срібний» призер минулих виборів «свободівець» Олександр Сич з 9,5%. Екс-мер Зіновій Шкутяк посідає третю сходинку – 7,1%. За ними: голова обласної ради Ігор Олійник – 6,2%, екс-голова ОДА Роман Ткач – 3,2%, депутат міської ради фракції БЮТ Володимир Стасюк – 3,1%, директор фірми КГД Остап Дармограй – 2,8%, лідер «Громадського форуму» Юрій Соловей – 2,4%.
Варто зауважити, що різні соціологічні служби пропонують відмінні переліки кандидатів. Скажімо, Центр адвокації громадських ініціатив до рейтингу потенційних кандидатів на посаду міського голови включив поруч із, зрозуміло, Віктором Анушкевичусом секретаря міської ради «бютівця» Василя Бойчука, лідера благодійного фонду «Солідарність» Андрія Микитина, депутата міської ради від Партії регіонів Богдана Федьківа, першого заступника міського голови «рухівця» Зіновія Фітеля та інших. Частина з цих достойників і не здогадувалися, певно, про свої претензії на мерське крісло до оприлюднення таких рейтингів.
В місцевому політикумі обговорюються також прізвища таких претендентів, як нинішній перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, лідер обласної організації «Фронту змін» Володимир Шкварилюк, керівник міської організації НСНУ Олег Коржак, перший заступник голови ОДА часів Романа Ткача Андрій Романчук, колишній перший заступник Анушкевичуса Володимир Швадчак.
Суттєво вплине на передвиборчий розклад ймовірна участь у перегонах за крісло міського голови Івано-Франківська нинішнього очільника міста Калуша Ігоря Насалика. Насалик – давній і затятий опонент Анушкевичуса ще й в обласній організації Української народної партії. За інформацією «ГК», найближчим часом Ігор Насалик вже як лідер громадської організації «Голос нації» офіційно оголосить про свій намір завоювати обласний центр Прикарпаття.
Загалом, передбачається, що у виборах братиме участь понад 20 кандидатів. Значна їх частина буде технічними – в підтанцьовку для основних претендентів. Хто ці основні, чого від них сподіватися франківцям, читайте в наступних номерах газети. Проведемо кастинг разом!

05 Червня 2009, 10:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 10 Червня 2009, 15:07
Відповісти

Автор: , 10 Червня 2009, 15:13
Відповісти

Автор: , 10 Червня 2009, 17:05
Відповісти

Автор: , 11 Червня 2009, 10:47
Відповісти

Автор: , 16 Жовтня 2009, 22:33
Відповісти

Автор: , 17 Жовтня 2009, 16:20
Відповісти

Автор: , 12 Грудня 2009, 11:09
Відповісти

Автор: , 17 Січня 2010, 19:57
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39