Для того, щоб перерахувати усіх мешканців області, яких держава відзначила нагородами, потрібно затратити щонайменше два тижні.

Їх так багато, що відразу не перелічиш. Як повідомила репортерові "ГК" завідувач сектору нагород Івано-Франківської обласної державної адміністрації Тетяна Семків, на те, щоб підрахувати точну кількість мешканців області, нагороджених українськими орденами, медалями та почесними званнями, потрібно затратити щонайменше два тижні.

З кожним роком орденоносців стає дедалі більше. Державні нагороди вручають до кожного свята, користаючи з найменшого приводу. Рясна злива орденів накриває громадян України, відзначаючи обраних. Серед нагороджених найбільше чиновників, політиків, громадських діячів та інших відомих людей. Здається, зовсім скоро відсутність у публічної персони бодай якоїсь медальки вважатиметься моветоном.

Однак, як не дивно, громадськість на загал мало знає своїх героїв, лауреатів, кавалерів та лицарів. Хто вони? Скільки їх? За які подвиги та трудові звитяги нагороджені? Що їм це, зрештою, дає? Які вони мають пільги? І чи можна купити в держави орден просто так, для понтів?

 

Історія нагородної справи в Україні доволі коротка. Закон "Про державні нагороди" було прийнято лише на дев'ятому році незалежності. До того часу всі ордени, які вручалися громадянам, офіційно вважалися відзнаками Президента України. Вони були, радше, таким собі даром з царського плеча, ніж виявом загальнонародного визнання. Зрештою, прийняття закону досі не змогло піднести статус державної нагороди у суспільній свідомості. Принаймні, Ліна Костенко кілька років тому, відмовляючись від ордена Ярослава Мудрого V ступеня, заявила, що не носить "політичної біжутерії".

Проте для певної категорії громадян державна нагорода є необхідністю, яка підтверджує незмінність суспільного рангу. Отримав медаль або орден - отже, ти ще в обоймі, по-старому кажучи, належиш до владної номенклатури. Звичайно, серед нагороджених є й чимало достойних персон, які заслуговують на цілковиту повагу, зокрема й від держави. Скажімо, під час останнього на Івано-Франківщині орденопаду, приуроченого до Дня незалежності, орден "За мужність" отримав колишній український повстанець Євген Грицяк. Разом з упівцем нагороди отримали начальник служби автомобільних доріг в області Сергій Сендерський ("За заслуги" ІІ ступеня), перший заступник голови обласної держадміністрації Юрій Бодоряк, голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, директор обласного центру стандартизації, метрології та сертифікації Ігор Петришин (усі - "За заслуги" ІІІ ступеня), а Михайлину Боднар, яка головує в обласній організації "Жіноча громада", нагородили орденом княгині Ольги II ступеня.

Найвищою державною нагородою, згідно з законодавством, вважається звання Герой України. На Івано-Франківщині живе тільки один лауреат цього звання. Коломиянин Василь Ткачук - типовий представник когорти заслужених, який вже понад тридцять років поспіль отримує відзнаки від держави - спершу від Радянського Союзу, тепер - від незалежної України. У сімдесяті роки голову колгоспу Василя Ткачука нагородили орденом Трудового Червоного Прапора та орденом Леніна. У вісімдесяті він був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці та ще одного ордена Леніна. Тепер він кавалер ордена князя Ярослава Мудрого та Герой України. Разом з тим Франківщина має ще двох посмертних Героїв - українського дисидента Олексу Гірника та радянського кулеметника Михайла Василишина.

Загалом, в Україні званням Героя відзначено понад дві сотні громадян, серед яких такі різні люди, як Юрій Шухевич, Софія Ротару та Валерій Лобановський. Однак більшість імен на загал невідомі, як-от Тарас Григорович Шевченко - гендиректор акціонерного товариства «Алчевський металургійний комбінат», Сергій Іванович Бистров - бригадир гірників очисного вибою шахти «Довжанська-Капітальна» чи Георгій Васильович Березовський - директор Сторожинецького сільськогосподарського кооперативу «Колос». Всіх їх об'єднує те, що вони здійснили геройський вчинок або трудовий подвиг.

За видатні особисті заслуги перед державою в Україні прийнято нагороджувати орденом князя Ярослава Мудрого, який має найбільше ступенів - аж п'ять. Наразі на Івано-Франківщині таким орденом (найнижчого, п'ятого, ступеня) нагороджено тільки троє осіб - дисидент та художник Опанас Заливаха, голова Богородчанської районної організації братства УПА Дмитро Верхоляк, він же "Дуб", та вже згаданий Василь Ткачук. Повних кавалерів цього ордену в Україні тільки двоє: ієрархи української православної церкви (московського та київського патріархату) Володимир (Сабодан) і Філарет (Денисенко). Найскандальніші нагородження пов'язують з іменами київського мера Леоніда Черновецького та колишнього генпрокурора Михайла Потебенька.

Трохи менші, але теж видатні заслуги перед державою відзначаються просто орденом "За заслуги". Ступенів тут тільки три, тож Івано-Франківщина може похвалитися навіть кількома повними кавалерами цього ордену. Серед них, зокрема, народний депутат, "цементний магнат" Микола Круць і депутат міськради, директор фірми "Надія" Мирослав Бойко. Ця нагорода найпоширеніша серед чиновників, політиків та бізнесменів, які творять в Україні суцільну номенклатурну касту. Не дивно, що серед нагороджених є і сепаратисти Борис Колесников та Анатолій Близнюк, олігарх Ринат Ахметов тощо.

Найбільш видатним захисникам вітчизни Українська держава вручає орден Богдана Хмельницького. Така нагорода існувала ще в радянський час, тому український орден геральдисти мусили змінити до невпізнання: десятипроменеву зірку замінив хрест, а портрет гетьмана - його фамільний герб. Заповідалося, що "Богдан" буде рідкісним орденом, фактично найвищою військовою нагородою. Нагородженого цим орденом мали називати не кавалер, а лицар. Після смерті похорон лицаря повинен відбуватися з військовими почестями. До 60-річного ювілею перемоги над нацистською Німеччиною орден масово розійшовся серед ветеранів. Загальноукраїнський скандал викликало вручення Президентом Ющенком ордена Богдана Хмельницького І ступеня лівійському лідерові Муадару Кадафі, який, очевидно, стоїть на сторожі обороноздатності України...

Винятково для нагородження військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також для державних службовців шість років тому було засновано орден Данила Галицького. Нагороду вручають за значний особистий внесок у розбудову України та бездоганне служіння народу. Такої відзнаки на Івано-Франківщині удостоєні, зокрема, голова Івано-Франківської облради Ігор Олійник та заступник начальника обласної служби у справах дітей Руслан Головатий. Наразі цей орден не має ступенів і вважається однією з найнижчих відзнак.

Ще одна, здавалося б, спеціалізована нагорода для військовослужбовців та правоохоронців - орден "За мужність". Цим орденом на Івано-Франківщині найчастіше нагороджують колишніх вояків, правоохоронців та рятувальників. Але нещодавно тенденція змінилася: спортивні досягнення також відзначають цією нагородою. Зокрема, орденами «За мужність» III ступеня були нагороджені двоє олімпійських призерів Роман Гонтюк (дзюдо) і Василь Федоришин (вільна боротьба). Що ж, на Олімпіаді, як на війні...

Тільки для жінок - орден княгині Ольги. Кажуть, найвідоміша Ольга Прикарпаття, гендиректор обласного телебачення "Галичина" Ольга Бабій, от-от стане його повним кавалером. Наразі орден княгині Ольги І ступеня має тільки одна жінка - голова "Союзу українок" Марія Орлик. Орден має три ступені і одну прикметну, чисто жіночу особливість - знак прикрашають чотири коштовні аметисти.

За часів Президента Ющенка в Україні з'явилося ще три нових найвищих нагороди: орден Свободи (за утвердження суверенітету і незалежності України), хрест Івана Мазепи (чомусь за відродження національної спадщини, а не за те, що ви подумали) і орден "За доблесну шахтарську працю" (зрозуміло без пояснень).

Зрозуміло, що державна нагорода - це не тільки моральний стимул. Відомо, що найперші медалі були зроблені з монет, в яких пробивався отвір. Так нагороджували солдатів. Просто в шанцях командир прострілював отвір і вручав діряву монету воякові: хочеш - носи на шиї, хочеш - іди і пропий.

В радянський час, до закінчення Другої світової війни, разом iз нагородою вручали червону книжечку з купонами на грошові видачі. Великими пільгами були наділені Герої Радянського Союзу та Герої Соціалістичної Праці. Для найперших Героїв Радянського Союзу уряд клопотав у Центрального виконавчого комітету СРСР не лише про ордени Леніна, але й про одноразову грошову нагороду в розмірі річної зарплати. Двічі Героям навіть за життя встановлювали на батьківщині бронзові бюсти з відповідним написом.

Радянські герої та орденоносці дотепер користуються значними привілеями щодо пенсійного забезпечення, оплати комунальних послуг та проїзду в транспорті. Серед нагороджених українськими орденами найбільші пільги мають Герої України. Вони отримують надбавку до пенсії в розмірі до 40 відсотків прожиткового мінімуму для пенсіонерів, не платять за комунпослуги і проїзд у громадському транспорті, не стоять у чергах, користуються податковими пільгами, а після їх смерті діти та дружина отримують разову допомогу у розмірі 20 мінімальних зарплат. Орденоносцям, які виходять на пенсію, також передбачені додаткові виплати - від 20 до 25 відсотків. Для рядового пенсіонера це доволі суттєві суми, але в переліку нагороджених не так вже й багато малозабезпечених громадян.

До речі, про непрозору процедуру відзначення державними нагородами нещодавно заявив народний депутат Андрій Сенченко. "Надання нагород перетворилося на інструмент заохочення потрібних осіб та своєрідну подяку за певні послуги, а інколи - на спосіб заробітку", - сказав він, зауваживши, що йому відомий випадок, коли звання Героя України було куплене за 5 мільйонів доларів.

У зв'язку із заявою нардепа Президент Ющенко дав доручення Генпрокуратурі з'ясувати, чи були факти корупції під час нагороджень. У вівторок, 29 вересня, минув 20-денний термін, який глава держави відвів для розслідування цієї заяви народного депутата. На момент виходу газети ні інформації про закінчення розслідування, ні детального прейскуранта на ордени та медалі оприлюднено не було.

 

Довідка

Всі нагороди, крім Зірки Героя і ордена Данила Галицького, мають три ступені (Ярослава Мудрого - п'ять). Ордени 1-го ступеня позолочені і зазвичай є комплектом: для носіння на шиї і на грудях.

Звання "Герой України". За видатні трудові досягнення нагороджують орденом Держави, а за героїчний вчинок - Золотою зіркою. 20-грамові знаки виготовлені із золота 950-ї проби.

Орден Свободи. Виготовлений з позолоченого срібла і прикрашений стразами Swarovski.

Орден князя Ярослава Мудрого. Зірка ордена виготовляється зі срібла і має форму восьмикутної опуклої зірки з позолоченими і срібними променями.

Орден "За заслуги". Знак І і ІІ ступенів виготовлений зі срібла, ІІІ ступеня - з нейзильберу, має форму хреста з заокругленими кінцями.

Орден Богдана Хмельницького. Виготовляється зі срібла (ІІІ ступеня - з нейзильберу) і має форму випуклої багатопроменевої зірки з накладеним на неї хрестом. Промені зірки, пружки хреста, мечі, вінок- позолочені (ІІ і ІІІ ступеня - срібні).

Орден "За мужність". Виготовляється з позолоченого срібла (ІІ ступеня - зі срібла, ІІІ - з нейзильберу) і має форму рівностороннього хреста, накладеного на лавровий вінок. Пружки хреста, кола, вінок, мечі, малий Державний Герб України, вушко з кільцем - позолочені.

Орден княгині Ольги. Виготовляється зі срібла (ІІІ ступеня - з посрібленого томпаку) і має форму овалу. Зображення княгині Ольги обрамлене орнаментом і прикрашене чотирма аметистами прямокутної форми.

Орден Данила Галицького. Виготовляється зі срібла і має форму рівностороннього хреста з розширеними сторонами, краї яких увігнуті всередину. Пружки хреста і медальйона позолочені.

Хрест Івана Мазепи. Виготовляється із позолоченого срібла і має форму прямого рівностороннього хреста з розширеними сторонами, краї яких увігнуті всередину. Пружки хреста і промені, волюти картуша, зображення козака, пружки фігури - позолочені.

Орден "За доблесну шахтарську працю". Виготовляється з гірського кришталю і має форму прямого рівностороннього хреста з загостреними краями. Знак ордена І ступеня - виготовляється зі срібла, II і III ступенів - з нейзильберу.

07 Жовтня 2009, 9:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39