З 1 жовтня тисячі юнаків вирушать на призовні пункти. За призовом, якого не мало бути. Чому, а головне - для чого він залишився?

Цього разу призвуть 26 450 осіб. Саме стільки юнаків півтора найближчі місяці оглядатимуть лікарі, військові комісари та офіцери з Військово-морських сил, Сил швидкого реагування та розвідки. Останні виглядатимуть хлопців, в медичній карті яких стоятиме гриф «без обмежень». Це означає - повністю здорові.

Останній призовник цього року має поїхати з дому 17 листопада. Юнаки, яких відберуть до оперативних та спеціальних військ, вже 6 жовтня, вирушать до «учебок» - вони готуватимуться до служби в армії майже два місяці. Тих, кого призвуть в армію охороняти склади зі зброєю чи керувати авто, відправлятимуть вже у листопаді. Особливих вмінь їм розвивати не треба. Їх навчать крокувати за кілька днів. Служба у Збройних Силах, яку військові називають навчальним роком, починається 1 грудня. Тоді ж новоспечені солдати складатимуть присягу.

Отже, цей призов не просто не скасували - він зріс. Цієї осені до Збройних Сил мобілізують на тисячу юнаків більше, ніж минулої. Чому? Бо ганебно провалили план переходу до контрактної армії.

 

Що сталося з контрактною армією?

Ще у грудні минулого року «Свідомо» повідомляло про неминучий провал цього плану.

Не виділивши гроші на побудову для контрактників житла, не кажучи вже про створення солдатських клубів, призначивши зарплату рядовому в тисячу гривень, держава не змогла привабити на військову службу професіоналів. Вербувальники, яких спеціально тренувало Міністерство оборони, скаржилися, що на контракт погоджуються переважно безробітні з села або звільнені з московських будівництв заробітчани. Та й їх не вистачало! На кінець минулого року Україну мали захищати 60 тисяч професійних солдатів та сержантів. Насправді, контракти були підписані з 52 тисячами осіб.

Що відбувається зараз? Міністерство оборони припинило рапортувати, як йде комплектування армії контрактниками. Точніше, на сайті міністерства з'являються повідомлення на кшталт «центром комплектування укладено контракти зі 100 військовослужбовцями». Але при цьому не повідомляється, скільки контрактників розірвали угоди і як в цілому по країні виконується план створення контрактної армії. Власне кажучи, про сам план тепер воліють не згадувати.

Добре, що після ухвалення Віктором Ющенком у 2005 році програми «Контрактна армія до 2010 року» Міністерством оборони були оприлюднені щорічні плани набору. Ми підняли документ, де ці цифри вперше і востаннє з'явилися, - «Біла книга 2005 року». Так ось, на кінець цього року в Збройних Силах повинно було служити 80 тисяч солдатів і сержантів. На цьому комплектування професійної армії мало завершитися - далі вони мали покращувати майстерність, а Міноборони - скорочувати офіцерський корпус.

Ми попросили у Міноборони дані - скільки контрактників у Збройних Силах сьогодні? Станом на понеділок - 50 217 солдатів та сержантів. Тобто на тисячу вісімсот менше, ніж було на початку року! Створення контрактної армії не просто загальмувалося - вона вмирає, не народившись.

А який професіонал затримається у структурі, де не лише платять копійки, але ще й обраною справою не дають займатися?

Історія з Миргородського аеродрому. Це найбільша база винищувачів в Україні. Льотчики - еліта вітчизняної авіації, без якої неможливий ефективний захист країни. Там військові із власної зарплати скидаються грошима - щоб заправляти літаки і тренуватися. Є певна кількість годин, яку має вилітати льотчик, щоб залишатися професіоналом. Уряд не дає їм шансів. А вони таки залишаються.

Що робить влада?

У січні цього року Віктор Ющенко визнав: перехід до контрактної армії до 2010 року (його обіцянка на виборах-2004) - не відбудеться. І підписав Указ - розробити новий план, щоб армія стала професійною до 2015 року. Юлія Тимошенко на засіданні Ради національної безпеки та оборони, яка розробляла це рішення, при голосуванні утрималася. При цьому треба зауважити: саме її уряд різко скоротив видатки на оборону. І пропонує залишити їх такими й наступного року.

У своєму указі Ющенко також вимагав, щоб чисельність армії у найближчі три роки була збільшена - до 212 тисяч чоловік. Зараз Збройні Сили налічують 200 тисяч. Яка логіка у тому, щоб після провалу переходу до контрактної армії збільшувати призов? Ось як її пояснив «Свідомо» виконувач обов'язків міністра оборони Валерій Іващенко: «Так як ми не можемо перейти на цифровий зв'язок, ми змушені тримати телефоністок. Техніка потребує утилізації, на це треба гроші. У нас їх немає. Тому треба її зберігати - на це потрібні люди».

Тобто відсутність грошей на контрактників, знищення непотрібних боєприпасів, нові озброєння компенсують... чисельністю призовників. Виходить, юнаків зобов'язують не захищати Батьківщину, а працювати безплатними сторожами якогось армійського неліквіду?

Як довго це триватиме? У квітні, відвідавши полігон полку спеціального призначення, Президент зауважив: якщо все відбуватиметься нинішніми темпами, Україна отримає контрактну армію через 30 років.

Він має рацію у тому, що влада з ним разом навіть на папері тупцює на місці.

У травні ідею збільшення чисельності Збройних Сил до 212 тисяч розглядав парламентський Комітет з національної безпеки та оборони. Вирішили рекомендувати Раді проголосувати «за». Відтоді до питання ніхто не повертався.

Міноборони досі не розробило нового плану створення контрактної армії до 2015 року. Хоча Указ Ющенка вимагав зробити це до березня. З червня в країні взагалі немає міністра оборони. Протистояння Президента з прем'єром призвело до звільнення міністра оборони Юрія Єханурова і унеможливило призначення наступника. А за законом виключно міністр має право визначати стратегію розвитку армії та оборони загалом. Ми запитали у виконувача обов'язків, чому немає нового плану будівництва професійної армії.

«Ми готували пропозиції щодо внесення змін, але поки що вони не реалізуються. Тим більше, вони мають пройти узгодження з нашими колегами з інших міністерств. Криза дуже вплинула, і ми не можемо розраховувати на кошти, які планували», - виправдовувався в.о. міністра оборони Валерій Іващенко.

Що такі Збройні Сили означають для нас?

По-перше, низькокваліфіковані солдати. «У нас був хлопець, який не вміє писати», - розповідає «Свідомо» підполковник Віталій Карпенко з навчального центру «Десна», що на Чернігівщині. Цей навчальний центр вважається найкращим. Туди спрямовують найбільш перспективних призовників.

По-друге, армія без тренувань. Минулого тижня відбулися навчання - найбільші цього року. За легендою, вигаданою Генштабом, уявний ворог мав територіальні претензії до Криму, і військові з кількох точок України вирушили рятувати державні кордони. Але «найбільші» - це порівняно з іншими цьогорічними. Насправді, у навчаннях брало участь на третину менше людей, ніж торік. Солдати тренувалися транспортувати танки на потягах, але ці танки ніхто не прикривав. У повітря взагалі не піднявся жоден літак. Хоча авіація - вирішальна сила у сучасних війнах. «За програмою, у нас лише стрільби. Хотіли залучити авіацію, але немає грошей», - пояснив голова прес-служби Генштабу Сергій Кузьмин. Не маючи грошей, доводиться уявляти, що у ворога теж не літають винищувачі та бомбардувальники.

І по-третє, остаточна деградація озброєнь. Цього року було гучно презентовано новий український танк «Оплот». Вирішили закупити десять машин для Збройних Сил. Держава пообіцяла виділити на це 150 млн. гривень. У понеділок офіцер Харківського регіонального медіа-центру Міноборони Дмитро Горбунов заявив, що держава досі не розрахувалася навіть за цей перший, гордо презентований «Оплот». Про інші дев'ять танків взагалі не йдеться.

А хлопців призиватимуть все більше. Щоб довести чисельність Збройних Сил до 212 тисяч в 2011 році, кожен призов має збільшуватися на три тисячі юнаків. Це якщо припустити, що контрактники не покидатимуть таку армію. Якщо покидатимуть - призов зросте ще більше.

07 Жовтня 2009, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39