Так можна охарактеризувати результативність ініціатив низки територіальних громад Городенківщини, які беруть активну участь в проектах ПРООН та у всеукраїнському конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. За останні три роки вони виграли таким чином понад три мільйони гривень! Про це йшлося, зокрема, на засіданні круглого столу, що відбувся в Городенці з участю сільських голів, представників  громадських організацій району та першого заступника голови обласної ради Василя Гладія.

— Мистецтво посадових осіб, керівників місцевого самоврядування полягає не в тому, щоби «вибити» гроші — хоча це також треба вміти, — а в тому, щоб знайти всі можливі джерела і спрацювати так, аби ці кошти надійшли до громади, — наголосив Василь Іванович. — У мене є певний досвід роботи на посаді голови Снятинської районної ради, коли вона чотири рази ставала переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. За рахунок грантів та проектів на Снятинщину було залучено понад три мільйони гривень. Для районного бюджету це великі кошти. А для сільського бюджету 50—100 тисяч гривень — це дуже великі гроші, оскільки ці бюджети майже на 100 відсотків дотаційні.


Тому керівництво обласної ради спрямовує свої зусилля на консолідацію всіх органів місцевого самоврядування задля того, щоб якнайбільше залучити коштів у нашу область. Проведемо навчання міських, селищних та сільських голів, де з-поміж інших постане й питання участі органів місцевого самоврядування у всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Вперше плануємо оголосити й обласний конкурс, на що буде виділено кошти з обласного бюджету. Передусім підтримуватимемо ті проекти, де буде видно ініціативу територіальної громади, а також співфінансування із сільського та районного бюджетів. Там буде передбачено участь і міських, і селищних, і сільських рад. Відповідно відрізнятимуться вимоги та сума коштів. А у виконавчому апараті облради плануємо створити окремий структурний підрозділ, який займатиметься не лише написанням проектів, а й пошуком джерел їх фінансування.


— Нині маємо говорити не тільки про територіальні громади, — зауважив
В. Гладій. — Тут є керівники освіти, культури, медицини, яким теж потрібно долучатися до проектів. Добрий приклад для них — обласна бібліотека, яка постійно виграє міжнародні конкурси і таким чином вирішує нагальні потреби...

Зацікавлену предметну розмову продовжили голова Городенківської райради Богдан Кобилянський та голова РДА Іван Мороз, а також безпосередні ініціатори проектів. Завідувач дитячого садка «Зірочка» Ганна Кісілюк, зокрема, повідомила, що завдяки участі в проектах «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» вдалося перевести дошкільний заклад на автономне опалення, замінити вікна і двері, обновити групи в обох корпусах. Крім бюджетних 300 тисяч гривень, залучено «власних» 45 тисяч, які зібрали батьківська громада і благодійна організація.

— «ПРООНівський» проект фактично вчить громаду діяти, — сказав Богдан Кобилянський. — Черга в дитсадок така, що вийшли з ініціативою створити ще одну групу. Хто в місті готовий віддати нині на групу 100 тисяч гривень? А тут знайшли міжнародний фонд «Відродження», заручилися підтримкою і в нас  — з районного бюджету виділено 15 тис. грн. Ось і мають ще одну групу. Фонд виплачуватиме вихователям цілий рік зарплатню. Плюс придбання ліжечок, капітальний ремонт у приміщеннях тощо. Тож загалом за три роки дитсадок «Зірочка» залучив на реалізацію проектів майже 400 тисяч гривень...

Директор школи, депутат районної ради Ярема Сташків мав не надто «веселе» господарство, тому за першої нагоди теж долучився до проектів:
— Гірших вікон, ніж у Далешівській школі, здається, не було, — зізнався. — Ще не так давно навіть поставало питання закриття школи з огляду на температурний режим. Та ось уже другий рік як ці проблеми зникли. Крім того, в класах стало значно світліше. У двох етапах проекту залучено понад 400 тисяч гривень.

— Дуже холодно було і в нашій школі, — поділилася голова благодійної організації Раковецької ЗШ Надія Гафтуняк. — Але почали працювати над мікропроектом «Енергоощадні заходи», бо хотіли замінити старі батареї. Зібрали громадою близько п’яти тисяч гривень, допомогла обласна і районна влада, а ще — «ПРООНівські» кошти. Разом і набігло більше 95 тис. грн...

Про успіхи в оздоровчому комплексі «Перлина Придністров’я» розповів його директор Володимир Бурдега:

— Ми вже вдруге беремо участь у таких проектах. Перший, торік, на 500 тисяч — це заміна вікон та дверей і заміна системи опалення. Ці кошти повністю використано, і наші зусилля спрямовані на те, щоб заклад працював цілорічно. Приємно відзначити, що за підсумками торішньої атестації наш заклад увійшов до трійки найкращих в області. І в цьому чимала заслуга саме проектів. Наступний проект — «інноваційна модель створення багатофункціонального центру інформації, навчання та різних видів дозвілля для дітей і молоді» передбачав освоєння 785 тис грн. Це й облаштування спортивного майданчика, і конференц-зали, де можна проводити різного роду семінари та зустрічі тощо. Нині закуплено матеріали для ремонтних робіт у медпункті, щоб діти могли не лише отримати першу необхідну допомогу, а й різні оздоровчі процедури...

Директор Тишківської ЗШ Світлана Кавчук розповіла, що їхня сільрада стала переможцем конкурсу-2009 з проектом «Створення і популяризація туристичного маршруту «Народні традиції та історико-культурна спадщина села Тишківців». Бюджет проекту — 170 000 грн., які використано  на реконструкцію музею Романа Шухевича, заміну вікон та дверей у школі. Проект розширив можливості популяризувати багату духовну, культурну та фольклорно-етнографічну спадщину тишківської землі, сприяв введенню села до туристичного маршруту області. Вагомий факт — на базі цієї школи інститут педагогіки АПН провів недавно регіональний семінар.

Своєрідним двигуном участі в конкурсах, якщо йдеться про села, стала свого часу секретар Вікнянської сільради Галина Довганюк. Саме її стараннями село сьогодні співпрацює аж у трьох проектах, про які розповіла координатор проекту Наталія Сметанюк:


— Спершу поміняли вікна і двері, опалювальну систему, перекрили дах школи. Потім взяли участь у проекті «Запобігання торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад». Щоб зупинити сільську міграцію, облаштували міні-спортзалу в Будинку культури. Для реалізації першого мікропроекту швейцарці виділили 16 тисяч гривень, а для другого — 32 тисячі. Підготували спеціаліста, який проводить уроки фітнесу. А недавно виграли наступний проект — «Школа нашої мрії»...


Координатор районного ресурсного центру громад проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Олександра Гудзик акцентувала увагу на організаційних питаннях:

— У тому, що наш район активно й результативно почав працювати з проектами, велика заслуга голови райради Богдана Кобилянського, який у 2008 році просто виштовхнув нас брати участь у «ПРООНівському» проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Виграли тоді п’ять із сімнадцяти громад району. Працювати було дуже важко, адже за будь-якої неточності документи повертали. Щойно виграли ще чотири всеукраїнські проекти, якими безпосередньо займалася районна, сільські ради та громади, а також проект на 700 тисяч для заміни опалення Топорівської школи. Ми готові працювати з усіма ініціативними громадами. Для цього створено Ресурсний центр громад району, мета якого — сприяння реалізації проектів. Та слід пам’ятати, що кожен проект, кожна місцева проблема вимагає творчого підходу. Куди б ви не зверталися, надзвичайно важливо не лише розповісти, «що» ви потребуєте, а й те, «як» ви це робитимете. Показовим у цьому плані є проект, зреалізований у Дубках, який назвали: «Допоможімо зігріти любов’ю і ласкою дітей дошкільного навчального закладу «Росинка». Проблему подали так, що вона стала цікавою на рівні Києва. Вже надійшло 170 тисяч гривень для його реалізації. За це варто подякувати й колишньому сільському голові Петрові Малику, всім, хто працював із цим проектом...

Голова райдержадміністрації Іван Мороз звернув увагу учасників засідання на правильному виборі проблеми, проілюструвавши це конкретним фактом:

— На сільському сході в Незвиську громада порушила питання ремонту клубу, бо діти, мовляв, ходять на дискотеку в сусідні села. А під час обговорення дійшли спільної думки, що це не проблема районного масштабу, і з нею можна справитися своїми силами, бо не потрібно великих коштів. З’ясувалося, що молодь ходить у сусідні села не тому, що клуб не відремонтований, а тому, що ніхто не організовує дискотеку... А якраз збір коштів для того чи іншого проекту змушує громаду задуматися, чи ця проблема є найбільш нагальною.

— Нинішня зустріч має стати своєрідним підсумком роботи, — вважає Богдан Кобилянський. — Враховуючи те, що обрано чимало нових голів, ми хотіли показати, як їхні попередники працювали в проектах і що зробили для громад. І що коли грошей ледве вистачає на зарплатню та енергоносії, отримати, наприклад, 170 тисяч — це багато. Маємо потужні села, особливо дністрянської зони. Там стільки цікавих питань! Взяти хоча б зелений туризм, екологічні проекти. Тож роботи — не лише корисної, а й цікавої — непочатий край.

Після такого жвавого спілкування перший заступник голови облради Василь Гладій підсумував:


— Ви молодці. Маєте великий досвід, напрацьовану тактику. Ми обов’язково проведемо зустріч на обласному рівні для того, щоби так працювали і в інших районах. Бо це справді великі успіхи. А ми зацікавлені в тому, щоб якнайбільше територіальних громад області брали участь у проектах і робили ті добрі справи, заради яких ми і є на своїх посадах в органах місцевого самоврядування.


13 Січня 2011, 15:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46