Мрієте вивчити англійську мову, але не знаєте, з чого почати? Спробувати вчити самому, звернутися до репетитора чи записатися на мовні курси - кожен з цих варіантів має свої переваги та недоліки. «Галицький кореспондент» дізнавався, де і як найкраще вивчати англійську мову в Івано-Франківську.

З англійською мовою, як зі спортом: спочатку треба з'ясувати, для чого тобі це потрібно. Для поїздки за кордон, для вступу в університет, для власного розвитку чи для розваги. Від мети вивчення мови залежить те, де і як її доведеться вчити.

Тим, хто планує працювати за кордоном або ж перебувати там певний час, немає сенсу досконало вивчати граматику і заглиблюватися у систему мови. Достатнім буде вивчити так звані «функції мови», себто вирази, які вживаються у певних ситуаціях (спитати дорогу, закупи у магазині, замовлення у ресторані тощо) і могти висловлювати свою думку у минулому, теперішньому та майбутньому. «Якщо володіння англійською необхідне для поїздки за кордон, де найважливішим є просто не пропасти у чужомовному суспільстві, або ж для власного розвитку, то найкращим варіантом буде записатися на курси», - вважає Ольга Кульчицька, доцент кафедри англійської філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Які мовні курси обрати, залежить від багатьох чинників. По-перше, час. Не секрет, що чим більше часу ви приділятимете вивченню мови, тим кращим буде результат. Найбільш інтенсивну програму навчання в Івано-Франківську пропонують курси англійської мови при Українсько-канадському бізнес-центрі. Заняття тривають 2 години і відбуваються щодня у вечірній час, крім суботи та неділі. Перед початком навчання усі проходять тест, який визначає рівень володіння мовою. Результати тесту підкажуть, на який рівень варто записатися. Оскільки уроки відбуваються щодня, на цих курсах вдається пройти програму одного рівня за 2 місяці (760 гривень). Безперечним плюсом цих курсів є комунікативна методика навчання - передовсім тут вчать спілкуватися англійською, а граматиці приділяють менше уваги.

Вчити мову щодня вважається ідеальним варіантом. З іншого боку, щоденне відвідування курсів доступне далеко не всім. На перших Київських курсах, до прикладу, навчання відбувається два рази на тиждень (по 2,5 години) і триває 5 місяців для кожного рівня. Не залежно від рівня, вартість навчання становить 280 гривень на місяць.

Нещодавно в місті відкрилися також мовні курси «School of English», які пропонують поглиблене вивчення мови для тих, хто вже має базові знання, а також готують школярів до зовнішнього незалежного оцінювання. Уроки тут теж відбуваються двічі на тиждень і тривають по півтори години. За 8-місячний курс навчання доведеться заплатити 2400 гривень. Як вдалося з'ясувати, вчити мови на цих курсах будуть викладачі з ПНУ та ІФНТУНГ.

Курсів англійської мови в Івано-Франківську не бракує, але як не обрати кота у мішку? Радимо скористатися безкоштовним пробним уроком. Практично всі курси дозволяють прийти на перше заняття і з'ясувати для себе, чи хотіли б ви відвідувати їх надалі.

Втім, будь-які курси поступаються навчанню з репетитором. Індивідуальний підхід коштує недешево (50-200 гривень за годину), але ефективність вивчення мови з репетитором є значно більшою. Послугами репетитора найчастіше користуються перед здачею ЗНО та вступом до вищих навчальних закладів. Але існує помилкове судження, що з добрим вчителем можна вивчити мову за 2-3 місяці. За такий короткий термін, як свідчить практика, вдається вивчити певну кількість фраз та «скуштувати» трохи граматики, але про володіння мовою не йдеться.

Можна зекономити і спробувати вчити англійську самостійно. Але для початку треба, щоб хтось показав, як працювати з мовою, як вона діє. Такі базові знання дають ті ж мовні курси, університетська освіта, репетиторство, або ж можна скористатися допомогою колеги, який погодиться вчити вас мови. «Який із варіантів вивчення англійської ви б не обрали, дуже важлива річ - постійно читати. Читати можна усе, що трапляється під руку: книжки, газети, англомовні журнали чи навіть дидактичну літературу», - радить Ольга Кульчицька. Також корисно дивитися фільми англійською мовою чи з субтитрами.

Однією з найбільших проблем у вивченні будь-якої іноземної мови залишається проблема говоріння. Адже можна навчитися читати і писати англійською і при цьому вимовляти настільки неправильно, що носій мови може просто вас не зрозуміти. Щоб навчитися говорити англійською, каже Ольга Кульчицька, треба знайти собі напарника для живого спілкування. Це може бути викладач на курсах, Інтернет-спілкування (скайп), можна спілкуватися з другом. Але у дружньому спілкуванні часто відчувається штучність, і з часом заняття англійської переходять на жарти.

Останніми роками в Івано-Франківську з'явилась можливість відвідувати «безкоштовні англійські зустрічі», які пропонують хлопці у білих сорочках та чорних штанях. Пропозиція вчити мову безкоштовно, ще й безпосередньо з американцями, виглядає дуже спокусливо, якби не її мета. «Безкоштовна англійська для вас та родини» є лише приманкою мормонів для залучення нових парафіян. Вивчення мови відбувається паралельно з релігійною освітою, тому про ефективність навчання говорити годі.

Часто люди думають, що найкраще вивчити англійську мову можна на факультеті іноземних мов. Втім, рішення про вступ має бути достатньо мотивованим: «На факультеті іноземних мов вчать англійську не лише для спілкування, читання книжок та перегляду телевізійних програм - тут вивчають, перш за все, закони мови. Це філологічний факультет, який не потрібний людям, які просто хочуть вивчити мову. До того ж, філологія як така у сучасному світі не приносить прибутку», - застерігає Ольга Кульчицька. Нерідко трапляються випадки, коли студенти кидають навчання на перших курсах, бо розуміють, що англійська філологія - це значно серйозніше, ніж вивчення англійської мови для побутового вжитку.

08 Жовтня 2009, 10:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39