День, коли прикарпатськими селами водили Меланку, став по­двійно святковим для працівників та пацієнтів Коломийської районної інфекційної лікарні — урочисто перерізано стрічку перед входом до її новозбудованого корпусу. Тут розмістили боксове відділення цього медичного закладу.

До речі, інфекційних лікарень разом з обласною на Прикарпатті лише дві. Тож у Коломиї із введенням корпусу, який за умовами для медпрацівників та хворих не поступатиметься європейським клінікам, повертатимуть здоров’я жителям як  цього міста і району, так і Городенківського, Снятинського, Косівського, Верховинського, частково Тлумацького і Надвірнянського районів — відпаде необхідність доправляти їх доІвано-Франківська. В лікарні протягом року лікувалося близько двох тисяч пацієнтів, тепер, у разі потреби, зможуть приймати їх значно більше. Люди, думається, належно оцінять те, що тут у затишних палатах із санвузлами — по двоє-троє ліжок (до речі, до кожного з них підведено по трубі кисень), є бокси лише на одного хворого. Невід’ємними атрибутами побуту тих, хто тут лікуватиметься, будуть холодильники, телевізори. Має лікарня сучасний апарат УЗД, клінічну лабораторію, фізкабінет, харчоблок. Утім, для технічної «начинки» відділення потрібно ще немало нового сучасного медичного обладнання. Головний лікар закладу Володимир Кифорук не без підстав розраховує на те, що влада області, району, міста допоможе придбати його вже у найближчі місяці.

Загалом на спорудження нового корпусу лікарні, яке тривало три роки, із Державного та обласного бюджетів було асигновано близько дев’яти млн. грн. Існуючі ж її приміщення ведуть свій лік одне ще з 1902 року, коли в місті над Прутом і з’явився, як колись його називали, «заказний шпиталь», а друге — з 1939-го.

Про історію, сьогодення й відрадні перспективи лікарні мовилося на урочистому відкритті її нового відділення, на яке зібралися не лише працівники цього закладу, а й представники владних структур Коломийщини, депутати, гості з інших районів області, зІвано-Франківська. Привітали колектив лікарні з цією неординарною подією голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк (він вручив для відділення ікону Божої Матері) та голова обласної ради Олександр Сич. Вони побажали, щоби хворі звідси виписувалися лише здоровими, і вручили нагороди тим будівельникам і медикам, котрі найбільше відзначилися на будівництві й облаштуванні цього об’єкта. Єпископ, правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколай Сімкайло поблагословив людей у білих халатах на успішну працю в новому корпусі й освятив його приміщення.

Ось як прокоментував журналістам це новосілля для пацієнтів і медиків М. ВИШИВАНЮК:

— Найперше відзначу те, що на старті нового року в області здано вже третю новобудову, яка є соціально значимою для населення. Корпус Коломийської інфекційної лікарні — це об’єкт, який серед інших сприятиме поліпшенню медичного обслуговування прикарпатців. Адже здоров’я нації — це сьогодні питання номер один для українського суспільства і держави.

Ми з головою обласної ради, її депутатами домовилися, що 2011-й буде оголошено в краї роком технічного переоснащення комунальних медичних закладів, насамперед новітнім діагностичним обладнанням. Тому що від правильного встановлення лікарем діагнозу захворювання великою мірою залежить ефективність подальшого лікування пацієнта. Поліпшуватимемо й умови перебування хворих у тих закладах, умови праці їх персоналу. Найперше згадаю про нове приміщення обласного перинатального центру, яке буде зведено вІвано-Франківську за рахунок коштів Держ­бюджету. Хочемо запроектувати і створити найсучаснішу його модель. Тож пошлемо наших спеціалістів від медицини в країни Західної Європи, щоб запозичили там досвід функціонування таких центрів охорони здоров’я матері і дитини. Звичайно ж, здійснюватимемо реконструкцію лікувально-профілактичних закладів. Її особливо потребує коломийська поліклініка. Нині капітально ремонтують центральну районну лікарню — мета така, щоб у Коломиї з часом діяло ціле медичне містечко, яке обслуговуватиме не лише місцевих жителів, а й із сусідніх районів. На черзі — добудова Галицької ЦРЛ, оновлення обласної дитячої, Надвірнянської районної лікарень...

Упродовж нового року виконавча і представницька влади краю спільно обговорюватимуть, які проблеми цієї галузі вимагають невідкладного розв’язання, а з чим ще можна зачекати. Радитимемось, в які об’єкти і заходи найраціональніше вкладати кошти, бо ж, як відомо, цьогорічний обласний бюджет буде досить напруженим.

О. СИЧ продовжив думку чільника виконавчої влади краю:

— Депутати обласної ради попереднього скликання, добре розуміючи важливість оновлення інфекційної лікарні в Коломиї, голосували за виділення на цю мету необхідних сум коштів з обласного бюджету. І відрадно, що ці кошти — всього два мільйони грн. — не пішли десь на вітер, а, як бачимо, ефективно освоєно і вони принесуть користь нашим краянам. Я за те, щоби гуртували громаду і слугували для її добра ось такі спільні, в ім’я конкретних добрих справ, кроки представницької і виконавчої влади на рівні області, районів.

Що ж до сьогоднішнього відкриття нового відділення інфекційної лікарні, то хотів би побажати: дай Боже, щоб ніякі інфекції — тут я вже перейду до сфери політики — не чіплялися до нас і не розсварювали громаду краю. Навіть попри відмінності в політичнх поглядах. Бо набагато більше того, що нас об’єднує, аніж розділяє.

19 Січня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47