Обрання вдруге Віктора Анушкевичуса міським головою Івано-Франківська переконує, що більшість жителів міста задоволені його роботою чи просто сприймають його. Мабуть, це закономірно, адже за період першої каденції мер виконав із 45 задекларованих передвиборчих обіцянок — 33, сім втілив у життя частково, а з п’ятьма, які йому не вдалося реалізувати у зв’язку з низкою суб’єктивних причин, обіцяє справитися під час теперішньої каденції. Нині ми запросили нового-старого міського голову Івано-Франківська В. Анушкевичуса до розмови.

 

В основі моєї політики — людина з її життям і здоров’ям

- Обрання вас вдруге міським головою Івано-Франківська свідчить, що жителі міста задоволені вашою роботою. Назвіть три основні проблеми, які вдалося розв’язати за попередній період головування в місті.

— Не народився ще той, який догодив би всім. Під час виборчої кампанії та особистих зустрічей з іванофранківцями я переконався, що не всі задоволені моєю роботою. Однак більшість зі своїх передвиборних обіцянок мені вдалося реалізувати, хоча дехто робив спроби стверджувати протилежне.


Влада міста адекватно реагувала на всі виклики, належним чином справлялася з тими чи іншими ситуаціями, які виникали в місті. Нагадаю: ми пережили і дві повені, й епідемію грипу, і фінансово-економічну кризу тощо. Поза сумнівом, що все це не сприяло розвиткові міста.

Прийшовши до влади у 2006 році, я найперше об’їхав усі бюджетні установи міста і вжахнувся від того стану, в якому вони перебували. Найбільше мене схвилювала відсутність потужної діагностичної та лікувальної апаратури в медичних закладах. І ті позитивні зміни, які на нинішній день зроблено в медицині, — це найважливіше з-поміж усього. В основі моєї політики — людина з її життям і здоров’ям. Адже не можна порівнювати і ставити на шальки терезів, з одного боку, життя і здоров’я людини, а з другого — яму на дорозі. І тому відділення інтенсивної терапії, яке ми відкрили у пологовому будинку, дало можливість зберегти не одне дитяче життя. Коли я став міським головою, то тільки одна карета швидкої допомоги відповідала вимогам МОЗ. Тому придбання 14 карет швидкої допомоги, гадаю, є серйозним кроком вперед щодо збереження здоров’я і життя людей. Безумовно, великі зрушення відбулися і в реанімації ЦМКЛ. Невідомо чим би завершилася торішня епідемія грипу, якби не були зроблені відповідні капіталовкладення у медицину міста з метою забезпечення її належної роботи. Нині понад 50 хворих в Івано-Франківську потребують штучної нирки, без якої вони просто помирають, а обласна лікарня перевантажена і не може розв’язати цієї проблеми. Тому я дуже радий, що нам вдалося відкрити відділення нефрології й діалізу, яке відповідає всім європейським стандартам.


У галузі освіти я найбільше задоволений уже втіленою в життя програмою «Басейни», адже це знову ж таки здоров’я наших дітей. Нині з четвертого класу вони займаються плаванням. Одному Богові відомо, скільки дитячих життів врятовано і поліпшено здоров’я молодого покоління завдяки цьому проекту. Я можу розповідати про позитивні зміни в кожній галузі...


Ми живемо у столиці Прикарпаття, місті, яке завжди було П’ємонтом демократії, осердям національно-демократичних сил, і щороку 1 січня вшановуємо пам‘ять Провідника української нації Степана Бандери. Я пишаюся, що ми спорудили йому пам’ятник, а також Центр патріотичного виховання його імені з метою поширення історичної правди та відновлення історичної справедливості.
Можна говорити про нові підходи, які ми запровадили в комунальній галузі, розповідати про збудовані понад 60 майданчиків для сортування сміття чи дитячі майданчики. Або, скажімо, будинок для нічного перебування безпритульних — це теж наша добра справа. Безпритульні в Івано-Франківську не замерзають, їм не відрізають руки, ноги, вони не стають інвалідами. Варто сказати, що, відчувши свою потрібність і можливість жити інакше, немало з них повернулися до нормального життя.


Тобто досягнень є чимало, і три основні проблеми, які нам вдалося розв’язати, навіть важко виокремити.


- Які першочергові завдання ви поставили перед собою нині?

— Це я детально відобразив у своїй виборчій програмі, в якій, до речі, не було «водички», а тільки конкретика. Найперше треба будувати міст через Бистрицю Солотвинську, тому що міст на Галицькій вулиці вже фактично заледве справляється з таким величезним транспортним навантаженням. Відрадно, що проект будівництва мосту включено в угоду між Кабінетом Міністрів та Івано-Франківською областю. Наступне — це захист мікрорайону «Пасічна» від майбутніх імовірних повеней. З цією метою необхідно будувати дамбу від автодорожнього мосту на  Галицькій вулиці до залізничного мосту.

Місто активно розвивалося, будувалося, проте недостатньо уваги приділялося каналізаційним і водовідвідним мережам, а остання повінь, яку спричинила велика кількість опадів, показала, що потрібно будувати новий центральний каналізаційний колектор до очисних споруд в Ямниці, а також необхідно модернізовувати і розширювати систему водовідведення в Івано-Франківську, в тому числі й дощової каналізації.


Чимало доведеться реформувати і в комунальній галузі — рухатимемося шляхом створення ОСББ, управляючих компаній на заміну ЖЕО, розвиватимемо будинкові комітетиѕ В освітній та медичній галузях продовжимо все розпочате. На вулиці Шевченка, 1 плануємо реконструкцію Народного дому, адже це історична будівля, в якій навіть відбувалися засідання уряду ЗУНР. У планах дуже багато всього...

 

Міська рада має використати свій потенціал на користь громади

- Як відомо, у попередньому скликанні вам не вдалося сконсолідувати депутатський корпус, незважаючи на підтримку багатьма політичними силами вашої кандидатури на посаду мера. Чи переконані ви, що цього разу — із врахуванням попереднього досвіду — зумієте налагодити співпрацю з депутатами на належному рівні?

— Ближче до завершення першої каденції мені все-таки вдалося шляхом компромісів і дипломатії сконсолідувати депутатський корпус. Хоча, мабуть, окремі обранці у минулому скликанні продемонстрували безвідповідальність, спотворені принципи депутатської діяльності, пріоритети, коли на перше місце ставилися особисті, корпоративні і партійні інтереси, у зв’язку з чим потерпала громада міста. Таким діям іванофранківці дали оцінку на виборах. Ми бачимо, скільки депутатів від «Нашої України» чи «Батьківщини» було у попередньому скликанні, а скільки є нині.


Гадаю, що найбільш представлені у міській раді «Свобода» й інші фракції реально оцінюють те, що було, і не повторюватимуть помилок своїх попередників. А я набрався досвіду за попередню каденцію, тому ми домовилися про спільну відповідальність за все, що відбуватиметься в місті. Весь свій потенціал міська рада має використати не на протистояння, а на користь громади.

- Ваш конкурент Юрій Соловей здобув доволі серйозну підтримку іванофранківців на виборах міського голови. Чи з огляду на це не спадало вам на думку за прикладом президента США Барака Обами запросити його працювати на якійсь з чільних посад у МВК?

— У попередньому скликанні я запрошував Юрія Солов’я очолити управління житлово-комунального господарства, проте він відмовився. Мої двері відчинені для всіх, хто прийде з конструктивними пропозиціями. 

- Як ви ставитеся до критики своїх опонентів, зокрема з приводу невиконання вами обіцянок у першій каденції на посаді мера?

— Я дуже демократична людина і з раннього дитинства відстоював свою свободу. Якщо хтось посягав на неї, то мене це дуже обурювало і я діяв рішуче. Так є й донині. Проте, якщо це не відверта брехня і не наклепи, а конструктивна критика, то, без сумніву, я вдячний за неї і роблю відповідні висновки.

Окремі мої опоненти, критикуючи мене за невиконання обіцянок передвиборчої програми, а точніше, відверто оббріхуючи, навіть не знали, що вона складалася не з 25, а з 45 пунктів. Так, із них не виконано повністю п’ять, сім не втілено у життя частково, а всі інші реалізовано.

- Пане мере, я б хотіла повернутися до питання про встановлення пам’ятника Т. Шевченку в обласному центрі. Як відомо, всесвітньо відомий скульптор Лео Мол, який є автором пам’ятників Кобзареві у Санкт-Петербурзі та Вашингтоні, подарував 2008 року й Івано-Франківську скульптуру Т. Шевченка. Чому донині вона кочує по складах, ба більше, подейкують, що скульптура навіть кудись уже зникала?

— Чесно кажучи, спорудження пам’ятника Т. Шевченку в Івано-Франківську —  це один із пунктів моєї передвиборчої програми, який з огляду на низку причин досі не виконаний. Справді, у 2008 році місто отримало подарунок від Лео Мола — скульптуру Т. Шевченка. Щоправда, вона нікуди не кочує, а зберігається від самого початку й донині на складі управління капітального будівництва. Донині тривають дискусії з приводу місця встановлення пам’ятника і, на жаль, немає одностайності у вирішенні цього питання.

- Але чи все-таки буде встановлено пам’ятник у 2011 році, як ви пообіцяли громаді?

— Ми зробимо все для того, аби так було. На останніх громадських слуханнях більшість іванофранківців висловила думку, що пам’ятник Шевченку має бути встановлено біля адмінбудинку. Чимало архітекторів кажуть, що надзвичайно важко поєднати скульптуру Лео Мола висотою три з половиною метра, навіть якщо збудувати високий п’єдестал, з адміністративною будівлею і при цьому зробити це так, аби пам’ятник був достатньо помітним. Проте нині архітектори ведуть роботу, аби, опрацювавши площу, вписати там скульптуру Лео Мола. Хоча є думки, що  пам’ятник Шевченку, автором якого є Лео Мол, варто встановити у парку культури на центральній алеї і повернутися до проекту авторства Довбенюка і Полуботька, в якому використовується поєднання металу й каменю, з тим, аби таку скульптуру поставити перед адмінбудівлею.

- Прокоментуйте поширені у місті чутки про те, що міська влада не встановлює готовий пам’ятник Шевченку, подарований Лео Молом, бо, споруджуючи новий, матиме можливість «відмити» великі кошти.

— Відколи існують люди, відтоді, схоже, існують і плітки. Зважати на них, гадаю, немає потреби. Відтак є певні цінності, через які переступати не можна. Аналогічні чутки запускали під час виборчої кампанії з приводу спорудження пам’ятника Бандері та Центру патріотичного виховання учнівської молоді його імені. Говорили приблизно таке, що вкладені у пам’ятник і центр гроші можна було б використати на дві-три дороги тощо. Я категорично проти таких висловлювань, адже ми не тільки вшанували пам‘ять Бандери і його соратників, а й зацікавили цією постаттю людей зі східної України, відновили історичну справедливість тощо. У таких випадках говорити про «відмивання» коштів просто неетично.

 

Дякую долі за дружину

- Яке ваше ставлення до відкритості публічних осіб? Чи можна вам ставити запитання не тільки про міські господарку і менеджмент?

— Кожна людина, яка долучається до політики, йде свідомо на публічність, тому вона має бути відкритою, готовою відповідати на будь-які запитання, які цікавлять громаду.

- В такому разі розкажіть про свою сім’ю. Чим займаються ваші дружина, діти?

— Я дякую долі, що майже 30 років тому подарувала мені зустріч з тоді ще майбутньою моєю дружиною Лідією у Вінницькому політехнічному інституті, де ми разом навчалисяѕ Нині відповідно до чинного законодавства я не маю права займатися бізнесовою діяльністю, тому дружина веде сімейний бізнес. Вона опікується фірмою «Рітас» і ще низкою бізнес-проектів. У цьому їй допомагає наш найстарший син Олексій, який закінчив економічний факультет ПНУ ім. В. Стефаника. Також маємо синів Юрія і Романа. Наші діти закінчили школу в Івано-Франківську, відтак вступили до ВНЗ нашого міста. Я дякую освітянам, Церкві, дружині і Господу Богу за те, що в мене дуже добрі діти. Це найбільше багатство.

- А у мера є друзі, з якими він може говорити про все?

— На нинішній день маю одного такого друга. До недавнього часу ще одним моїм справжнім другом була моя мама, яка нині, на жаль, уже покійна. З нею я міг говорити про все. Я щасливий, що мене народила така мама, яка дуже чітко вказала мені на межу між добром і злом.

- А які у вас стосунки з батьками вашої дружини?

— Повне взаєморозуміння і взаємоповага.

- Пане Вікторе, розкажіть нам про свої статки — помешкання, автомобілі, дачі і т. д.

— Свого часу я надавав перевагу французьким автомобілям, зокрема марки «Рено». У мене були «Рено 21», відтак «Рено Меган», «Рено Лагуна». Тепер у зв’язку з тим, що у нас велика сім’я, а також в Івано-Франківську проживають мій двоюрідний брат і рідна сестра дружини з сім’ями, ми придбали мікроавтобус «Фольксварен». А у власності фірми «Рітас», якою керує моя дружина, є два вантажні мікроавтобуси.

Я мешкаю в квартирі площею 170 метрів квадратних, яку придбав задовго до того, як став мером Івано-Франківська, коли ще був бізнесменом. У садово-городньому товаристві «Калина», що неподалік Бистриці Солотвинської, моя дружина має невеличку земельну ділянку — десять сотих. У спадщину від своїх батьків я отримав квартиру в Шепетівці, а мій старший син — від бабусі в Івано-Франківську. Оце і всі статки Анушкевичусів.

- Чи є у вас заповітна мрія, на здійснення якої сподіваєтеся у різдвяно-новорічний час?

— Мені нема чого нарікати на долю, тому нині для мене найважливіша мрія, аби мої діти були не менш щасливішими від мене, яка, до речі, знайшла своє відображення в записці, котру я поклав між камінням Стіни Плачу в Єрусалимі на Святій землі.

20 Січня 2011, 15:24
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47