http://fboko.ru/boko-step/photos191.jpgПісля об’єднання медицини міста та району, міський голова Ігор Насалик має намір уже у найближчих два-три місяці об’єднати освіту та культуру. За ними — фінансові управління. А до найближчих виборів до Верховної Ради, які можуть відбутися вже наступного року, — взагалі ліквідувати район та утворити нову адміністративну одиницю із центром у Калуші. У перспективі — перетворення Калуша у госпітальний центр, як мінімум, для п’яти районів.

 

Такими грандіозними планами міський голова поділився у понеділок на прес-конференції та у вівторок — на засіданні виконавчого комітету Калуської міської ради. Загалом, адмінреформа, яку першим в Україні має провести Калуш, в ідеалі зводиться до того, щоб об’єднати Калуш і Калуський район із Рогатинським, Долинським, Рожнятівським районами та Болеховом Івано-Франківської області, а також — Жидачівським районом Львівської області. 

— Але це — кінцева ідея. Наскільки швидко її можна втілити — сказати важко. Загалом, це — тривалий процес. Адже потрібно чимало відповідних рішень Верховної Ради, навіть — зміни до Конституції, — зазначив Ігор Насалик. — Але те, що можна зробити, і над чим ми вже працюємо, це — територіально-адміністративна реформа на базі Калуша і району. Її кінцевий результат — ліквідація окремих районної та міської рад. А відтак, — спільні вибори на 50-ти округах, 25 із яких буде сформовано на базі міста, і стільки ж — у районі. Таким чином, буде обрано єдиного голову, сформовано міськрайонну раду, виконавчий комітет. А з 25 сільських рад залишиться 18. Адміністративний апарат при цьому зменшиться майже вдвічі. Ми ж отримаємо 130 тисяч населення, а отже, — абсолютно інший підхід у всіх фінансових розрахунках. Думаю, що, якщо буде для цього воля мешканців району і міста, то ми обов’язково проведемо цю реформу і вже до виборів до Верховної Ради вийдемо на вибори спільної ради і голови цієї одиниці.

Після запровадження адмінреформи Ігор Насалик обіцяє перетворити Калуш у своєрідний госпітальний центр для всіх об’єднаних районів. У значно ближчій перспективі, за його словами, — утворення на базі Калуської ЦРЛ кардіологічного центру. "Ми проаналізували, що приблизно 60% людей у нас помирають через серцево-судинні захворювання. Калушу передбачається надати 25 млн. гривень для утворення на базі ЦРЛ кардіологічного центру", — запевнив міський голова.

 

Перинатальний центр — у Калуші…

Водночас, Ігор Насалик не втрачає надії, що перинатальний центр, який мають збудувати державним коштом на Прикарпатті, врешті, зведуть саме у Калуші. Нагадаємо, що Івано-Франківщина має стати одним із п’яти регіонів, які отримають нові комплекси у рамках загальнодержавної програми "Нове життя".

Під будівництво обласного перинатального центру Івано-Франківська міська рада 4 січня своїм рішенням вже відвела ділянку площею 3 га біля Калуського шосе. На проектно-кошторисну документацію потрібно 30 млн. гривень, які, запевняє обласна влада, вже є. Відтак, технічна робота починається. "Уже створено робочу групу, яка розробляє технічно-економічні показники для інженерного забезпечення будівництва", — повідомив заступник голови ОДА Роман Іваницький. Отож, до кінця 2012 року приміщення на 240 місць область планує ввести в експлуатацію.

Утім, не виключено, що Івано-Франківськ перинатального центру так і не дочекається. Адже на його будівництво нині претендує і Калуш. Як повідомив Ігор Насалик, він направив листа голові комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяні Бахтєєвій із пропозицією перинатальний центр будувати не в обласному центрі, а у Калуші. 

— Держава виділяє під проект 150 млн. гривень. Я вважаю, що у нас є достатньо потужна діагностична апаратура, якої не те, що Івано-Франківськ не має, але і деяке обладнання — навіть уся Україна, — акцентує міський голова. 

У коментарі обласному виданню "Репортер" Ігор Насалик минулого тижня також повідомив, що на сесію міської ради найближчим часом буде винесено питання для відведення місця під будівництво. "Тим більше, що у Калуші вже є практично завершений проект перинатального центру, з яким нам допомагають проектанти, що будували "Дитячу лікарню майбутнього", — запевнив мер.

За словами Ігоря Насалика, він уже отримав підтримку Тетяни Бахтєєвої у цьому питанні. Вона, у свою чергу, направила відповідний лист Прем’єр-міністру України, від якого і залежатиме остаточне рішення.

Нагадаємо, що подібне "змагання" між Насаликом та Анушкевичусом відбулося, коли йшлося про будівництво за кошти держави Льодового палацу. Урешті, переміг Калуш. Проте, нині місто не може впоратися із фінансуванням цієї структури. Тому йдеться про те, що Льодова арена буде підпорядкована області.

 

…будинок для перестарілих — у Войнилові

Як з’ясувалося, міська та районна влада розглядає і питання відкриття на Калущині геріатричного пансіонату. Оптимальний варіант — на базі Войнилівської лікарні. За словами міського голови, у Калуші щозими загострюється одна і та ж проблема: чимала кількість людей похилого віку, умовно кажучи, "лягають у ЦРЛ перезимувати". Тому — фінансово вигідніше створити спеціальний центр. 

Не проти такого варіанту розв’язання проблеми і голова Калуської районної ради Василь Дзундза. Але проблема у тому, що у Войнилові — обласна туберкульозна лікарня, яка не може межувати із будинком для перестарілих. Тому районна влада придумала: "переселити" всіх хворих на туберкульоз — у колишню військову частину у Вістові, де, як запевняє голова райради, є непогана база.

31 Січня 2011, 12:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30