Голова обласної ради Олександр Сич зініціював проведення регулярних зустрічей з головами районних та міських (міст обласного значення) рад, під час яких спільно обговорюватимуть найважливіші питання життєдіяльності територіальної громади краю з наступним їх розглядом на сесіях обласної ради.

У четвер на такій зустрічі майже годинна ділова розмова тривала навколо проекту обласної програми охорони навколишнього природного середовища на період до 2015 року, яку буде затверджено на черговій сесії ради. Презентуючи її, депутат, перший заступник начальника державного управління ОНПС в області Василь Головчак виокремив такі найголовніші екологічні проблеми, як забруднення атмосферного повітря сірчаними викидами Бурштинської ТЕС; будівництво нових, реконструкція і модернізація старих очисних споруд, а також каналізаційних колекторів; утилізація й захоронення ТПВ.


— В області спостерігається страшне накопичення побутових відходів, — наголосив Василь Головчак, — і насамперед через те, що ніхто не займається підвищенням екологічної свідомості населення. Дітей змалечку треба привчати до правильного поводження з відходами — удома, в садках та школі, так, як це роблять в усіх цивілізованих країнах світу...


Серед способів зменшення екологічних ризиків промовець назвав заміну старих енергоблоків ТЕС, заборону здачі житла, в тому числі в селах та селищах, якщо є загроза скидання забруднених стоків у річки, організацію роздільного збирання  ТПВ у кожному населеному пункті, ліквідацію стихійних звалищ та впорядкування наявних полігонів, третину з яких досі не паспортизовано, тощо.
Доповнюючи доповідь, голова профільної комісії облради Андрій Троценко підказав, як можна вирішувати проблему фінансового забезпечення реалізації природоохоронних заходів — за кошти не тільки з обласного, а й з державного екологічних фондів, а чи й за рахунок кредиторської заборгованості «Родовід Банку» перед областю (30 млн. гривень). «Треба повернути цей ресурс, — вважає промовець, — але для цього теж потрібно інтенсивно працювати: тобто мати відповідні програми, їхати до Києва і захищати їх у міністерських кабінетах».

Ще одна пропозиція А. Троценка, яку схвально сприйняли всі учасники зустрічі, — це створення потужних комунальних підприємств на три-чотири райони, які, маючи належну техніку та людський ресурс, працювали б на договірних засадах із сільськими та селищними радами, котрим не під силу самотужки впоратися із захороненням побутових відходів.


Про проблеми з берегоукріпленням прикарпатських річок говорили перший заступник міського голови Івано-Франківська Зіновий Фітель, міський голова Коломиї ігор Слюзар та голова Надвірнянської райради Василь Попович. Вони наголошували на тому, що фінансування цих заходів вимагає державної підтримки, оскільки у місцевих бюджетах на їх реалізацію завжди бракує коштів. Голова ради О. Сич дав протокольне доручення підготувати звернення до Кабінету Міністрів з цього важливого питання, а колег з районів і міст попросив «проревізувати екологічний стан у своїх регіонах, визначити пріоритети і подати конкретні пропозиції для затвердження їх на сесії разом із представленою програмою».


Керуючий справами виконавчого апарату ради Василь Скрипничук ознайомив учасників наради з умовами та порядком проведення першого обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, матеріали якого, до речі, були опубліковані того ж дня в «Галичині». З цього питання ще буде проведено семінари, на яких виступлять сільські та селищні голови, котрі «уже вміють це робити». Наводився навіть приклад, що в Городенківському районі нині реалізують чотири із семи проектів, задіяних в області за різними джерелами фінансування — місцевими, з державного та міжнародного фондів. В. Скрипничук — а він очолює дирекцію конкурсу — нагадав, що до 29 квітня треба подати грамотно складені документи для участі в цьому конкурсі.
В контексті обговорення цього питання О. Сич запропонував (за прикладом сусідів-тернополян) створити Асоціацію рад Прикарпаття для ефективнішої організації їхньої роботи. Це питання теж розглядатиметься на наступній сесії.
Про висвітлення на сторінках «Галичини» діяльності органів місцевого самоврядування та про стан з передплатою в цьому році присутніх поінформував головний редактор газети Петро Парипа. Голова облради Олександр Сич і його заступник Остап Дзеса закликали колег з районів та міст «активніше підтримувати демократичне видання, оскільки воно є газетою рад усієї області».

01 Лютого 2011, 14:54
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30