Зробити Івано-Франківщину туристичною Меккою — то не просто намір обласної влади, це уже втілюють у програми розвитку рекреаційної галузі. Адже гріх не використовувати потужний туристично-відпочинковий потенціал Карпат і Передкарпаття на благо людям — для зміцнення здоров’я українців, і не лише їх, знайомства з місцевими пам’ятками історії, з культурою, духовністю, народними звичаями прикарпатців, а в кінцевому підсумку — для соціально-економічного піднесення Івано-Франківщини. Адже Бог наділив наш край, без перебільшення, унікальною природою: гори з вічнозеленими лісами на схилах, настояне на хвої смерек та ялин цілюще повітря, мінеральні джерела, чиста й прозора вода в потоках та річках...

Але часом виходить так, що дехто з нас неусвідомлено чи й навіть свідомо підрубує ту гілку, на якій сам сидить. Підрубує перспективи туристичного розвою краю нечистотами із власного обійстя, які виливає де попало. Особи, котрі вдаються до таких «інтервенцій» проти довколишньої природи, сповідують сумнівний принцип: біля моєї садиби потік ще чистий, а хто нижче, за його течією, — най собі голову мастить...

Парадокс: деякі з розташованих в екологічно чистій зоні Карпат туристично-відпочинкових закладів ту екологію самі ж і... псують. З цього приводу недавно звернулися за допомогою до начальника державної екологічної інспекції в області й водночас депутата Яремчанської міської ради Ігоря Яківчука голови територіальних громад цього курортного міста й населених пунктів міськради, депутати обласної ради від Яремчанщини. і фахівці інспекції спільно з представниками природоохоронної прокуратури провели вже низку перевірок, чи всі суб’єкти господарювання, котрі надають туристично-відпочинкові послуги, дотримуються вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Зокрема, працівники відділу оперативного міжрайонного екологічного контролю інспекції
зафіксували на відпочинкових
об’єктах факти здійснення їх власниками самовільного (тобто без необхідних дозвільних документів) водокористування. За це 10 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, яка передбачає штрафні санкції, видано їм приписи на усунення виявлених порушень. На цих об’єктах буде припинено водокористування, доки їх власники не вироблять таких документів, а також нараховано завдані довкіллю збитки, які вони повинні будуть компенсувати державі.

Перевіряючи туристичні бази, відпочинкові комплекси, приватні садиби та інші заклади рекреаційної галузі, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища вимагають у суб’єктів господарювання показати документи, які б підтверджували законність здійснення ними і водовідведення, поводження з побутовими відходами.

І. Яківчук так прокоментував перші результати здійснених перевірок:

— Особливо турбує ситуація з очисними спорудами. Їх, звичайно, передбачають у проектах, які інакше не пройшли би погодження в органах архітектури. Однак дехто при спорудженні відпочинкового закладу тут же й забуває про необхідність таких споруд: мовляв, без них можна обійтися — на цьому гроші зекономлю... І не дуже мізкує над тим, куди дівати стоки, нечистоти зі свого закладу: вони опиняються в потічку, потім у гірській річці, вода в якій мала б слугувати еталоном чистоти. Навіть якщо власник приватної садиби, де приймають туристів, і облаштував на своєму обійсті септик, той не можна перевантажувати, щоб каналізаційні стоки не просочувалися в землю. Їх потрібно викачувати звідти не час від часу, а укласти з комунальним підприємством договір на регулярне вивезення нечистот. За такі й інші порушення власникам закладів, скажімо, на території Поляницької сільради доведеться заплатити понад 15 тис. грн. штрафів. А чому б їм не домовитися з власниками розташованого поряд гірськолижного комплексу «Буковель», адже потужність його очисних споруд дозволяє переробляти і додатково великі обсяги стоків? До речі, не має сучасних очисних споруд навіть відомий ворохтянський санаторій «Гірське повітря», де лікуються хворі на туберкульоз. Тож про виділення коштів на їх будівництво селищна і Яремчанська міська ради, екологічна інспекція клопотатимуть у спільному зверненні до Міністерства охорони здоров’я України. Та й договори на вивезення сміття уклали з комунальниками далеко не всі власники відпочинкових закладів.

Після Яремчанщини на черзі — перевірка об’єктів рекреаційного призначення і в Рожнятівському, Косівському, Верховинському та інших районах. Знову ж таки фахівців екоінспекції разом з правоохоронцями цікавитиме передусім те, чи в усіх цих закладах цивілізованим способом здійснюють водокористування й водовідведення, належним чином поводяться з побутовими відходами.

Ясна річ, одними лише фіскальними методами порядку в цій справі не наведеш. Тут багато важить і роз’яснювальна робота з власниками відпочинкових об’єктів, їм надаємо певний час для усунення тих порушень природоохоронного законодавства, які вони допускають. Підбиваючи підсумки перевірок, ми формуватимемо для себе узагальнену картину того, що треба зробити для, так би мовити, гармонізації інфраструктури відпочинкових закладів з довкіллям. Вважаю, що найважливіші з відповідних природоохоронних заходів у рекреаційних зонах Прикарпаття можна і треба профінансувати за рахунок коштів обласного екологічного фонду — з конкретними пропозиціями виходитимемо на обласну владу.

11 Лютого 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47