Івано-франківські чиновники переконують, що житлово-експлуатаційні організації міста необхідно ліквідувати, щоб списати їхню заборгованість. Замість безнадійних банкрутів пропонують створити нові підприємства. Вони нібито краще господарюватимуть. Однак і платити за їхні послуги мешканцям доведеться більше. Поки що депутати міської ради цій ініціативі мерії опираються.

Боргова прірва

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус обіцяв реформувати ЖЕО напередодні місцевих виборів ще у 2006 році. Однак за останні п'ять років борги контор тільки зростали, а послуги - гіршали. Так, на початок січня цього року борг житлово-комунальних підприємств перед Пенсійним фондом становить 10 млн. грн., з них 7 млн. грн. - пені і штрафи. А податковий борг збільшився до 40,6 млн. грн. Податкова інспекція попередила, що подасть на боржників до суду. Для комунальних підприємств це може закінчитися блокуванням рахунків та невиплатою заробітної плати.

Щоб витягти ЖЕО з боргової ями, 5 лютого члени виконкому винесли на сесію міськради питання «Про застосування законодавства про банкрутство підприємств комунальної власності територіальної громади міста», яке передбачає початок процедури банкрутства усіх дев'яти ЖЕО та ще двох комунальних підприємств - «Івано-Франківськліфта» і комбінату побутового обслуговування «Спецкомбінат». "Ця процедура дає можливість підприємству зупинити нарахування тих всіх штрафів, пені і застосувати нормальну процедуру відновлення. Кінцевою метою ми бачили підписання мирової угоди для того, щоб списати хоча б пені, штрафи та інші накладені санкції", - пояснює заступник міського голови Івано-Франківська Микола Саєвич.

Замість ЖЕО міськвиконком пропонує створити управляючі підприємства і розмежувати їхні обов'язки. Адже на сьогодні ЖЕО одночасно є розпорядниками коштів, замовниками і виконавцями комунальних послуг. "Я готовий поставити свою посаду, якщо ви підтримаєте дане рішення", - переконував депутатів Саєвич. Він попросив дати йому півроку часу, щоб нові комунальні підприємства почали працювати і навіть стали прибутковими.

Однак депутати запропонували розглянути це питання ширше, вимагаючи спершу затвердити програму виходу з кризи комунальних підприємств.

Тариф зросте?

За ефективного управління реорганізація комунальних підприємств, можливо, й допоможе витягти їх з боргової ями. Однак це відіб'ється і на гаманцях мешканців міста. На сьогодні плата за утримання будинків становить 0,72 грн./кв. м. у будинках без ліфтів та 0,97 грн. за кв. м. - у будинках з ліфтами. Приблизно 60-70% з цього тарифу йдуть на виплату заробітної плати. "А на все решту не вистачає. При тому не вистачає так, що не платиться ні податок, ні відрахування в Пенсійний фонд", - каже Микола Саєвич. За його підрахунками, на сьогоднішній день тариф за квартплату повинен становити приблизно 1,5 грн./кв.м. у будинках з ліфтом. Отже, міська влада запропонувала депутатам або підняти тариф на утримання будинків, або дотувати ЖЕО.

Надалі, переконують чиновники, можна між собою об'єднати ЖЕО та зекономити 400 тис. грн. на рік. До прикладу, на один ЖЕО припадає 80-90 багатоповерхових будинків. Однак в Івано-Франківську вже створено 157 ОСББ, то, як мінімум, без одного жеку вже можна обійтися. Зекономити можна і на двірниках, які прибирають вулиці загального користування: їх повинні прибирати працівники КП ДРЕО. "Тендер на прибирання цих вулиць виграє ДРЕО. Потім підприємство винаймає працівників ЖЕО для виконання цієї роботи", - пояснює Саєвич. Він каже, що прибирати місто можуть і приватні структури. Але коли оголошується тендер, ніхто не хоче подавати заявки, тому що тільки комунальне підприємство погоджується прибирати місто за ті гроші, які виділяються.

Депутати не вірять

Міськрада не поділяє ентузіазму мерії й не квапиться рятувати ЖЕО через процедуру банкрутства. "Потрібно спершу затвердити програму виходу з кризи. А після розроблення програми вернутися до питання банкрутства", - виступив голова депутатської комісії з житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку Ігор Прокопів. З пересторогою до банкрутства ЖЕО поставилася і найчисельніша в міськраді фракція "Свободи". Врешті, депутати вирішили не поспішати та обговорити шляхи виходу житлово-комунального господарства з кризи на спільному засіданні трьох депутатських комісій: бюджетної, комунальної та промислової. А після того на позачерговій сесії Івано-Франківської міськради, 15 лютого, приймати якесь рішення.

Вже наступного дня після сесії, 5 лютого, комісії надіслали листа до міського голови, в якому попросили надати аналіз документів щодо господарської діяльності комунальних підприємств-боржників. А також запропонували міській владі скласти сценарій виходу з кризи цих підприємств й обґрунтувати, чи справді слід ліквідувати підприємства-боржники, чи можна якось відновити їх платоспроможність. У листі депутати також попросили мера спрогнозувати помісячний план доходів та витрат новостворених підприємств на 2011-12 роки.

Наразі всі комунальні підприємства міста збиткові. Тому на наступних сесіях міської ради депутати заслуховуватимуть інформацію про діяльність кожного з них. Крім того, за зверненням депутатів від ВО "Свобода", кожне ЖЕО має вивісити у будинках перелік та вартість послуг, які організація надає. До 20 лютого ЖЕО мусять розмістити інформацію про те, з якою періодичністю має надаватися кожна послуга. А до 5 березня в кожному будинку висітиме інформація про зібрану квартплату і на що вона витрачена. Так мешканці зможуть контролювати, які послуги їм надаються, скільки це коштує і куди йдуть їхні гроші.

Коментарі:

Ігор Прокопів, голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку, фракція «За зміни Івано-Франківська»:

Потрібно прийняти програму виходу з кризи підприємств. А питання банкрутства розглянути як один із пунктів цієї програми. Члени виконкому повинні ще довести, що тарифи необхідно підняти. План виходу з кризи включає в себе також кадрові зміни, аналіз всіх послуг, які надає ЖЕО, застосування тарифу для кожного будинку окремо тощо. І після того, як ЖЕО оголосять банкрутами, депутати повинні бути впевнені, що дохідна частина перевищуватиме розхідну.

Роман Онуфріїв, голова постійної комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету, фракція ВО "Свобода":

Ми вважаємо, що житлово-комунальне господарство потребує системних змін, а не лише банкрутства ЖЕО. Ключовим питанням є зміна ідеології комунального підприємства.

Я вважаю, що про програму повинен особисто доповідати міський голова як той, хто має безпосередні важелі впливу на розвиток Івано-Франківська. Адже за ним жорстко закріплені повноваження одноосібного призначення керівників. А також він здійснює поточне управління фінансами після того, як сесія міськради затвердила бюджет. В апараті міськвиконкому працює 430 працівників, і це так само ресурс міського голови. І міська рада сьогодні готова іти на реформи для покращення ЖКГ. Тобто міський голова має всі необхідні інструменти для ефективного господарювання в місті. Тому ми вважаємо, що саме міський голова має нести персональну, особисту відповідальність за реформу комунальної сфери.

Необхідно провести комплексний фінансовий і управлінський аудит всієї структури ЖЕО. Треба змоделювати нову систему їх діяльності, розрахувати її прогнозовані показники. Після того ми повинні створити нову систему внутрішньої структури взаємодії на підприємствах і переглянути адміністративні витрати ЖЕО.

Микола Саєвич, заступник міського голови Івано-Франківська:

Іншого виходу з кризи, крім процедури банкрутства, я не бачу. І то слід робити терміново. Тому що депутати минулої каденції десь опустили той момент. Адже управління Пенсійного фонду подало підприємства-боржники на банкрутство, і вже було відкрите провадження процедури банкрутства проти ЖЕО. Тим моментом тоді треба було скористатися. Можливо, на сьогоднішній день ми б мали нормальні ЖЕО, що повноцінно працюють, і не було б такої заборгованості. Але вони чомусь побоялися, що все комунальне майно продасться.

Галицький кореспондент

 

11 Лютого 2011, 12:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47