Партнер юридичної компанії "Моріс груп" Тарас Герула показує, де проводитиметься геологічне дослідження території

Наміри "Карпатнафтохіму" добувати кам'яну сіль на Рожнятівщині наштовхнулись на спротив місцевих сільських громад. Інвестор запевняє, що страхи селян безпідставні, й погоджується на будь-яку незалежну екологічну експертизу.

Суперечка про ризики й перспективи масштабного видобутку кам'яної солі на Рожнятівщині, поблизу сіл Верхній Струтин і Ясеновець, триває вже понад рік. З одного боку, представники інвестора - калуського "Карпатнафтохіму" - обіцяють робочі місця й допомогу на соціальні потреби громад. З іншого - мешканці Верхнього Струтина й Ясеновця переймаються екологічними наслідками проекту. Селяни бояться, що видобуток спричинить засолення підземних вод і просідання ґрунту, як це сталося в Калуші ще за радянських часів. Втім, для страхів немає підстав, стверджують науковці, новітні технології, які пропонує інвестор, не завдають шкоди довкіллю. Зрештою, аби обґрунтовано говорити чи про загрози, чи переваги видобутку, спершу потрібно провести геологічне вивчення територій.

У п'ятницю, 11 лютого, в Рожнятові відбулось засідання тимчасової комісії районної ради, яка займається вивченням пропозиції ТОВ «Карпатнафтохім» із розробки Верхньострутинського родовища кам'яної солі. Представники «Карпатнафтохіму» зобов'язалися провести всі необхідні експертизи, які тільки вимагатиме громада.

За межами села

Минулого року «Карпатнафтохім» оголосив про плани видобувати кам'яну сіль у Верхньострутинському родовищі для виробництва каустичної соди та хлору методом мембранного електролізу. Хіміки запропонували спорудити трубопровід довжиною 32 кілометри і транспортувати розсіл з родовища до виробництва ХІКМС (хлору і каустичної соди мембранним способом) через деякі села Рожнятівського та Калуського районів. Результати геологорозвідки Верхньострутинського родовища, яка розпочалася ще за радянських часів, дають науковцям підстави прогнозувати запаси солі до 40 млрд. тонн.

Однак наміри ТОВ «Карпатнафтохім» наштовхнулися на спротив громади сіл Верхній та Нижній Струтин, на території яких планувався видобуток солі. Щоб знайти компроміс, депутати районної ради створили тимчасову комісію з вивчення пропозиції підприємства щодо розробки кам'яної солі у Верхньострутинському родовищі.

«Громада села Верхній Струтин категорично проти розробки такого родовища. Тому вирішили частково відійти за межі населеного пункту і розробляти ту площу, - пояснює голова тимчасової комісії Володимир Пасічник. - Ця площадка відступає на 500-800 м від межі села Верхній Струтин до села Ясиновець».

Для самого солепромислу «Карпатнафтохім» просить виділити площу до 35 гектарів землі. Однак для геофізичних та геологічних досліджень необхідно охопити територію приблизно 80 гектарів. Тобто потенційний інвестор погодився розташувати свердловини для вилуговування солі за межами села на території Брошнівського лісгоспу. В такому разі закон не вимагає згоди громади: інвестору достатньо дозволу обласної ради і погодження лісників. Однак інвестор не хоче конфліктувати з мешканцями й намагається переконати людей, що їхні страхи таки безпідставні.

За і проти

«Ви скоро перетворите частину нашого району в мертві землі. Води не буде, що ми будемо тут робити?» - бідкалися селяни на засіданні комісії. До того ж у селі поширилися чутки, що інвестори зацікавлені не тільки в добуванні солі, але й хочуть позбутися накопичених відходів свого хімічного виробництва. Мовляв, «Карпатнафтохім» планує збудувати додатковий трубопровід, яким із Калуша до Верхнього Струтина будуть зливатися стоки виробництва. «Їм треба розсоли закачати до Верхнього Струтина - і будемо всі плавати», - переймаються жителі села.

Однак геологи пояснюють, що у Верхньому Струтині сіль планують добувати методом вилуговування. Цей метод, за словами науковців, є набагато безпечнішим за шахтний, яким добували сіль у Калуші.

Провідний науковий співробітник Державного науково-дослідного інституту галургії, кандидат геолого-мінералогічних наук Степан Корінь роз'яснив: «Способом вилуговування сіль добувають в Польщі та Румунії і наслідків не бояться. Наслідки якраз є, коли її добувають підземним шахтним способом. Ще одна можлива небезпека - це наявність води у великих кількостях (4-6 тис. метрів кубічних). У Великому Струтині такої кількості підземних вод нема. Крім того, якщо використовується метод вилуговування, то свердловини не можуть між собою з'єднуватися і ніякої шкоди не буде». Члени комісії також зазначили, що три невеликі пробні свердловини жодної загрози для села не становлять.

Як пояснює керівник проектів компанії «MG Engineering», яка представляє інвестора, Тарас Герула, перед тим, як розпочати видобуток солі, необхідно провести геологічне вивчення території. Лише після вивчення родовища щодо його меж, глибини та якості залягання сольових пластів буде прийматися рішення про розробку чи відмову від неї. Розробка буде доцільна, якщо вміст солі в породі не менше 70-80%. Також лише геологічне вивчення родовища дасть можливість адекватно оцінити відповідні загрози: геологічні, гідрологічні, екологічні. «Рішення щодо дослідно-промислової розробки в частині будівництва розсолопроводу і капітальних вкладень на тій ділянці будуть прийматися після детальної геологічної оцінки всіх факторів. Можна розраховувати, що в тій ділянці, куди ми відступили, є сіль. Але інвестиційне рішення не може прийматися на основі якихось оцінок чи припущень», - пояснює він.

До солі не докопають?

Деякі з членів комісії переконані, що після геологічного вивчення Верхньострутинського родовища солі може там і не виявитися. Тоді конфлікт між селянами та «Карпатнафтохімом» вирішиться сам по собі. Тому для початку тимчасова комісія 11 лютого вирішила пропонувати громаді Верхнього Струтина надати дозвіл на геологічне вивчення території без прокладання солепроводу.

Однак районна влада сподівається, що ТОВ «Карпатнафохім» таки зайде на Рожнятівщину як інвестор. За словами голови райдержадміністрації Миколи Філіповича, у грудні минулого року між керівництвом облдержадміністрації та компанiєю «Лукойл» (співзасновник «Карпатнафтохіму») була підписана угода про співпрацю. За угодою, планується інвестувати у розробку Верхньострутинського родовища 8720 тис. дол. до 2014 року. На 2011 рік угода передбачає вкладення інвестора у розмірі 390 тис. грн. для потреб району та 350 тис. грн. для села Верхній Струтин.

За рахунок інвестицій «Карпатнафтохіму» районна влада також має намір добудувати школу у Верхньому Струтині, яку вже 20 років не можуть закінчити.

Щоб остаточно розвіяти сумніви селян, представники «Карпатнафтохіму» запропонували профінансувати будь-яку незалежну геологічну й екологічну експертизу, яку оберуть самі мешканці.

Галицький кореспондент

 

18 Лютого 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47