За  традицією, цей урочистий, для вихованців Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, ритуал завжди відбувається 14 жовтня – у день святкування Покрови Пресвятої Богородиці.
 

    Цю дату особовим складом ліцею було обрано недаремно, адже Матір Божа вважається небесною патронесою українського козацтва. 14 жовтня є визначним й у військовій історії нашої країни, оскільки в цей день у 1942 році рішенням політичного проводу ОУН було ухвалене рішення про створення Української Повстанської Армії для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади.

 

    На жаль, виконати церемонію Урочистої клятви ліцеїстів 1 курсу у центрі Львова, біля пам’ятника Тарасові Шевченко, як це відбувається щорічно, завадили погодні умови. Львівщиною прокотилися снігопади. Тому свято  перенесли до клубу ліцею. Привітати першокурсників із визначною в їхньому житті датою прибули представники Львівської обласної ради, облдержадміністрації, від Західного оперативного командування був присутній перший заступник начальника штабу полковник Олексій Желєзнік, а від Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного – заступник начальника академії полковник Микола Чорний.

 

    Як  повідомив заступник директора  ліцею з виховної роботи підполковник Анатолій Марченко, новий навчальний рік у ліцеїстів розпочався вчасно. Про це подбало й керівництво навчального закладу й балансоутримувач – головне управління освіти та науки Львівської ОДА. Серед фірм-постачальників та виробників завчасно були проведені тендери на постачання продуктів харчування для особового складу ліцею. Адже ліцеїсти харчуються чотири рази на день й їхнє повсякденне меню дещо відрізняється від раціону військовослужбовця збільшеною кількістю молочних продуктів, свіжих овочів та фруктів, м’ясопродуктів тощо. Налагоджено постійний контроль за якістю продукції, щоби уникнути випадків масових кишкових захворювань.

    За  виділені облдержадміністрацією кошти здійснено ремонт будівель та приміщень ліцею. Триває заміна старих вікон у спальних приміщеннях на сучасні склопакети. Проплачено за енергоносії. Для кожного вихованця ліцею за індивідуальною міркою виготовлено комплект однострою чорного кольору та зимова куртка. Не має проблем із підручниками: вони постачаються до військового ліцею централізовано. Навчальний заклад забезпечений ними із розрахунку один примірник на двох ліцеїстів. Навчально-виховний процес забезпечує 40 викладачів. З них 21 особа–вчителі вищої категорії, 18 офіцерів у відставці. Слід відзначити, що 80% педагогічних працівників навчального закладу мають досвід роботи у ліцеї понад 10 років.

    Полковник Анатолій Марченко також розповів, що попри великий конкурс (дві особи на місце) та можливість прийняти на навчання у 2009 році 150 чоловік, лише 135 хлопців набрали необхідну кількість балів для вступу.

  • Під час вступних іспитів дехто з юнаків-кандидатів продемонстрував слабку підготовленість з української та іноземної мов, а також з математики. Не кажучи вже про випробування з фізичної підготовки. До лав першокурсників ліцею потрапили хлопці, які здатні витримувати навантаження та інтенсивність нашої навчальної програми. – зазначив підполковник Анатолій Марченко.

На даний час  у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою навчаються юнаки з 18 областей України. Слід додати, що хлопці, які вступили цього року до ліцею, навчатимуться лише 2 роки, замість передбачених трьох. Це викликано змінами у загальноосвітній навчальній програмі та переходом на 12 річну форму навчання у школах. Керівництво ліцею та науковий колектив навчального закладу не вбачають у цій зміні великих труднощів, хоча й погоджуються, що у 2011 році прийдеться важкувато. Адже з ліцею будуть випускатися відразу два курси.

    Підполковник  А. Марченко наголосив, що 2009 рік став найбільш вдалим для вступу випускників ліцею до вищих військових навчальних закладів у порівнянні з минулими роками. 72% цьогорічних випускників ліцею успішно склали вступні іспити до військових «вишів», зокрема 26 осіб стали курсантами Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Для порівняння зазначимо, що у 2007-2008 роках не більше 64% ліцеїстів-випускників продовжувало здобуття військового фаху.

  • Слова урочистої клятви мають стати для вас напутніми у здобутті освіти та військової професії у майбутньому. Адже згодом, більшість із вас стане на шлях до офіцерських зірок. Ви, сьогоднішні ліцеїсти, незабаром станете на захист батьківщини у лавах Міністерства оборони України або інших силових структур держави. Вам зміцнювати її обороноздатність у майбутньому.– звернувся до першокурсників у вітальній промові перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик.

    Наша  довідка:

    Львівський  державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут утворений  на підставі  Постанови Кабінету Міністрів України № 490 від 19 серпня 1992 року на базі республіканської школи-інтернату з поглибленим вивченням російської мови та посиленою військово-фізичною підготовкою. У травні 1994 року ліцею був вручений Почесний Прапор Львівської обласної Ради, як взірцевому навчальному закладу нового типу, в якому здійснюється військово-патріотичне виховання молоді. У 1996 році, відповідно до вимог спільного наказу Міністра освіти і Міністра оборони України ліцей передано у власність Львівської обласної ради зі збереженням виду освітньої діяльності.

    Ліцей є середнім загальноосвітнім навчальним закладом, що забезпечує здобуття його вихованцями повної загальної середньої освіти, відповідно до державних вимог. Додатково здійснюється поглиблена військова і фізична підготовка юнаків з метою спрямування їхньої професійної орієнтації для подальшого навчання у вищих військових навчальних закладах. Специфікою ліцею є те, що додатково до обов’язкових дисциплін загальноосвітньої навчальної програми ліцеїсти вивчають християнську етику, основи психології військового колективу, хореографію, вдвічі збільшені години на фізичне виховання та військово-профільну підготовку юнаків: вивчення матеріальної частини озброєння, загальної тактики, стройового вишколу тощо. У ліцеї створені класи з поглибленим вивченням іноземної мови, факультативно вивчається автомобільна справа – кожен випускник по завершенні навчання одержує посвідчення водія. Також хлопці після 10 класу обов’язково проходять вишкіл у військових таборах.

    За роки існування ліцею здійснено 17 випусків. Путівку в життя одержали близько 2500 юнаків. З них – понад 900 вже стали офіцерами, а понад 400 випускників на даний час є курсантами військових навчальних закладів Міністерства Оборони України, а також освітніх установ інших силових структур. Слід відзначити, що в 2009 році Львівський військовий ліцей занесений до кращих закладів, флагманів освіти і науки України і нагороджений Дипломом «за вагомий внесок у розвиток іміджу і освіти і науки України» від імені Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України.

14 Жовтня 2009, 13:30
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47