Івано-Франківський коледж фізичного виховання (колишній технікум) — один із найстаріших навчальних закладів не лише в області, а й в Україні. Торік відзначали його 70-річчя. За цей тривалий час тут підготовлено сотні чемпіонів і призерів країни, Європи та світу, висококваліфікованих фахівців. Їхні імена були добре відомі як у колишньому СРСР, так і в незалежній Україні. А чим нині живе коледж, наша розмова з його директором заслуженим тренером України з боксу, заслуженим працівником фізичної культури і спорту Любомиром Пасічняком, якому, до речі, днями минуло 50 років.

- Пане  Любомире, ви пережили два ювілеї: торік — коледжу, а тепер — особистий. Ці дати, звичайно, між собою не пов’язані, але вони, мабуть, приємні для вас. Отож кілька слів про попередні місця праці.

— Сільський голова рідного Козина Тисменицького району. Викладач і тренер з боксу коледжу фізичного виховання. Заступник начальника головного управління сім’ї, молоді та спорту, а потім —  начальник управління фізичної культури і спорту ОДА.

- Такі ювійлені дати, як 70-річчя звикло відзначають гучно, а ваш викладацький і тренерський колектив, здається, не робив цього. Чому? Хоча я чув, що ви пішли дещо іншим шляхом...

— Гуляти і веселитися найлегше. До ювілейної дати ми підійшли з практичної точки зору. Найперше — на науковій базі нашого навчального закладу підготували і провели Всеукраїнську науково-методичну конференцію. Також організували ряд спортивно-масових заходів — змагання з легкої атлетики, боротьби, плавання, боксу. Однак найбільшу увагу все-таки звернули на матеріально-технічне забезпечення коледжу. Найбільше зусиль доклали і вклали великі кошти у реконструкцію легкоатлетичного манежу, де з’явилося сучасне паркетне покриття на майданчику з ігрових видів спорту і регуполове покриття на бігових доріжках. Крім того, ми зробили капітальний ремонт гімнастичної зали і зали важкої атлетики, відремонтували аудиторії, закупили багато комп’ютерної техніки й спортивного інвентаря. При цьому задіяли два з половиною
млн. грн. позабюджетних, тобто спонсорських, коштів. Втім, якщо хтось із керівників якогось навчального закладу залучив більше спонсорських грошей, то я у нього готовий переймати досвід.

- Повернімось до легкоатлетичного манежу. Дійсно, там проведено масштабні роботи задля встановлення сучасного паркету на ігровому майданчику та покриття бігових доріжок. Мабуть, цього б не було, якби футзальний «Ураган» і баскетбольна «Говерла» не виступали на чемпіонатах України на найвищому рівні. Тому резонно і одні, й другі мають право вважати цей паркет своїм, адже, здається, за їхні кошти його якраз настеляли. Як насправді все було?

— Наголошую: манеж є легкоатлетичним, де посередині вмонтовано майданчик для ігрових видів спорту. Між двома клубами є домовленості, їхні керівники погодилися з нашими умовами. Згідно з двосторонньою угодою ми надаємо «Ураганові» свої послуги. Фактично свій борг уже вичерпали, залишилося кілька місяців. А якщо брати «Говерлу», то цей баскетбольний клуб в особі «Нафтохіміка Прикарпаття» проспонсорував паркет і бігові доріжки. Пригадуєте позаминулий рік, коли команді не дозволяли грати в івано-Франківську через брак належних умов для проведення змагань у суперлізі? Тож реконструкція паркету була вимушеним кроком з боку керівництва клубу. Паркет разом із біговими доріжками обійшовся «говерлянам» у 2 млн. 100 тис. гривень. Зрештою, між обома клубами і коледжем ніколи не було непорозумінь, усі питання вирішувалися в діловій, дружній обстановці. Словом, у виграші залишилися обидві сторони.

Заодно зауважу: наш легкоатлетичний манеж — один із найкращих на Західній Україні, а регуполового покриття тут ніде немає. Була, щоправда, проблема зі стрибками в довжину, тоді після закупівлі відповідного покриття вона відпала. Тепер, належно розбігаючись, можемо спокійно стрибати в довжину і висоту. Щоб завершити відповідь на ваше запитання, скажу таке: «Говерла» й «Ураган» займають 30 відсотків денного часу перебування на паркеті, а от легкоатлети «працюють» у манежі з сьомої години ранку до восьмої вечора. Ці цифри свідчать самі за себе. Легка атлетика у нас — пріоритетний вид спорту.

- Ще на пам’яті історія кількарічної давності, коли коледж хотіли позбавити статусу юридичної особи. З вашою допомогою як тодішнього начальника управління спорту ОДА вдалося якось вгамувати надмірні апетити керівництва Львівського державного університету фізкультури. Після того, як ви очолили коледж, його статус посилився ще більше. Однак торік мій колега-журналіст, побувавши у Львові, привіз звідти інформацію про те, що знову колишня історія може повторитися. Що з цього приводу можете сказати?

— Не знаю, звідки в журналіста така інформація. Я принаймні нею не володію. Ситуація спокійна, до нас немає жодних претензій. Правда, в рамках переходу на Болонську систему навчання одного разу зайшла мова про належність коледжу до певної адміністративної структури. Власне, поки Верховна Рада не прийняла закон «Про освіту», доти, напевно, ніхто нічого розглядати не буде. На нинішній день наш коледж у добрих стосунках із Львівським і Київським національним університетами фізкультури. Звісно, в житті всіляке трапляється. У конфліктній ситуації все вирішуватиме трудовий колектив. Так, як це було минулого разу. Та й в області владні структури відстоюватимуть самостійність нашого навчального закладу, тому що за потужністю в Україні іншого не знайдеш.

- Пане Любомире, перейдемо до організаційних питань, пов’язаних зі вступом до фізкультурного коледжу і навчально-виховним процесом у ньому. Які у вас діють факультети, які з них найпопулярніші серед абітурієнтів, які екзамени потрібно складати?

— У нас не факультети, а циклові комісії. Вступники мають можливість поєднати своє життя з ігровими видами спорту, легкою атлетикою, єдиноборствами, боксом, важкою атлетикою, гімнастикою, плаванням, лижними перегонами. Як і всюди, найбільшою популярністю користуються ігрові види спорту, насамперед футбол, де великий конкурс. Щодо умов вступу, порівняно з минулим роком нічого не змінилося. Це творчий екзамен зі спеціалізації і тест з української мови. Є одна проблема, яку ми хотіли розв’язати через міністерство, тобто домагалися дозволу, щоби майстри спорту, члени збірних команд України вступали до коледжу або за співбесідою, або поза конкурсом. На жаль, це не вдалося. Тому, незважаючи на свої спортивні досягнення, всі вступають на загальних підставах. До речі, протягом торішньої дуже стислої за часом вступної кампанії число абітурієнтів зросло вдвоє. Віриться, що буде так й надалі, бо авторитет нашого коледжу в Україні досить високий.

- Авторитет багато в чому залежить від кадрового забезпечення навчального закладу. Хто ж готує майбутніх фахівців?

— У коледжі висококваліфікований викладацький і тренерський склади. Наприклад, тут працюють 12 заслужених тренерів України з усіх видів спорту, три доктори наук, два з них — на постійній основі і 12 кандидатів наук. Це дало можливість відновити ліцензію на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Отож у коледжі студенти вчаться не три роки, а п’ять. Куди йдуть далі наші випускники? Багато з них продовжують навчання у  Львівському, Київському університетах фізичної культури і в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. І дуже приємно, що нашими випускниками там дуже задоволені.
- І  насамкінець: пане Любомире, як керівника, що вас сьогодні тривожить?

— Загальнодержавна економічна криза торкнулася, звичайно, і нас. На 2011 рік не передбачено коштів на капітальне будівництво, пригнічують високі ціни на комунальні  послуги, істотно скорочено видатки на фонд зарплатні. Не все було гладко і торік, але для розв’язання нагальних проблем ми залучали спонсорські гроші. Сподіваюся, що люди, котрі нам дотепер допомагали, підставлять своє плече і цього разу.

24 Лютого 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55