Як зменшуються бюджетні місця у вишах?

«Депутатів на заводи, хай працюють там, уроди! Депутатів на село - хай працюють, ололо!»...

Тисяча студентів столичних вишів, озброївшись прапорами і гучномовцями, швидко йде від Хрещатика до засніжених печерських пагорбів. Там - будівлі парламентських комітетів. Студенти оточують входи і три години у 10-градусний мороз освистують та закидають жмаканим папером і олівцями будь-кого, хто намагається протиснутися в двері.

«Ну... Пропустіть... Ну навіщо так...» - пробивається крізь студентський артобстріл представник президента у парламенті Юрій Мірошниченко.

«Гей, та чого ви...? Ну і добре, не пускаєте - я з вами тут і лишуся», - «самооборонець» Олесь Доній широко посміхається, натягнувши сильніше вушанку.

Чого вимагають студенти? Щоб парламент не дозволяв вишам підвищувати ціни посеред навчання, не скасовував безкоштовне навчання для заочників та не встановлював до університетів вимогу мати мінімум 6 тисяч студентів. Через це статус Острозької академії з її 2,5 тисячами спудеїв знизиться до коледжу, а Могилянка з 3,5 тисячами балансуватиме на межі.

Один з організаторів студентських протестів Михайло Камєнєв, якого виключили з Університету Шевченка, видирається на ліхтарний стовп з гучномовцем:

«Ще ми вимагаємо від міністра освіти не скорочувати держзамовлення на 42%!». Камєнєва намагаються стягти троє міліціонерів. Студенти не звертають уваги ні на Михайла, ні на його вимогу. А дарма.

Якщо новий закон про вищу освіту, ідеї якого так обурили студентство, лише обговорюється у парламенті, то бюджетних місць у вишах поменшає вже цього літа.

Як зменшиться шанс навчатися за рахунок держави

Міністр освіти Дмитро Табачник офіційно повідомив про це ректорів вишів. Скорочення - на 42%. Це означає, що абітурієнти матимуть на 56 тисяч менше можливостей вчитися за рахунок держави.

«Кількість випускників шкіл цього року різко зменшиться - десь на 160 тисяч», - пояснив «Свідомо» міністр. «Ця різниця і складає 42%».

Ми взялися за калькулятор. Минулого року школи закінчили 330 тисяч школярів. Вступали до вишів на 100 тисяч більше - 430 тисяч. Держзамовлення на бакалаврів тоді було 132 тисячі. Відповідно, шанс вступити безкоштовно мали 307 з кожної тисячі вступників.

Цього року зі шкільного двору підуть 199 тисяч учнів. Ще, за прогнозом Українського центру оцінювання якості освіти вступників, вступатиме 71 тисяча випускників минулих років. (Стільки ж прогнозували і минулого року, а насправді здобувати вищу освіту прийшло 100 тисяч). А бюджетних місць буде 76 тисяч. Тобто шанс навчатися безкоштовно отримає 281 з 1000 вступників.

І це не останні погані новини для студентів з листа Табачника.

В листі сказано: дозволяти стати спеціалістом та магістром тепер треба не всім студентам-бюджетникам. Після четвертого курсу виші мають побажати всього найкращого кожному десятому. Шістьом з десяти дозволити стати спеціалістом. І лише трьом з десяти - магістром, тобто отримати повну вищу освіту з правом викладати.

«З усієї кількості випускників-бакалаврів далі має вчитися 90% з них. 60% - за рівнем спеціаліст. Не більше 30% - за рівнем магістр», - йдеться в листі.

Боїтеся, що в ці 30% не потрапите? Тоді готуйте гроші. В університеті Шевченка магістратура зараз коштує від 5,4 тисячі до 30 тисяч гривень, в університеті імені Гетьмана - майже 12 тисяч, в Національному авіаційному - 6,5-17,9 тисячі гривень.

Вивчаючи тему скорочень бюджетних місць, «Свідомо» знайшло цікаві факти. Хоча держава скорочує можливість навчатися за свій рахунок, окремі виші отримують окремі гроші. Не менше, ніж минулого року. І їхнє щастя має пояснення.

Хто матиме більше грошей платників податків?

У бюджеті на цей рік спеціальне фінансування передбачено лише для чотирьох університетів - трьох столичних та одного Харківського. Це - Національний університет імені Шевченка, Національний авіаційний університет, КПІ і Академія Ярослава Мудрого.

На чотирьох вони отримали 1,5 мільярда гривень. 546 мільйонів для КПІ, 514 - для університету Шевченка, 243 - для НАУ і 145 - для Академії Ярослава Мудрого. Такі ж суми вони отримали і у 2010-му.

При цьому минулого року університетів зі спецфінансуванням було п'ять. Тоді 23,5 мільйона гривень прописали для Острозької академії. Цьогоріч її викреслили.

Треба зауважити: адміністрація цього вишу виступила проти міністерської ідеї встановити 6-тисячну планку студентів для статусу університету.

А ректори Університету Шевченка, НАУ, КПІ та Академії Ярослава Мудрого, навпаки, одноголосно підтримують усі дії Табачника.

Ректор Університету Шевченка Михайло Губерський також очолює Спілку ректорів України. Як тільки Табачника призначили, Губерський зібрав ректорів з усієї України в славетному Червоному корпусі свого університету і захоплено підтримав усі ідеї міністра. З того часу Спілка жодного разу не відхилилася від цієї лінії.

Адміністрація КПІ під час студентської «Антитабачної» кампанії під загрозою відрахувань забороняла студентам виходити на мітинги.

Проректор НАУ Максим Луцький є найбільшим однодумцем міністра у парламентському комітеті з освіти, де зараз фактично грає першу скрипку. Саме за підписом Луцького до парламенту йдуть проекти законів, які втілюють ідеї міністра.

Таку ж саму позицію демонструє проректор академії Ярослава Мудрого В'ячеслав Комаров. Перед новим роком від приїхав до Києва на спільну прес-конференцію з директором департаменту вищої освіти МОН Ярославом Болюбашем, щоб оголосити умови вступу до вишів на цей рік. Умови стимулюють абітурієнтів записувати до вишів на платні підготовчі курси.

Зате жодної копійки спеціального фінансування цього року не отримає Могилянка. Її президент Сергій Квіт сам закликав студентів протестувати на вулицях проти політики Табачника. Зараз МОН і академія сперечаються про право Могилянки готувати докторів філософії. Квіт ігнорує будь-які заходи, що влаштовує Міносвіти, а Табачник регулярно заявляє про безвідповідальність керманича Академії.

Як Квіт повідомив «Свідомо», Академію вже повідомили, що цього року на навчання студентів за рахунок держави Могилянка отримає на мільйон гривень менше.

Один з останніх наказів Квіта звучить так: «В зв'язку з фінансовою ситуацією наказую... Всі масові заходи і збори в приміщенні Академії після 7-ої вечора обмежити. У вихідні і свята обмежувати їх протягом всього дня».

Після 7-ої вечора вікна Академії гаснуть - щоб економити електроенергію.

До теми:

Проект закону «Про вищу освіту», який викликав протести студентів, до парламенту внесли депутати від Партії регіонів Максим Луцький, Олександр Єфремов і Сергій Ківалов, бютівець Олексій Логвиненко, литвинівці Олег Зарубінський та Ігор Шаров і комуністка Катерина Самойлик. Голосами членів парламентського комітету з освіти Володимира Личука, Михайла Зубця, Максима Луцького, Віталія Курила (усі - Партія регіонів), комуністки Катерини Самойлик і нунсівця Давида Жванії законопроект таємно від решти членів Комітету і журналістів Раді рекомендували прийняти.

Галицький кореспондент

 

28 Лютого 2011, 12:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02