Хто, як і скільки заробляє на закордонних паспортах для українців?

«Містере Ноубл, ви мене просто приголомшили. Ось так швидко Інтерпол знайшов мою фотографію... Я справді перший у світі міністр з таким паспортом?»

Чорношкірий генеральний секретар Інтерполу Рональд Ноубл широко усміхається і стискає руку головному українському міліціонеру. В паспорті - не лише фото Анатолія Могильова, але й відбитки пальців. (Спокійно - у базу Інтерполу вони потрапили з асамблеї організації в Катарі).

Міністр гортає сторінки. Тут не просто фото, не просто відбитки, але й вклеєний чип, який зберігатиме дані міністра в електронному вигляді.

«Між іншим, цей паспорт розроблено і виготовлено в Україні. Ним користуються вже 11 країн світу», - ділиться радістю через перекладача Ноубл.

Планується, що кожний українець зможе мати такий паспорт. Міністерство внутрішніх справ повідомило «Свідомо» - вже написаний проект указу президента. Називається він «Про Національний план на 2011 рік з виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України». Якщо Віктор Янукович підпише документ, українці отримуватимуть закордонні паспорти вже з чипом.

«Наразі відпрацьовується питання з врахуванням європейського досвіду, які дані необхідно внести, а саме: відбитки пальців, сітківку ока, риси обличчя, колір волосся, очей тощо», - процитувало МВС свого керівника.

«Як зазначив Анатолій Могильов, вартість такого біометричного паспорта складатиме приблизно стільки, скільки коштує закордонний зараз», - додала міліція.

«Приблизно» - не випадкове слово. Запитання, кому і за що ми платимо при отриманні закордонного паспорта, давно потребують якомога більше уваги людей.

Досвід містера Ноубла теж дуже потрібний.

Як державне стає приватним

До 2007 року паспорти для українців повністю виготовляв державний поліграфкомбінат «Україна».

П'ять років тому виробництво однієї сторінки - там, де фото та прізвище - віддали іншому підприємству - консорціуму ЄДАПС. Назва цього об'єднання переважно приватних фірм повністю збігається з абревіатурою державної програми: «Єдина державна автоматизована паспортна система».

До консорціуму входять ТОВ «СП Голографія», «Знак», «Поллі-сервіс», «КП ВТИ», «Поліграфічний комбінат «Зоря», «Комерційний індустріальний банк», «Фірма З-Т», корпорація «Інком» і державне підприємство «Державний центр персоналізації документів».

Ключову роль у консорціумі відіграє Юрій Сидоренко. Офіційно він очолює Консультаційну раду ЄДАПС і наглядову раду Комерційного індустріального банку, який входить в консорціум.

За даними джерела "Свідомо" в прокуратурі Києва, у 2003 році проти Юрія Григоровича Сидоренка, 13 серпня 1961 року народження, уродженця Краматорська, була порушена кримінальна справа за підозрою у вчиненні злочину за статтею "умисне вбивство" відносно Сергія Полєтаєва. Сергій Полєтаєв був керівником ООО "Оптроникс", яке теж хотіло виготовляти захисні знаки.

У тому ж році розшук було скасовано.

У 2004 році Сидоренко, офіційно проживаючи в Женеві, разом з Оленою Зуллас заснував компанію «ЮС-Дизайн». Саме цій фірмі належить патент на промисловий зразок №11935 «Паспорт громадянина України для виїзду за кордон».

Ще опікується долею ЄДАПС депутат парламенту від Партії регіонів Василь Грицак. До 2005 року він працював у Міністерстві внутрішніх справ - начальником Департаменту ресурсного забезпечення. Після обрання до парламенту у 2006-му саме Грицак написав постанову, за якою в усі закордонні паспорти почали вклеювати сторінку виробництва ЄДАПС.

Чим ця сторінка відрізняється? Її роблять з полікарбонату. Цей матеріал важко не те що затерти - розірвати руками. Він навіть не горить.

Скільки на ній заробляє ЄДАПС? 103 гривні 92 копійки за кожен екземпляр. Про це «Свідомо» повідомив нинішній директор державного поліграфкомбінату «Україна» Валентин Музика. За всі інші сторінки та їх скріплення в паспорт його підприємство отримує 10 гривень 20 копійок.

Чому полікарбонатна сторінка коштує так багато?

«На полікарбонатну сторінку персональна інформація вноситься з використанням новітніх цифрових технологій, що забезпечує її максимальний захист від підробки та фальсифікацій», - проголошує ЄДАПС.

«Насправді полікарбонатна сторінка - це лазерний друк, не набагато складніший, ніж у звичайному принтері. А виробництво самої сторінки виглядає на практиці так: в апарат засипають спеціальну крихту, вона плавиться, і на виході отримують лист полікарбонату потрібної товщини. Собівартість однієї такої сторінки - 5 гривень від сили. Але запитайте: за якою ціною замовляють цю крихту за кордоном? І чи це конкурентноздатна ціна? Вам скажуть, що це комерційна таємниця», - заявив «Свідомо» екс-керівник поліграфкомбінату «Україна», який попросив не називати його імені.

Ми запросили у ЄДАПС дані про собівартість цієї сторінки. Компанія відповіла нам посиланням на новини про прогресивність її технологій та проханням надати наше свідоцтво про державну реєстрацію.

Тоді ми запитали про ціни інші компанії, які використовують полікарбонат в Україні. Це торговці вивісками та навісами. Наприклад, у фірмі «Вишневий сад», яка продає у Києві полікарбонатні листи для теплиць, «Свідомо» повідомили, що квадратний метр матеріалу товщиною 2 міліметри коштує 160-170 гривень. Тобто з товстішого принаймні вдвічі матеріалу вийшли би сторінки вартістю до двох гривень.

Куди дивиться міліція?

А вона є частиною схеми. Підрозділи МВС отримують гроші за кожен наш закордонний паспорт. І не один раз.

Кому ми платимо при оформленні закордонного паспорта (гривень)

Згідно з даними державного Міжрегіонального центру видачі паспортних документів та Рахункової палати

Такі ціни на бланки паспортів були встановлені ще міністром Юрієм Луценком. Плюс 25% для МВС запровадив уряд Юлії Тимошенко.

«Фактично, протягом 2009 року та І кварталу 2010 року консорціум ЄДАПС виготовив та поставив до структурних підрозділів МВС України 745,9 тисячі паспортів на загальну суму 95,9525 мільйона гривень, у тому числі 711,1 тисячі за ціною 120 гривень, 26,6 тисячі за ціною 270 гривень та 8,2 тисячі за ціною 420 гривень. За цей же період МВС України перерахувало консорціуму ЄДАПС кошти спеціального фонду за бюджетною програмою 1001020 у сумі 94,4494 мільйона, у тому числі за надані послуги 15,5269 мільйона, виготовлення, персоналізацію та доставку паспортів - 78,9225 мільйона гривень», - говорить звіт Рахункової палати.

Треба визнати, що 2010 року Тимошенко спробувала виключити зі схеми ЄДАПС. Її кабінет ухвалив постанову про виготовлення паспортів без полікарбонатної сторінки - силами державного поліграфкомбінату «Україна».

Комбінат виготовив 50 тисяч паспортів. Але після того, як уряд очолив Микола Азаров, постанову Тимошенко відмінили.

Новопризначений урядовий уповноважений з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський запропонував безкоштовно видавати закордонні паспорти усім громадянам України, які досягли 18 років. Він заявив, що нинішня система виготовлення та закупівлі документів корупційна. Як Бродський повідомив «Свідомо», він вже отримав 17 позовів, частину з яких вже програв у суді першої інстанції.

Хто позивається з чиновником, який допомагав розробляти Податковий кодекс впливовому віце-прем'єру Борису Колеснікову, а тепер консультує інший центр впливу в уряді - Андрія Клюєва?

Ви ж здогадалися. ЄДАПС, звісно.

Цифри до теми:

Протягом 2010-го року в Україні виготовили й видали громадянам 929 133 закордонних паспорти. Зокрема, в Івано-Франківській області було оформлено 42 691 паспорт.

До речі:

Навіщо паспорт з чипом?

Керівництво міліції називає це «кроком в Європу», де поставлено завдання до 2012 року перейти до паспортів із чипами. «Введення чипів - крок до безвізового режиму з Євросоюзом», - оголосило МВС.

Провідний аналітик стосунків України з Євросоюзом Олександр Сушко підтвердив в інтерв'ю «Свідомо», що це - одна з передумов для перемовин про спрощення в'їзду українців до Європи.

«Коли в Україні вводили полікарбонатну сторінку, це рішення запізнилося на п'ять років. На той час вже треба було вводити біометричні чипи», - заявив експерт, який постійно пред'являє паспорт прикордонникам Євросоюзу.

Втім, він зауважив, що паспорт з чипом не стане перепусткою до європейських країн. Щоб європейці підняли шлагбауми своїх кордонів перед українцями, нам треба побудувати успішну країну, громадяни якої будуть бажаними гостями будь-якого континенту.

А зокрема, у цій країні має бути інша система державних закупівель. І всі повинні розуміти, кому і за що йдуть гроші платників податків.

Галицький кореспондент

 

28 Лютого 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 28 Лютого 2011, 20:01
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30