Ми стаємо жертвами кишенькових злодюжок через власну неуважність і необережність. Нею користаються так звані "щипачі" - кишенькові злодії. За "віртуозність", гідну циркових фокусів, "щипачів" вважають своєрідною елітою злодійського світу...

Кажуть, справжнім "щипачем" треба народитися. Такий злодій має володіти не тільки миттєвою реакцією, гнучкими пальцями, холоднокровністю, а й акторськими здібностями.

Безпорадні жертви

Кишенькові злодії виходять "на роботу" у час-пік - вранці з 8 до 10 години та увечері з 17 до 20. Зловмисники вибирають жертву, обробляють її і зникають. Через штовханину і переповнений транспорт потерпілий не завжди відразу може помітити відсутність мобільного телефону чи гаманця.

Неприємна пригода трапилась 31 грудня із жителькою Івано-Франківська Лесею Б. Вона поверталася додому маршрутним таксі №58 (вул. Тичини - Симоненка), а коли вийшла з маршрутки, виявила, що з сумки зник гаманець з усіма грошима. Наразі жінка впевнена, що зможе впізнати людину, яка її обікрала. "Я зайшла в маршрутку, і за мною одразу зайшов чоловік. Його обличчя я запам'ятала, бо він рвонувся трохи наперед мене. Я ще на нього подивилася і подумала: що за хам!" - розповідає потерпіла. Через декілька зупинок компанія дівчат виштовхала того молодика з маршрутки через те, що відчули, нібито він лазив по їхніх кишенях. "Маршрутка була настільки забита, що я не могла подивитися в сумку, чи гаманець на місці, чи ні, - згадує пані Леся. - Я тільки міцніше притиснула до себе сумку. Та було вже пізно: коли вийшла, побачила, що сумка відкрита, а гаманця нема".

Так напередодні нового року Леся Г. залишилася без копійки, оскільки звикла всі гроші носити в гаманці. Одразу на зупинці вона зателефонувала до міліції. Там пообіцяли відправити по маршруту наряд. Того ж дня пані Леся написала заяву. Згадує, що правоохоронці до неї поставилися з розумінням, обнадіяли, що знайдуть злодія. "Мені хотіли навіть дати гроші на дорогу... Але коли десь через місяць я отримала з міліції відповідь, я була шокована. Вони написали, що нема сенсу відкривати кримінальну справу, оскільки гаманець я загубила сама", - розповідає постраждала.

У постанові про відмову в порушенні кримінальної справи дільничний інспектор Надурак М.Р. вказав, що "заявник, ймовірно, втратив гаманець з власної необережності, проявивши при цьому халатне ставлення до його збереження".

Трясуни, ширмачі та інші

Оперуповноважений оперативно-пошукового відділу УМВС в Івано-Франківській області Михайло Іванішак визнає, що міліція нерідко відмовляє заявникам у відкритті кримінальник справ. Так, минулого року з зареєстрованих 34 заяв розкрито 25, цього року з трьох - три. Однак невідомо, скільком заявникам відмовлено у відкритті кримінальної справи.

Сам злочин, передбачений ст.185 п.1 - таємне викрадення чужого майна, за словами Іванішака, важко довести. "Якщо злодій чує, що за ним стежать працівники міліції, то скидає той телефон чи гаманець на землю. Тоді неможливо довести, що саме ця людина злодій. Потрібно витягнути вкрадене у нього з кишені при наявності двох понятих", - пояснює правоохоронець. Крім того, кишенькові злодії, як правило, працюють в парі й одразу передають один одному вкрадене.

Як розповідає заступник управління карного розшуку УМВС в Івано-Франківській області Андрій Гошовський, злодії використовують декілька схем. "Кишенькові злодії - це кваліфіковані злодії, які крадуть у людних місцях, починаючи з маршруток і закінчуючи ринками", - каже міліціонер.

Крадії зазвичай не працюють поодинці. Один із способів викрасти гаманець чи мобільний телефон - штовхнути чи обняти жертву, виправдовуючись, що його теж штовхнули. Таких злодіїв у кримінальному світі називають «трясунами» чи «обіймалами». «Трясуни» найчастіше заробляють у транспорті. Коли вони працюють по двоє, один може штовхнути жертву, витягти гаманець чи мобільний телефон і передати своєму напарнику. Або ж один відволікає, а інший тим часом щось цупить.

Злодії часто використовують леза бритви чи загострені монети, якими розрізають сумки і витягують гаманці, документи та мобільні телефони. Таких крадіїв називають "писарями". Серед злодіїв є ще "ширмачі", або "камуфляжники", які використовують якийсь предмет (ширму), щоби приховати власні дії. Це може бути газета, квіти, куртка або навіть власна дитина.

Найбільш поширена кличка кишенькових крадіїв - "щипачі". Це злодії, які професійно "працюють" голими руками без зайвих предметів.

Попри те, що кишенькового злодія впіймати важко, а довести його провину - ще важче, це все-таки можливо. Якщо ви запримітили його, головне - не розгубитися. Якось мені довелося стати свідком того, як жіночка у маршрутці почала кричати, що в неї щойно зник телефон, і вимагала, щоб водій не зупинявся на наступній зупинці, а віз всіх у міліцію. Така пропозиція постраждалої викликала сміх у більшості людей у маршрутці. Однак міліціонери радять: якщо у транспорті ви зловили злодія чи виявили, що вас обікрали, слід попросити водія заблокувати двері і викликати правоохоронців з мобільного телефону.

Будьте уважні!

Часто разом із грошима до викрадачів потрапляють мобільні телефони, кредитні картки та документи. «Галицькому кореспонденту» вдалося анонімно поспілкуватися з людиною, яка декілька років тому вимагала гроші за документи, які цупили її друзі. Умовно назвемо її Наталія. "Я зустрічалася з хлопчиною, компанія якого не відмовляла собі в задоволенні заробити таким способом. Не можна сказати, що це був їх основний заробіток. Але якщо траплялася нагода, вони не відмовлялися", - зізнається дівчина. Молодики викрадали гаманці або документи у ресторанах чи на мийках машин. Після того шістнадцятирічна Наталія дзвонила до власників документів і просила певну винагороду за нібито знайдені документи. "Я розігрувала дурочку, яку щось попросили взяти в однієї людини і передати іншій. Спершу приходила без документів і казала: якісь хлопці мені пообіцяли, що дадуть 100 грн., якщо ви мені щось дасте, а я вам щось передам. Людина старалася щось в мене випитати: які хлопці, як виглядають, де вони, коли прийдуть? Я на всі запитання відповідала: не знаю", - каже дівчина. Після того Наталія брала завдаток і через півгодини поверталася за рештою суми із необхідними документами. Сума викупу залежала від документів. "Одного разу вони поцупили документи. Там було три дозволи на зброю плюс довіреність на машину і військовий квиток. За ці документи ми отримали 400 доларів. Якщо траплялися довіреності на машину чи дозволи на зброю, то вважалося, що зірвали джек-пот!".

За словами Андрія Гошовського, зараз кваліфіковані злодії викупу не вимагають. А документи за винагороду хочуть повернути люди, які справді їх знайшли.

Міліціонер радить сьогодні особливо берегтися не тільки кишенькових, а й квартирних та машинних злодіїв. "Є сканери, які сканують машини, коли шофер ставить машину на сигналізацію. За допомогою цього пристрою можна відкрити будь-які замки. Переважно жінки лишають сумки на передньому сидінні на відкритому місці, які приваблюють злодіїв. Дві хвилини - і сумки вже нема", - застерігає Андрій Гошовський. Ціна такого сканера від 3 до 10 тисяч євро. Щодо квартирних замків, то будь-який з них піддається злодіям за час від 20 секунд до 1 хвилини.

Повертаючись до злодіїв кишенькових, правоохоронці радять дотримуватися кількох простих правил. Жінкам варто міцно тримати свої сумки біля тіла, не класти телефон чи гаманець зверху чи у бічну кишеню сумки. Чоловікам міліція радить не носити портмоне у задній кишені штанів. Також варто пам'ятати, що не слід світити грошима на зупинці чи в громадському транспорті. Бажано навіть розкласти гроші по кількох кишенях та сумках.

Галицький кореспондент

 

28 Лютого 2011, 14:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47