http://www.chudovo.org/wp-content/uploads/ukrana-polshcha-provedut-naradu-z-prikordonnogo-spvrobtnitstva-1.jpgЦими днями на Прикарпатті перебувала представницька делегація з Республіки Польща, яку очолював директор Східного Департаменту міністерства закордонних справ РП Артур Міхальський.
28 лютого у місті Яремче на базі «Карпати» відбулося чергове українсько-польське робоче засідання щодо створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та РП та з відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван в рамках «Дорожньої карти українсько-польських відносин на 2011-2012 роки».


«Ідея центру зустрічі польської та української молоді в цьому красивому місці зародилася декілька років тому, -зазначив у коментарі місцевим журналістам директор Східного Департаменту міністерства закордонних справ Республіки Польща Артур Міхальський. - Майбутні зустрічі, ідею яких тоді було закладено, сприятимуть тому, щоб наші два європейські народи могли добре порозумітися. Тим більше, що у нас є спільна історія, котру потрібно відкривати і нагадувати молодому поколінню. Молоді люди, які зустрічатимуться тут, в Карпатах, будуть сміливо будувати спільні добрі стосунки між собою. Маю переконання, що побудова нового Молодіжного центру зустрічей нашої і вашої молоді розпочнеться якомога швидше, бо в цьому всі зацікавлені, і цього дуже б хотілося. Тим більше, що це відбувається під патронатом наших президентів. Люди, щоб знатися, повинні зустрічатися, бо ми, європейці, живемо кожен у своєму світі, і для вдосконалення стосунків маємо спілкуватися між собою».

Представник канцелярії президента Республіки Польща Анна Гурська своєю чергою наголосила: «Початкова підготовча стадія проекту відбувалася протягом двох останніх років, коли ця ідея дозрівала з одного та іншого боку. Зараз ми маємо надію реально приступити до етапу його реалізації. Над цим дуже плідно працює не лише Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника з його проректором з міжнародного співробітництва паном Ігорем Ципендою, наш Варшавський університет, а й представники місцевої влади. Є вже готовий майданчик під забудову та деякі рішення стосовно відновлення обсерваторії на горі Піп Іван та з’явився ще один проект – Дім Вінценза, у якому місцева влада вашого краю хоче створити музей. Ці два проекти, що є важливо, мають підтримку з боку обох наших президентів. І це вже не просто ідея, це завдання до Дорожньої карти співпраці наших країн до 2011-2012 роки. Проект Центру зустрічей української та польської молоді в Микуличині вже є також, тепер ми маємо перейти до підготовки відповідної документації, а далі маємо шукати і знаходити гроші та конкретно зайнятися будовою і програмою діяльності цих об’єктів».

Заступник голови обласної державної адміністрації Роман Іваницький, який опікувався представницькою делегацією гостей з Польщі, запевнив журналістів: «На заваді втіленню цих спільних проектів нічого не стоїть. Відбулася величезна робота, ніякої паузи не було. Готувалися проекти, документація. Сьогодні ми переходимо до наступного етапу, триває засідання українсько-польської робочої групи щодо будівництва у Микуличині Міжнародного центру зустрічей української та польської молоді, поруч зі спортивно-оздоровчим комплексом “Смерічка” Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, та відновлення обсерваторії на горі Піп Іван. Ми обговоримо питання фінансування та доопрацювання решти технічної документації. Це робоче засідання відбувається в рамках Дорожньої карти України і Польщі на 2011-2012 роки, а його напрацювання і втілення в життя важливих для обох країн проектів - це питання особисто патронує голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк ».

За словами Романа Іваницького, «Ці проекти ці – це недалека перспектива, їх буде розпочато вже незадовго, залишилися технічні нюанси».

«Ми разом з польськими колегами побували на місці майбутньої будови, у Микуличині, а також виїжджали до Криворівні, на Верховинщину, де буде музей Вінценза. Які кошти будуть виділені – це стане відомо лише після завершення роботи над документацією», - повідомив представників ЗМІ Роман Іваницький.

Голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій та дорожнього житлово-комунального господарства Ігор Олійник, який свого часу, очолюючи Івано-Франківську обласну раду 5-го скликання, був одним із ініціаторів цього проекту, а тепер – учасником згаданого робочого засідання зазначив: «Мета цієї ініціативи, аби молодь наших країн – України і Польщі – мала свою резиденцію, змістовне і комфортне місце для проведення дискусій, семінарів, конференцій, реалізації спільних проектів в рамках Програми молодіжного обміну Європейського Союзу”.

Довідково.

За словами проректора з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігоря Ципенди, над розробкою проекту Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі працювали три групи молодих архітекторів: Варшавської політехніки, Краківської та Львівської. Молоді архітектори з Польщі та Львова, переможці першого туру конкурсу проектів, були учасниками другого конкурсного туру. Замовники проектів - Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника та Варшавський університет. У Польщі відбулося нагородження переможців проектів (перший етап проекту був закритий, другий проходив під егідою відомих архітекторів Польщі та України).

За результатами експертизи, яку позаторік провели польські архітектори, на розширеному засіданні Міністерства культури України з цього питання вдалося включити колишню обсерваторію «Білий Слон”, що на горі Піп Іван на Чорногірському хребті на території Верховинського району, у перелік об’єктів, які мають архітектурну цінність.
02 Березня 2011, 9:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47