Минуло 100 днів, як на першій сесії обласної ради шостого демократичного скликання було обрано її керівний склад. З цієї нагоди в четвер відбувся брифінг, на якому про зроблене за цей час розповіли голова ради Олександр Сич, перший заступник голови Василь Гладій, заступник голови Остап Дзеса і голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимир Шкварилюк.

— Не хочу хвалитися, — розпочав  розмову Олександр Сич, — але нам вдалося за цей короткий час визначитися з пріоритетами, над якими вже працює обласна рада, започаткувати низку новацій, спрямованих на посилення ролі органів місцевого самоврядування всіх рівнів, без чого, на моє переконання, не можна говорити про демократію взагалі. Адже рівень демократії будь-якої держави великою мірою залежить від самоорганізації населення і результативної діяльності обраних ним органів влади...

Власне задля цього на січневій сесії ради було ухвалено Програму розвитку місцевого самоврядування, на роз’ясненні основних положень якої й акцентував увагу журналістів Олександр СИЧ. Він вважає, що депутатський корпус має бути дисциплінованим, не пропускати сесії, засідання профільних комісій, не цуратися виборців, тобто у визначені дні зустрічатися з ними і допомагати їм у вирішенні насущних питань, брати активну участь у вивченні та підготовці питань, які передбачено планом роботи ради. Для депутатів-новачків, як і для новообраних сільських, селищних та міських (районного підпорядкування) голів, організовано навчання.

При голові ради вперше створено консультативну раду, до якої входять перші керівники районних та міських рад обласного значення. На її засіданнях попередньо розглядатимуть матеріали щодо формування обласного бюджету і його уточнення, пооб’єктного розподілу коштів, прийняття програм різного профілю тощо.

Для реального бачення проблем і визначення шляхів їх розв’язання запроваджено планомірні поїздки керівництвом ради в райони, а також громадські слухання на розширених засіданнях постійних комісій ради. Перше таке слухання провела комісія Ольги Бабій, в результаті чого буде доповнено важливими пунктами не лише культурну програму на п’ятирічку, а й програму розвитку місцевого самоврядування, започатковану виключно радою.
Обласна рада активно реагує на всі політичні події, що відбуваються в Україні. Проведено спільну сесію разом із депутатами районних і міських рад щодо захисту Героя України Степана Бандери, прийнято звернення до Президента, Верховної Ради з вимогою не розглядати деякі непопулярні законопроекти тощо. Принципово рада відстоює права і свободи громадян, які потерпають від політичних репресій чи переслідувань. У цьому плані активно почала працювати профільна комісія — з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини і правопорядку. Крім того, буде створено тимчасову депутатську комісію, яка реагуватиме на такі порушення і передаватиме зібрані матеріали правоохоронним органам для відповідного реагування.

О. Сич висловив також своє задоволення стосовно конструктивної роботи з облдержадміністрацією, яка базується  «на пошукові оптимальних варіантів вирішення нагальних проблем».

Про мету обласного конкурсу розвитку місцевого самоврядування, висвітлення у ЗМІ цієї тематики, як і самої діяльності депутатського корпусу, розповів перший заступник голови ради Василь ГЛАДІЙ. Він повідомив про ініціативу обласної ради, яка офіційно запросила Консультативну раду з питань місцевого самоврядування Верховної Ради України провести своє чергове засідання в івано-Франківську з розглядом такого важливого питання, як адміністративна реформа. «Наш основний пріоритет — розвиток місцевого самоврядування, і ми маємо захистити його від можливих перекосів, пов’язаних з цією реформою», — наголосив Василь Іванович.


Заступник голови ради Остап ДЗЕСА виокремив низку проблем, над розв’язанням яких депутати працюватимуть насамперед. Це, зокрема, розблокування екологічних коштів, які зависли в «Родовід Банку», реформування ЖКГ «не лише через ОСББ, що характерно для міст, а й у сільській місцевості». На часі — запровадження роздільного збирання ТПВ, впорядкування і ліцензування всіх наявних полігонів, організація переробки тих же побутових відходів, оновлення генеральних планів забудови населених пунктів області, абсолютна більшість яких (80%) давно застаріла. Розв’язання цих проблем ініціюватимуть профільні комісії із залученням до їх обговорення широкого кола зацікавлених осіб.

— Важко працювати з бюджетом, якщо уже в лютому, а не наприкінці року сільським головам доводиться позичати кошти у Держказначейства на заробітну плату своїм працівникам, — поскаржився голова бюджетної комісії Володимир ШКВАРИЛЮК. — Сподіватися на великі субвенції з Києва марно, бо ситуація в Україні така, що надходження до Держбюджету падають внаслідок репресивного щодо підприємців Податкового кодексу, дострокового виходу на пенсію людей, переляканих очікуваною пенсійною реформою, зростання безробіття й інших непопулярних заходів. Дай Боже, щоб держава виборсалася з цієї безнадійності!

Запитань від журналістів було обмаль. На одне з них О. Сич відповів так:

— Взяти владу легше, аніж її утримати. Нинішній депутатський корпус високопрофесійний, думаю, що він впорається з викликами часу.

09 Березня 2011, 12:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30