У п’ятницю в Києві прем‘єр-міністр України Микола Азаров провів підсумкову прес-конференцію «Рік роботи уряду: поворот до нової якості життя» для журналістів зі всієї України.

За годину до заходу в холі та конференц-залі клубу Кабінету Міністрів України зібралися журналісти з усієї країни. В залі — аншлаг. Щоб налаштувати присутніх на правильний лад, показують відео «Рік перелому» про «втрачену п’ятирічку» 2004—2009 років. Водночас біля двох мікрофонів — черга на запис представників ЗМІ для запитань, до того ж чітко регламентовано: один мікрофон для регіональних ЗМІ, другий — для столичних. Усім роздають свіжовидрукувані і навіть ще не зігнуті брошури «Рік роботи уряду: реформи для кращої якості життя». У брошурах викладено послідовність реалізації реформ, розписано, як за рік було зупинено «рукотворну кризу» та відновлено економіку, поліпшено соціальні стандарти.


Микола Азаров розпочинає свій виступ словами: «Сказати, що рік був складним, напевно, нічого не сказати. Рік був дуже непростим для всієї країни та й світу загалом». Далі прем’єр знайомить присутніх з досягненнями уряду за рік, коментуючи презентацію на слайдах за підсумками року. Вся презентація базується на принципі «як було» і «як стало». Микола Азаров проводить таку аналогію: «Ми зіткнулись із ситуацією, коли і стіни були розвалені, і даху не булоѕ Основні дії влади були зведені до відновлення самої влади, наведення порядку в державних фінансах, негайного прийняття Державного бюджету».
Прем’єр-міністр словами, жестами та з допомогою слайдів розповідає про модернізацію вітчизняного виробництва на базі новітніх технологій, оновлення життя відповідно до європейських стандартів і забезпечення всіх громадян «новою якістю життя».

Напрям руху до такого життя Микола Азаров пояснив таким чином: «Критики стверджують, що ми не туди рухаємось. Начебто проводять якісь опитування, і населення висловлюється, що Україна рухається неправильним шляхом, у неправильному напрямку. Я б хотів цих критиків запитати: можливо, краще було б назад повернутись, туди, в зону падіння, розвалу, хаосу? Не вийде! Ми будемо наполегливо продовжувати свою роботу з відновлення економіки України».
Впродовж усієї промови прем’єр вимагає одностайного схвалення і розуміння його слів. Зокрема він апелює: «Знову запитаю: може, ми не в правильному напрямку рухаємось? Може, не потрібно було збільшувати заробітну плату? А далі йти назад, продовжувати скочуватися вниз?.. Кожен об’єктивний критик повинен оперувати фактами. Ось вам факти. (Микола Азаров вказував на зображені на слайдах графіки. — О. С.) Спростуйте їх. Скажіть, що це неправда, що це не так».


Досить часто Микола Азаров намагався спростовувати критичні оцінки роботи уряду. А критиків податкової реформи уряду запевнив: «Зачекайте. Зупиніться. Такі реформи спрацьовують не за день після підписання закону. Вони спрацьовують через роки і перелаштовують економіку на цілком нові рейки, націлюють на прискорений розвиток, на модернізацію. Так, деякі втрати є, певні негативи теж є. Але ж це величезна справа». І пообіцяв, що через декілька років ми матимемо 16-відсотковий, найменший податок на прибуток.
Аналізуючи проведені реформи, прем’єр неодноразово зазначав, що відкритий до діалогу і навіть попросив про допомогу: «Допоможіть мені. Можливо, ми ще щось не скоротили. Підкажіть, що скоротити. Якщо ми щось зайве прибрали — додамо».


На завершення своєї 40-хвилинної доповіді прем’єр-міністр сказав: «Жити в епоху змін складно. А проводити ці зміни, нести за них відповідальність, — повірте, ще складніше. Тому ми вдячні за будь-яку об’єктивну конструктивну критику, за будь-яку підказку, допомогу. Проте ми безумовно проти того, що в країні нагнітається ситуація безнадійності, у людей вибивається ррунт з-під ніг. Будьте впевнені. Ми перебуваємо на правильному шляху, йдемо впевненим правильним курсом і, безперечно, результати будуть позитивними».


Опісля до Миколи Азарова приєднались віце-прем’єри — міністр з економічних питань Сергій Тігіпко й міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Віктор Тихонов. На жаль, за регламентом на прес-конференцію було виділено лише годину, тому ті клаптики паперу біля мікрофонів, на яких вишикувались у чергу охочі поставити запитання, втратили свою актуальність.


Відповідаючи на запитання журналістів, Микола Азаров пояснював важливість та правильність введення квот на експорт зерна, обіцяв забезпечити необмежену кількість борошна на прилавках магазинів, запевняв, що такого ажіотажу, як з гречкою, в Україні більше ніколи не буде. Прем’єр-міністр продовжив запевняти, що все, що робить уряд, лише на краще, що ми все поборемо, переживемо, і все у нас налагодиться, одразу ж давав вказівки віце-прем’єрам розібратись, наведені журналістами дані обіцяв перевірити і відповісти письмово на всі запитання.


Однак по закінченні підсумкової прес-конференції так і залишилося неясним, що то за нова якість життя і чим вона різниться від тієї якості, яку нам створив попередній уряд... А також куди заведе нинішній «правильний шлях»...
.
15 Березня 2011, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30