Йти до школи, зокрема на урок фізичної культури, не для одержання оцінок, а просто, щоб подихати свіжим повітрям, скоро стане цілком реальним. Принаймні про це недавно заявив міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник. Ця з першого погляду невинна заява може вилитись у справжню катастрофу відсутності здорових дітей у школах. Різноманітні соціологічні опитування свідчать, що 70 відсотків українських дітей страждають різними захворюваннями, стовідсотково здорових практично немає. Відтак треба зрозуміти найголовніше: діти помирають не через урок фізкультури, а через відсутність повноцінного здоров’я, тому зменшення фізичних навантажень — не панацея, а скоріше щось протилежне. 

Секундомір змін

 23 лютого на уроці математики в Полтаві померла дитина, — коментує заяву міністра методист з питань фізичної культури Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Андрій Шпільчак. — Того ж дня Табачник заявив про можливість скасування оцінок з фізкультури: «Це робиться для того, щоб врахувати активність дихання учнів». Наступні його слова взагалі не можу зрозуміти. «Чому раніше були трагедії? Тому що хтось намагається секундоміром порівнювати, за скільки секунд дитина пробіжить 30 метрів, 60 метрів». Нині в загальноосвітніх навчальних закладах відповідно до навчальних програм з фізичної культури немає конкретних навчальних нормативів, вони є орієнтовними. Оцінювання з дисципліни «фізична культура» є комплексним, це не тільки показник нормативів. Це оцінювання техніки виконання, теоретичних знань і, безперечно, нормативний показник, який не є домінуючим при оцінюванні тої чи іншої вправи», — наголосив Андрій Ярославович.

Також Дмитро Табачник повідомив, що в міністерстві розробили державний стандарт початкової школи, який має набрати чинності вже з нового навчального року. Згідно з ним кількість уроків фізкультури збільшать з трьох до чотирьох годин на тиждень. Також урок планують не оцінювати і винести за межі навчального навантаження і проводити його у формі перерви, ігор, відпочинку на повітрі. За словами Табачника, новий стандарт передбачає, що дітям, які займаються у спортивних школах чи секціях, ці заняття зараховуватимуть як заняття з фізкультури. «Табачник виступає за те, щоб фізкультура не була пріоритетним уроком, який проводили б у другій половині дня. Поки що офіційного документа немає, тільки заяви. Але державний стандарт початкової освіти набере чинності, напевно, вже з 1 вересня», — каже А. Шпільчак.

Геть з розкладу!

Спробуймо уявити урок не обов’язково фізкультури, а будь-який інший — алгебру, геометрію, українську мову і літературу, трудове навчання — без оцінки. Оцінка — це своєрідний контроль знань, здібностей, результатів і підтримка дисципліни в класі чи в спортивній залі. А якщо її скасувати, школярі можуть стати неконтрольованими. За такої умови урок фізкультури важко буде назвати уроком, швидше — прогулянкою, рухливою перервою чи шкільним дозвіллям, де можна буде робити все, що заманеться.


Оцінка з фізкультури — це стимул, іншими словами — стратегія, яка змушує школярів ходити на уроки, старатися, вдосконалювати своє тіло і рухи в тій чи іншій вправі. «У початкових класах жоден учень нижче дев’ятки не має, адже так ми стимулюємо їх до занять з фізичної культури. Наше завдання у початковій школі — створити умови для формування в учнів ціннісних орієнтацій щодо здоров’я, виховати потребу і звичку займатися спортом і прищепити любов до систематичних занять фізичними вправами, любов до свого здоров’я», — переконаний методист.


У фахівців, які працюють у галузі здоров’я і фізичної культури, ця новина викликала надзвичайно велику стурбованість. Вчителі фізкультури, методисти і науковці в один голос наголошують на тому, що скасування оцінювання позначиться насамперед на здоров’ї дітей. Не таємниця, що сучасні діти  надзвичайно хворобливі, кволі і фізично невитривалі.

Нормативи — шлях до самознищення

Якщо таки скасують оцінки, то зрозуміло, що автоматично будуть скасовані і контрольні нормативи, які раніше роками викликали численні звинувачення на свою адресу, мовляв, заважкі для сучасних школярів. Учителі фізкультури ж наголошують, що навчальна програма і так максимально спрощена, нормативи — орієнтовні, у них немає чіткості формулювань, наприклад «п’ять разів не підтягнувся — одиниця». Насамперед це індивідуальний підхід до кожної дитини з урахуванням її антропометричних даних: зросту, ваги тощо. Крім того, до складання нормативів допускають лише дітей основної групи, тобто здорових школярів, які на той момент не скаржаться на погане самопочуття. Кожній заліковій вправі передує спеціальна підготовка, яка має тривати не менше двох занять. Перед складанням нормативу вчитель проводить розминку, потім — відновлювальні вправи. Також він зобов’язаний забезпечити безумовне дотримання правил безпеки під час здачі вправи.


Саме скасуванням оцінки з фізичної культури у профільному міністерстві борються зі смертельними випадками серед школярів, які останніми роками почастішали. Андрій Шпільчак більш дієвими бачить інші методи. Насамперед високоякісний медичний контроль за здоров’ям школярів, а також повне поглиблене обстеження кожного учня з першого по одинадцятий клас, як і дітей дошкільного віку. Це основа основ! Медичний контроль повинен бути централізованим, на базі шкіл, адже зрозуміло, що медична галузь у місті є більш розвиненою, аніж у сільській місцевості.


Після цього учні проходять розподіл до медичних груп: основної, підготовчої та спеціальної. «Ми чітко знатимемо діагноз дитини, стан її здоров’я і будемо розуміти, як працювати з нею на уроках. Також батьки повинні показувати своїм дітям приклад: разом робити ранкову зарядку, пробіжку тощо», — переконаний Андрій Ярославович.

Чого бояться вчителі фізкультури? 

Вчителі фізкультури і навіть викладачі ВНЗ зізнаються, що віднедавна бояться йти на заняття до дітей, адже не знають, якого «сюрпризу» можна очікувати від ослаблених вихованців, які і без кросу вмлівають. Згадуючи шкільні будні і свій улюблений урок фізкультури, зауважу, що навантаження у нас були нелегкими і неспрощеними. Ми стрибали у висоту, довжину, через скакалку, бігали на час, підтягувалися, метали гранату, грали у волейбол, баскетбол — і отримували від цього задоволення, а найголовніше — не скаржилися на погане самопочуття до чи після уроку. Та й звільнених від занять у нас із 24 учнів було максимум двоє. Чому тепер ситуація є інакшою? Відповідь проста — діти перестали рухатися, весь свій вільний час проводять сидячи — то за книжками, то за комп’ютером, на вулицю майже не виходять — школа змінюється домівкою і навпаки. і що ж виходить? Замість того, щоби збільшувати кількість фізичних вправ, її зменшують. Крім того, більшість школярів активно рухається лише на уроках фізкультури.


Лікарі цю ситуацію теж пояснюють гіподинамією, тобто малорухливим способом життя сучасних дітлахів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від хвороб, зумовлених недостатньою фізичною активністю, у світі щороку помирає майже два мільйони осіб. Медики констатують: практично в усіх дітлахів сколіоз, поганий зір, ослаблена нервова система, а уроки фізкультури повинні стати для них реабілітацією та уроками емоційного розвантаження.  

No comments

Вчителі фізкультури стурбовані заявою міністра, адже через скасування оцінок діти перестануть взагалі ходити на уроки, бо за ставлення до цього шкільного предмета не буде ні покарання, ні нагороди. Як і стимулу. А що конкретно думають профільні вчителі про можливе скасування оцінок з фізкультури та його наслідки, а також про методи запобігання смертям у школах вирішила дізнатися з перших уст.


Василь ДОЛОТКО, учитель-методист Богородчанської школи № 1:

— Я вже бачив, що у нас в школі творилося, коли християнська етика була без оцінокѕ Діти перестануть займатися на уроках фізкультури, адже не відчуватимуть відповідальності за те, що роблять. Оцінка повинна бути обов’язково. Без оцінки будь-який урок не є нормальним. Діти взагалі перестануть рухатися. А рух — це здоров’я, життя.

Щоби не допустити у школах повторення летальних випадків, вихід один — матеріальне забезпечення шкіл. Всі свої зусилля треба спрямувати на удосконалення матеріально-технічної бази начальних закладів, адже у багатьох із них немає спортивної зали, майданчиків, про басейни і різноманітні тренажерні зали взагалі мовчу.

Ігор ПРЕЗЛЯТА, учитель-методист Ямницької ЗШ Тисменицького району:

— Оцінювання має бути однозначно, однак лише тоді, коли лікарі визначать стан здоров’я всіх дітей та розподілять їх по групах. Зрозуміло, що оцінювати можна лише тих, хто належить до основної медичної групи, тобто здорових школярів. Оцінки стимулюють дітей до поліпшення своїх показників та рівня фізичної підготовки, вони повинні бачити критерій свого фізичного розвитку після занять.
Ніхто не застрахований від летальних випадків. Не дай Боже, щоби вони траплялися! Ще раз наголошую на тому, що має бути поглиблений медичний огляд дітей і строго прорегламентовано, хто до якої групи належить.

Володимир МАЛАНіЙ, директор івано-Франківської ДЮСШ № 2:

— Цю заяву важко коментувати. Табачник некомпетентний у педагогічних справах й особливо щодо фізичного розвитку молодого покоління. Не можна допустити скасування оцінювання на уроках фізкультури та переведення предмета в статус факультативу. Це необдуманий крок. Злочин проти нашого народу.                        

Діти, які ще не розуміють значення фізичної культури і спорту, перестануть взагалі ходити на уроки. Несерйозне ставлення до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей, брак знань про свій організм матиме катастрофічні наслідки.
Думаю, що ці смерті дітей сталися не від надмірних навантажень на уроках фізичної культури, а насамперед від поганого стану здоров’я дітей, низького рівня медичних оглядів, відсутності профілактичної роботи не лише з дітьми, а й з батьками.

Ігор КАЛИНЮК, вчитель-методист Івано-Франківської ЗШ № 5:

— Скоро такого предмета, як «фізична культура», в школі взагалі може не бути, адже діти і так часто вважають його необов’язковим, а тут ще зникне мотивація — оцінювання. Тому відвідування уроків стане гіршим. Якщо у нас є розумні керівники, вони на це не підуть. А якщо таки скасують оцінки, то можна ставити хрест на спортивно-масовій, фізкультурній роботі і здоров’ї дітей. Адже все більше дітей належить до спеціальної медичної групи. Наприклад, у двох одинадцятих класах, які я веду, серед 16 юнаків лише четверо здорових!
Якщо вчитель правильно підійде до уроку, то ніяких летальних випадків не буде. Також до 1 вересня кожна дитина має пройти повне медичне обстеження на найвищому рівні. Часто самі батьки приховують те, що їхні діти мають якісь хвороби.

Замість висновків

...Коментарі вчителів фізкультури, які мають чималий педагогічний стаж, практично однакові, всі вони наголошують на обов’язковому фаховому медичному огляді, чіткому розподілі школярів на групи, скасування оцінок вважають абсурдом і початком катастрофи. Напевно, вони мають рацію. Думаю, до них варто прислухатися і не вигадувати нічого нового, адже вже все вигадали до нас. Звичайно, скасувати оцінки з фізкультури набагато простіше, аніж сісти за один стіл з науковцями, практиками, медиками і батьками та обдумати, як зробити так, аби діти діставали користь від уроку, що пропагує здоров’я, і більше не помирали.


На думку п. Табачника, фізкультура призначена лише для одного — відпочинку. А як же виховання здорової нації, формування фізично здорового й витривалого тіла! Чи, можливо, комусь потрібні саме немічні школярі і в майбутньому — такі ж громадяни України?!

21 Березня 2011, 14:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30