З метою протидії зловживанням в системі освіти працівники Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України спрямовують свої зусилля у цій сфері на протидію корупції, хабарництву, нецільовому використанню та розкраданню бюджетних коштів. Ця робота здійснюється як під час проведення незалежного оцінювання, так і під час вступу до навчальних закладів та здачі екзаменаційних сесій. 

Аналіз відомчих нормативних документів показав, що торік було внесено зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів України. Відповідно до цих змін, на відміну від попередніх Умов, прийом абітурієнтів вищими навчальними закладами здійснюється на конкурсній основі за сумою балів, зазначених у сертифікатах про результати зовнішнього незалежного оцінювання випускників середніх шкіл без встановлення додаткових випробувань. А ось проведення додаткових творчих конкурсів дозволено лише у вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку фахівців з мистецтва, архітектури, фізичної культури та журналістики. Умовами також передбачено зарахування на навчання пільгових категорій громадян поза конкурсом та переважне право на зарахування за рівних умов.  

Під час проведення вступної кампанії роботу особового складу підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю було спрямовано на виявлення фактів подання до приймальних комісій вищих навчальних закладів підроблених сертифікатів із завищеними сумами балів, фіктивних документів, які надають право вступати поза конкурсом та документів, які за рівних умов дають переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів пільгових категорій громадян, передбачених Умовами прийому до вищих навчальних закладів України. 

Наразі залишається ураженим корупцією та хабарництвом процес складання екзаменаційних сесій, де визначення результатів здачі заліків, іспитів покладено на членів екзаменаційних комісій і цей процес є доволі суб'єктивним. 

За інформацією Міністерства освіти і науки працівники Департаменту ДСБЕЗ організували відпрацювання вищих навчальних закладів, де були зафіксовані порушення при проведенні вступної кампанії. Також проводилися перевірки цільового використання та повноти освоєння державних коштів, виділених у 2008 році з Державного бюджету України на комп'ютеризацію та інформатизацію загальноосвітніх навчальних закладів районів.  

Ужитими заходами працівники міліції задокументували 543 злочини у сфері освіти. Було пред'явлено обвинувачення 153 особам, з яких 30 керівників та 97 - інших службовців навчальних закладів та структурних підрозділів Міністерства освіти і науки. 

Наразі закінчено розслідування кримінальних справ за 380 злочинами, установлена сума збитків від яких становить понад 6,1 мільйона гривень. Із цих грошей забезпечено відшкодування шляхом накладення арешту на майно та вилучення грошей і цінностей на загальну суму 8,7 мільйона гривень. 

Також викрито 44 особи у вчиненні 170 фактів хабарництва. Серед викритих хабарників - 15 керівників навчальних закладів та їх заступників, 23 - інші службовці (керівники кафедр, викладачі, методисти), два студенти (за дачу хабара) та чотири фізичні особи (за підбурювання до дачі хабара).

     Найчастіше вимагаються та отримують хабарі під час проведення екзаменаційних сесій.

     Так, на Одещині працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримано заступника декана факультету одного з університетів, яка вимагала та отримала хабарі від групи студентів на загальну суму дев'ять тисяч гривень у вітчизняній та іноземній валютах за успішну здачу екзаменаційної сесії. Задокументовано ще 27 фактів отримання нею хабарів.

     Мають місце факти отримання хабарів за вступ до навчального закладу і зарахування у дошкільні заклади - дев'ять фактів.

     У місті Києві оперативниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито старшого методиста навчального відділу приватного вищого навчального закладу, яка отримала хабара в сумі дев'ять тисяч гривень за сприяння до вступу на другий курс інституту.

     Задокументовано також шість фактів видачі документів про проходження навчання та здобуття освіти.

     На Дніпропетровщині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.369 (Давання хабара) КК України, стосовно секретаря навчальної частини професійно-технічного училища, яка схилила до давання хабара в сумі три тисячі гривень за видачу диплому про закінчення вказаного закладу. 

     У ході супроводження цільового використання видатків державного бюджету уживалися заходи щодо протидії нецільовому використанню та розкраданню бюджетних коштів, що виділяються на функціонування установ та закладів системи освіти, а також протиправного розпорядження їх майном. Наразі задокументовано 108 таких злочинів. Об'єктом злочинних посягань стали бюджетні кошти на загальну суму понад 7,8 мільйона гривень. Аналіз кримінальних справ свідчить про те, що в переважній більшості зловживання з бюджетними коштами відбуваються при фінансуванні поточних та капітальних ремонтів приміщень об'єктів освіти, придбанні товарно-матеріальних цінностей.

     У Запорізькій області за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу стосовно службовців управління освіти та науки облдержадміністрації, які підписали недостовірні акти прийому-передачі (рік випуску транспортних засобів) 15 шкільних автобусів згідно загальнодержавної програми „Шкільний автобус”, в результаті чого постачальнику (ТОВ) незаконно перераховано бюджетні кошти в сумі три мільйони гривень.

     На Чернігівщині співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю задокументовано злочинну діяльність службовців відділу освіти райдержадміністрації, які, без проведення тендеру, уклали договір підряду з комерційною фірмою на проведення ремонтних робіт системи опалення в Киїнській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів та підписали фіктивні акти виконаних робіт і перерахували на рахунок товариства 466 тисяч гривень, чим державі завдано збитків на вказану суму.

     Таких зловживань, що виявилися у будівництві та ремонті  середніх учбових закладів, "набралося" більш як на 40 кримінальних справ. 

     Також мають місце факти порушення фінансово-бухгалтерськими працівниками установлених нормативів щодо нарахування соціальних виплат.  Наразі зафіксовано 24 такі факти.

     Так, на Харківщині оперативниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю встановлено факт розкрадання державних коштів службовцями відділу освіти районної державної адміністрації, які в період 2005-2008 років незаконно завищували розмір фонду заробітної плати працівників цього відділу і загальноосвітніх шкіл району та на підставі підроблених платіжних відомостей про виплату заробітної плати привласнили понад 800 тисяч гривень. 
19 Жовтня 2009, 18:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17