Баскетбольний клуб «Говерла», першим президентом якого був генерал МВС в Івано-Франківській області Богдан Керницький, засновано в серпні 2002 року на базі команд «Динамо» (обласної міліції) та команди «Калуш-Вінісін». З того часу команда пройшла шлях від колективу першої ліги до одного з найсильніших клубів вищої ліги (бронзові нагороди сезону 2007-2008 рр.). В сезоні 2008-2009 рр. «Говерла» вийшла на новий, більш якісний рівень, взявши участь у щойно створеній Українській баскетбольній лізі (у підсумку — восьме місце). Разом з тим у команди з’явився новий надійний партнер — ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», який підтримував і продовжує підтримувати спортсменів. Наша розмова — з генеральним директором БК «Говерла» віце-президентом обласної федерації баскетболу Андрієм Дроздовим.

- Пане Андрію, спочатку згадаємо кінець минулого сезону. Чи задовольнили керівництво клубу показані командою результати?

— Безумовно, результатами минулого сезону, який став для нас дебютним на такому високому рівні, як вітчизняна Суперліга, я задоволений. Команда стабільно провела регулярний чемпіонат, потрапила до плей-оф — вісімки найкращих, виконавши таким чином своє безпосереднє завдання. А в серії за п’яте-восьме місця ми посіли високе — шосте підсумкове.

- Що можете сказати про головного тренера «Говерли» Євгена Мурзина?

— Євген Мурзин працює з командою вже другий сезон, і результатами його роботи, ставленням до команди, а найголовніше — професіоналізмом керівництво клубу цілком задоволене. Саме завдяки його завзятості наша команда піднялася на значно вищу щаблину в професійному українському баскетболі і по праву займає сьогодні одну з передових позицій. і те, що Євген Вікторович одержав почесну нагороду на спортивно-мистецькому святі «Ніка-2010» в номінації «найкращий тренер року», є переконливим доказом моїх слів.  

- Підготовка до нинішнього сезону, доукомплектація команди, встановлення нового паркету в коледжі фізичного виховання — як це все виглядало і скільки коштували ці роботи?

— Другий рік поспіль «Говерла» проводила міжсезонні збори в Литві, в якій є зручні умови для підготовки команди: недалека відстань від України, хороша інфраструктура, достатня кількість спаринг-партнерів. Зокрема, ми перемогли в усіх п’яти товариських матчах і таким чином підійшли до сезону добре підготовленими.

У той же час зазнала істотних високоякісних змін і наша домашня арена — манеж коледжу фізичного виховання, в якому завдяки підтримці насамперед генерального спонсора клубу — ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» встановлено нове, виготовлене за європейськими технологіями, паркетне покриття, обладнано додаткові трибуни, є доброякісне освітлення, два нові електронні табло і ще багато чого іншого. Не обійшлося тут і без підтримки наших партнерів — НФК «Ураган», а також допомоги обласної федерації баскетболу та фірми «Рітас». Словом, новий ігровий сезон ми розпочали в чудовій залі, яка стала кращою та зручнішою і для гравців, і для вболівальників.

- Наскільки підсилили команду легіонери? Скільки їх і звідки вони?

— На сьогодні кольори «Говерли» захищають шість іноземних легіонерів, більшість з яких має американське громадянство. Мова йде про Дерріка Зіммермана, Еріка Колмена, Джеремі Шаппела, Данте Свонсона і Річарда Джеттера. Також у складі «Говерли» вже другий сезон поспіль грає білорус Павло Ульянко, до речі, гравець національної збірної Республіки Білорусь. 

- Відповідно до фінансових і кадрових можливостей керівництво клубу перед «Говерлою», мабуть, і на цей сезон ставило якісь конкретні завдання.

— Ще перед початком нинішнього чемпіонату перед командою було поставлено першочергове завдання — потрапити до плей-оф, яке, за сьогоднішньою турнірною таблицею, наша команда успішно виконує.

Щодо завдань на сезон загалом, то було б добре посісти місце, не нижче ніж у попередньому сезоні, тобто вище шостого.

- Наша команда для її суперників, можливо, й несподівано балансує між третім і четвертим турнірним місцем. На вашу думку, це закономірно?

— Вважаю, що високі позиції, які ми зайняли в турнірній таблиці, не можуть бути випадковістю, а є свідченням належної підготовки до сезону, результатом професійної та наполегливої праці всього колективу баскетбольного клубу.

Цього сезону у нас підібрався досить хороший склад гравців, які переважають суперників на майданчику саме за рахунок командної гри. Кожен з виконавців прагне грати на перемогу команди, а не на власну статистику, що надзвичайно важливо і дає належний результат.     

- Проаналізуйте, будь ласка, хід багатомісячної турнірної боротьби на баскетбольних майданчиках. Де і коли був злет у команди, де падіння і чому?

— За великим рахунком, БК «Говерла» виступає у нинішньому чемпіонаті доволі стабільно, адже ми постійно перебуваємо у четвірці найкращих. Скажу більше, на старті сезону завдяки чудовій серії з п’яти перемог поспіль ми навіть очолювали турнірну таблицю Суперліги. Надалі команда посідає третє-четверте місця, поступаючись тільки визнаним фаворитам — «Будівельникові» і «Донецьку». Хоча кожного з цих лідерів «Говерла» вже обігрувала в цьому сезоні. Наразі нашим головним суперником у боротьбі за третю позицію є чинний чемпіон Суперліги — маріупольський «Азовмаш». 

- Команда вже достроково увійшла до фінальної вісімки. За якою схемою там проходитимуть матчі та які шанси при цьому у «Говерли»? Зрештою, ознайомте наших читачів зі схемою нинішнього розіграшу, починаючи від початку сезону.


— Нинішній сезон дещо відрізняється від попереднього. Насамперед слід зазначити, що регулярний чемпіонат проводиться в чотири кола, тобто кожен з клубів проведе по 48 матчів. Для порівняння: у попередньому сезоні ми зіграли вдвоє менше поєдинків. Після закінчення «регулярки» вісімка найсильніших потрапить до плей-оф, де й змагатиметься за схемою: перша команда проти восьмої, друга — сьомої, третя — шостої та четверта проти п’ятої. Четвірка найсильніших і побореться за найвищі місця. Шанси на місце в четвірці у «Говерли» є, і ми зробимо все можливе, щоб використати їх на всі 100 відсотків.

- Звичайно, багато залежатиме від самих гравців, їхньої майстерності та бажання боротися до кінця. Хто в команді найкраще виглядає в ігровому плані на баскетбольному майданчику?

— У «Говерли» немає яскраво вираженого лідера. Водночас є ряд гравців, на яких будується гра команди. Великий внесок у перемоги команди робить «завзята трійця» наших захисників: Зіммерман—Свонсон—Шаппел, яким рівних у Суперлізі, як на мене, просто немає. Зокрема, Деррік Зіммерман є одним із найкращих у лізі за передачами, а Джеремі Шаппел — за підбираннями. Щодо Данте Свонсона, то він вирізняється своєю влучністю та грою на перехопленнях. Але загалом хотів би відзначити гру та належний професійний рівень усіх гравців нашої команди.

- Які є проблемні питання організаційного характеру в команді?
 

— Насамперед нам потрібно продовжити модернізацію нашої домашньої арени — манежу коледжу фізичного виховання. Зрештою, ми плануємо збільшити кількість сидячих місць за рахунок добудови трибун. У задумах — побудова додаткових роздягалень. Це для нас нині найголовніше, оскільки є обов’язковою вимогою як регламенту регулярного чемпіонату Суперліги, так і для участі в розіграші європейських кубків.

- І на закінчення нашої розмови дещо про розвиток баскетболу в області. За логікою, майбутнє «Говерли» має залежати від підготовки місцевого резерву. Що робиться для цього? Втім, чи є в складі команди хоч один місцевий баскетболіст?

— Баскетбол в області розвивається досить гармонійно. За останній рік нам вдалося відродити обласну першість, в якій нині змагаються 12 команд з Івано-Франківська, Коломиї,  Бурштина і Снятина. Досягти цього стало можливим завдяки підтримці обласної філії «ПриватБанку» і голови обласної федерації баскетболу Ріяфета Гасимова.

Для розвитку баскетболу в місті створено міську федерацію баскетболу, яку очолила Ірина Долішня. Разом із тим не можна не відзначити активний розвиток дитячого і студентського баскетболу, є успіхи і в нашої ветеранської команди. На сьогодні за основний склад «Говерли» заявлено вихованців місцевого баскетболу: Андрія Калашнікова, Віталія Вінтоняка, Івана Янкевича, є реальні перспективи у молодих гравців Калуської ДЮСШ.


Таким чином, усе робиться для подальшого розвитку баскетбольної інфраструктури та задля досягнень місцевого баскетболу. Саме заради цього планується створення при клубі власної дитячої спортивної школи, яка б виховувала справжні професійні резерви для головної команди.


Велика увага приділяється і розвиткові студентського баскетболу. Слід висловити велику подяку ректорові Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Богданові Остафійчуку за фінансову підтримку команди та можливість отримати чемпіонський титул на Всеукраїнській студентській універсіаді. Сьогодні є домовленість з керівництвом університету про подальшу співпрацю задля майбутніх досягнень студентського баскетболу області.
і на завершення хочу висловити подяку за довіру, розуміння проблем та належну підтримку баскетбольного клубу голові правління ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Олександрові Шиляєву та президентові клубу — Богданові Жуку. А подяка всім уболівальникам — від тренерського складу, від мене особисто і від усієї команди — є просто безмежною.

Ви найкращі! Нам заздрять усі без винятку баскетбольні клуби України. І з повною відповідальністю хочу заявити: 50 відсотків перемог «Говерли» є вашими!

25 Березня 2011, 15:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55