У той четвер, коли багато чоловіків уже обдумували, який подарунок вибрати матерям і коханим на 8 Березня, аж майже з околиці Верхньої Липиці, що на Рогатинщині, до центру села поволі брела, часто зупиняючись, щоб дати перепочинок хворим ногам, 90-річна Христина Магнет. Літня жінка йшла в надії отримати власну невелику пенсію. Але то, мабуть, був не її день. Із січня, відколи Ощадний банк через нерентабельність закрив у Верхній Липиці своє відділення, пенсії й соціальні допомоги його клієнтам виплачувала працівниця Рогатинської філії Ощадбанку, пунктуально приїжджаючи сюди раз на тиждень. Та, очевидно, щось трапилося, і того четверга представник банку не приїхала. Тож пенсіонерці, яка практично вже не ходить, доведеться повертатись додому та ще цілий тиждень чекати на свої гроші.

У грудні, коли стало відомо про те, що Ощадбанк закриває своє відділення у Верхній Липиці і надалі обслуговуватиме клієнтів лише у виїзному режимі, близько 40 місцевих жителів написали заяви до управління Пенсійного фонду України (ПФУ) в Рогатинському районі з проханням перевести виплату їхніх пенсій з банку на сільську пошту. Керівництво управління всі ті заяви задовольнило.

Але вже у січні, як розповіла начальник відділення поштового зв’язку с. Верхньої Липиці Надія Витвицька, до неї звернулися ще понад десяток односельців. Першу, так би мовити, партію їхніх заяв вона відіслала в управління ПФУ в районі 6-го, а другу —  11 січня. Серед них, зауважимо, була і заява 90-річної Христини Магнет. Та минув січень, далі — й лютий. Вже й за березень листоноші почали розносити пенсії, а рішення стосовно січневих заяв пенсіонерів Верхньої Липиці так і не надходило.

— Я вийшла на пенсію й у грудні написала заяву на ім’я начальника управління Пенсійного фонду в районі, щоб пенсію мені виплачували на пошті. Бо не вмію користуватися банківською карточкою, а головне: тут, у відділенні, відпрацювала листоношею 25 років, — розповіла нам свою історію Марія Дуда.

— Але минув січень, а моє прізвище у списках так і не з’явилося. Поїхала в Рогатин. Запитую, де моя пенсія. Працівниці управління перевірили по комп’ютеру і кажуть: «У ПриватБанку. Я здивувалася. Кажу, що відразу ж попереджала їх про те, що хочу отримувати пенсію на пошті. Чому маю їздити до Рогатина, коли є пошта? Якби її не було б, то інша справа. А так листоноша принесе мені мої гроші додому.


Марія Андріївна зазначила, що зняла свою пенсію за допомогою карточки, хоча дві гривні їй не доплатили. І написала нову заяву. Але наразі вона ще не знала, чи таки добилася переведення пенсії.

Для довідки
Територія Рогатинського району, за даними вільної енциклопедії «Вікіпедія», становить 815 квадратних кілометрів. У 88 населених пунктах, за винятком Рогатина, проживає понад 41 тисяча людей. На весь район, знову ж таки за винятком райцентру, працює три філії банків — у Княгиничах, яке, за словами поштовиків, збираються закрити, та у Черчі й Букачівцях. А також виїзне відділення Ощадбанку у Верхній Липиці, яке працює один день на тиждень.

Ситуація, яку ми побачили у Рогатинському районі, майже один до одного повторюється і в сусідньому Галицькому районі. Ользі Базилюк, начальнику поштового відділення  с. Блюдників, листоноші якого, крім Блюдників, обслуговують ще четверо сіл — Тимирівці, Пукасівці, Ганівці та Курипів, частина місцевих пенсіонерів також написала заяви з проханням перевести виплату пенсій з банків на пошту. Ще в січні вона надіслала їх рекомендованими листами в Галич начальникові управління ПФУ в районі. «Недавно я зайшла до управління в особистих справах. іІтут мені повернули всі заяви. Пояснили, що пенсіонерам належить особисто звернутися до працівників управління Пенсійного фонду, — розповіла Ольга Миколаївна. — Повернувшись додому, я повідомила про це односельцям, а наші листоноші — пенсіонерам із сусідніх сіл».

О. Базиляк підходить до цього питання дуже виважено. «У Блюдниках, — розповідає вона, — орієнтовно 60 пенсіонерів отримують свої пенсії на банківські карточки. Для декого це зручно. Наприклад, одна з моїх сусідок — ще молода. Їй лишень 56 років. Вона їздить за пенсією до Галича, а заодно й купує все необхідне для дому. Бо там товари дешевші, ніж у нашій сільській крамниці. Але є літні люди, які хотіли б, щоб пенсії їм приносили додому листоноші». А листоноша відділення на додаток розповідає, що один із пенсіонерів, який проживає на її дільниці, оформляючи документи в управлінні ПФУ, зазначив, що хотів би пенсію отримувати на пошті. «Йому цей запис перекреслили і написали — «банк». У Пенсійному фонді така тенденція, що вони не дають права вибору людині. Відразу кажуть: визначайтеся, у якому банку хотіли б отримувати пенсію», — зазначає жінка.

Для довідки
Блюдники розташовані за 10 км від Галича. На території п’яти сіл, які обслуговує місцеве поштове відділення, за підрахунками листонош, проживає 338 пенсіонерів. До сіл Курипова і Ганівців автобуси взагалі не їздять. Щоб дістатися до райцентру або до Івано-Франківська, їх жителям доводиться виходити пішки на трасу.

Ще торік 21 пенсіонер із с. Медині, яке орієнтовно за 20 кілометрів від Галича, написав заяву на ім’я начальника управління ПФУ в районі з проханням перевести виплату їхніх пенсій з банків у місцеве відділення поштового зв’язку. Сільський голова Іван Стус особисто повіз їх до Галича. Але заяви односельців у нього не прийняли навіть для реєстрації. Пояснили так само, як і розповідала О. Базиляк, — необхідно, щоб заявники звернулися до управління ПФУ особисто. «В усьому світі, і в Україні взагалі також, заяви, що надсилаються рекомендованими листами з повідомленням про вручення, приймаються до розгляду», — дивується заступник начальника Галицького центру поштового зв’язку Андрій Озарків. і додає, що вражений сільський голова Медині подумував після цього про те, щоб спеціально зафрахтувати автобус, аби повезти 65-70-річних односельців до районної установи Пенсійного фонду.

Для довідки
У 65 селах і в селищі Більшівцях Галицького району, за даними вільної енциклопедії «Вікіпедія», проживає понад 38 тисяч осіб. Відділення банків, як повідомили працівники поштового зв’язку, працюють лишень у двох із них — філія ПриватБанку у Більшівцях та Ощадбанку — в Комарові.

Любов Фрегон, старший інструктор Галицького центру поштового зв’язку, ділиться особистими враженнями. «Ми з колегами кілька днів тому проводили опитування людей за завданням дирекції УДППЗ «Укрпошта». Я обійшла 47 помешкань пенсіонерів в одному з наших сіл. І лишень у шести з них проживало по двоє людей. Більшість — це одинокі люди. Жінка в хаті або ж чоловік. Спинаються вам назустріч і стоять, з немочі трусяться... Спрацьовані у колгоспах люди похилого віку з копійчаними пенсіями. У багатьох в оселях холодно. Бо ж машина дров коштує 800 гривень. А ще ж треба заплатити, щоб їх хтось попиляв та поколов», — зі смутком констатує Любов Любомирівна.

Коментар Ростислава Лотоцького, начальника Галицького центру поштового зв’язку:

— Всі ми розуміємо проблеми Пенсійного фонду. Але не можна так чинити з людьми. Вихід має бути не такий, який ми хочемо або уявляємо. І в результаті змушуємо літніх і немічних людей або самим тратити гроші та їхати за 10—20 кілометрів до банку чи банкомата, або ж когось просити про це і передавати банківську карточку...


Оцей тиск в системі Пенсійного фонду України щодо практично стовідсоткового переведення виплати пенсій у банки йде згори. По Рогатинському районі, наприклад, за останні п’ять років кількість пенсіонерів, пенсії яким носять листоноші, скоротилася на дві тисячі. Старші люди померли, а виплату пенсій уже всім новим пенсіонерам майже без винятку оформляли на банки.
Звісно, тут є і наш корпоративний інтерес. Тож коли ми порушуємо це питання, нам вказують на те, що, мовляв, «Укрпошті» необхідно платити за доставку людям пенсій. Але є ще й людські проблеми, якими не можна нехтувати. Це по-перше. По-друге, є закон, який передбачає не виплату пенсій, що, власне, роблять банки, а їх доставку пенсіонерам. Чого банки не роблять.


З цього приводу ми підготували листи до влади. Бо, повірте, найлегше сьогодні закрити відділення поштового зв’язку. Але, на моє переконання, це не вихід. Бо, по-перше, ми скорочуємо робочі місця. По-друге, погодьмося, село без школи, Будинку культури й пошти — це вже не село. Люди це розуміють. Пишуть звернення і заяви. Але їх не розглядають...


Ситуація, що склалась у Галицькому і Рогатинському районах, не є унікальною. З такими ж проблемами, як повідомили редакції керівники Косівського і Коломийського центрів поштового зв’язку Марія Крутофіст і Михайло Матрафан, стикаються нині пенсіонери та працівники відділень поштового зв’язку сіл Косівщини, Верховинщини, Коломийщини, Снятинщини і Городенківщини. М’яко кажучи, надто дивним виглядає призначення виплати пенсій, а також і соціальної допомоги малозабезпеченим, багатодітним та молодим матерям, яке здійснюють уже органи соціального захисту населення, через банки для жителів тих населених пунктів, де банківських закладів взагалі немає. А особливо, коли ці села на десятки кілометрів віддалені від банкоматів і їх жителям доводиться тратити чи не цілий день і відчутну суму грошей на поїздку за власними грошима. 
28 Березня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46