http://tv.ukr.net/i/uploads/Image/123(164).jpg      У грудні минулого року розпочалося широке громадське обговорення законопроекту "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". За цей час відбулися численні зустрічі з роботодавцями, профспілками, громадськими організаціями, проводилися "круглі столи" та "прямі лінії", аби почути думки людей.
      Пенсійну систему останнім часом реформують у багатьох країнах світу. Річ у тім, що населення невпинно старішає в усьому світі, і урядам важко забезпечити пенсійні виплати. В Україні зараз мільйони пенсіонерів отримують кошти, на які дуже важко прожити. Тож проблема реформ пенсійного забезпечення актуальна і для всіх українців. Демографічна ситуація сьогодні тисне на пенсійну систему в багатьох країнах - зокрема, Франція, Іспанія теж ідуть на підвищення пенсійного віку. Адже зрозуміло, що в умовах старіння населення платити внески до Пенсійного фонду буде нікому, а отже, на солідарну систему чекає крах, і сьогоднішня молодь залишиться без пенсії взагалі. Зволікання з прийняттям пенсійної реформи призведе тільки до загострення проблем, а тому треба якомога швидше вирішити це питання.
      Солідарна система пенсійного забезпечення, яка діє сьогодні в Україні, запроваджена ще в Радянському Союзі понад 80 років тому і за цей час вона майже не змінювалася. Суть цієї системи у тому, що всі працюючі сплачують внески до Пенсійного фонду й ці кошти за певною формулою розподіляються серед усіх пенсіонерів. Це так званий перший рівень пенсійного забезпечення. Він дає людям мінімальні гарантії. У більшості розвинених країн додаткове забезпечення люди отримують завдяки другому й третьому рівням пенсійної системи - обов'язковому та добровільному накопичувальному страхуванню. Саме трирівнева пенсійна система найбільш збалансована.
      В усьому світі трирівнева пенсійна система, до якої ми йдемо, - гарантія безбідної, заможної старості. І коли ми говоримо, що пенсіонери із західних країн після виходу на заслужений відпочинок їдуть мандрувати світом, то повинні розуміти, що свого часу ці країни провели реформи і великі пенсії там забезпечені завдяки саме накопичувальним рівням пенсійної системи. Забезпечена старість - ось що чекає на нас в результаті пенсійної реформи.
      У нашій же країні солідарна система залишається основним джерелом доходу для літніх людей. Теоретично ми маємо третій рівень пенсійного забезпечення - приватні пенсійні фонди, - який передбачає добровільну участь працівників та роботодавців. Вони самостійно визначають розмір внесків, які сплачують на свої рахунки. Потім ці кошти інвестуються на ринках капіталу. Але поки що така система недостатньо поширена, тому більшість пенсіонерів сьогодні мають тільки "солідарний" мінімум.
      Тож одне з головних завдань на сьогодні – запровадження другого рівня пенсійного забезпечення. Пенсійною реформою це передбачено. Йдеться про те, що всі працівники, яким на момент запровадження обов'язкового страхування буде менше 35 років, сплачуватимуть внески не лише до загальної "каси" Пенсійного фонду, а й на свої персональні рахунки.
      Кошти, які людина накопичить, належатимуть тільки їй. Скільки працівник зібрав, стільки й буде отримувати на додаток до державної пенсії. Плюс - інвестиційний дохід. Адже пенсійні накопичення будуть вкладатися в економіку, іпотечні програми, в акції стабільних державних банків - це так звана "народна приватизація". Уряд зараз працює над тим, аби ці вкладення були максимально захищеними, а всі операції проводилися під дуже жорстким контролем держави. Крім того, кошти з пенсійних рахунків можна буде передавати у спадок. Другий рівень уряд України планує запровадити з 1 січня 2013 року, коли Пенсійний фонд стане бездефіцитним.
      Український варіант пенсійної реформи експерти називають одним із найбільш м'яких у Європі. Законопроектом запропоновано максимально плавно підвищувати пенсійний вік - на 6 місяців щороку для жінок протягом 10 років. Паралельно пропонується суттєвий компенсатор: на період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожен рік. Тож за 10 років жінка отримає на 25% більшу пенсію.
      Головна мета реформи - справедливий розподіл пенсійних коштів. Нинішні надзвичайно великі розриви між розмірами пенсій повинні бути ліквідовані.Тому запропоновано запровадити обмеження на максимальний розмір пенсії. Виплати не повинні бути більшими, ніж 10 мінімальних пенсій. На сьогодні це близько 7500 грн, причому уряд наполягатиме, щоб ця норма стосувалася не тільки новопризначених, а й тих пенсій у кілька десятків тисяч гривень, які призначалися раніше.
      OЧІКУВAНІ РЕЗУЛЬТAТИ РЕФOРМ
      - Гарантування стовідсоткової виплати пенсій нині і в майбутньому;
      - Встановлення соціально справедливої системи пенсійного забезпечення;
      - Підвищення престижності роботи працівників бюджетної сфери;
      - Стабілізація та покращення стану державних фінансів;
      - Детінізація економіки;
      - Забезпечення економічного зростання та добробуту українців.

29 Березня 2011, 11:28
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30