http://ukranews.com/uploads/news/2010/03/26/a42a30ad2622fbf0f3ac231cb42f07091c26cb4e.jpgДороги, якими сьогодні користуються мешканці Калущини, не витримують жодної критики. Фактично, у районі — суцільне бездоріжжя, боротися з яким без відповідних фінансових ресурсів — марно. Мешканці сіл — нарікають. Проте, змушені приймати все як є. Перевізники, тим часом, вимагають підвищення вартості проїзду і — готові відмовитися від окремих рейсів. Влада ж обіцяє: дороги стануть європейськими. Щоправда, не швидше, ніж наступного року.

 

Жодне засідання сесії районної ради чи колегії райдержадміністрації не обходиться без чергового обговорення проблеми бездоріжжя на Калущині. Географія скарг — різноманітна. Фактично, кожен сільський голова чи депутат має що сказати з приводу відсутності чи аварійності мостів і доріг. Кожен із них сподівається, що проблему можна вирішити. Утім, перспективи — невтішні.

Як повідомив директор ДП "Івано-Франківський облавтодор" Володимир Рачкевич, який нещодавно взяв участь у сесії Калуської районної ради, щоб утримувати дороги у належному стані, область потребує понад мільярд гривень. І це — лише поточні витрати без урахування видатків на капітальний ремонт. 

— Усі дороги повинні бути у такому стані, щоб у міжремонтні терміни вони були збережені. Останніх 20 років про це фактично не йдеться, — наголошує головний дорожник області. — За минулий рік ми виконали робіт майже на 150 млн. гривень. Ці кошти були повністю спрямовані на поточні ремонти. Капітальні — не робимо вже три роки, бо на них держава не виділяє грошей. Саме тому стоять аварійні мости у Сівці-Войнилівській, у Мошківцях та багатьох інших населених пунктах як Калущини, так й області загалом. 

За словами Володимира Рачкевича, торік на ремонт доріг Прикарпаття було спрямовано 143 млн. гривень при потребі — 1 млрд. 200 тис. гривень. Тобто Івано-Франківщина отримала у вісім разів менше, аніж потребувала. Калуський район, при цьому, було профінансовано на 3 млн. 680 тис. гривень. Окрім цього, на 1 млн. 600 тис. гривень було виконано робіт, за які держава досі не розрахувалася (по області загалом — 53 млн. гривень. — Авт.).

— При такому фінансуванні йдеться тільки про виживання. І ми — дійсно виживаємо, — підсумував директор ДП "Івано-Франківський облавтодор". — Утім, виконання дорожніх робіт у Калуському районі за підсумками минулого року є вище середнього. Головне завдання на поточний рік — не допустити погіршення стану доріг. Звичайно, багато хто справедливо зауважить, що гірше — вже нікуди. Але навіть у цій ситуації треба працювати. Насамперед — над відведенням води з доріг. Зробити це нашими силами — складно. Але кожна сільська рада на сьогодні має певні кошти з транспортного збору. Тому прохання працювати з приватниками, які мають екскаватори і можуть допомогти прокопати канави вздовж доріг. Уже після такого осушення, ми зможемо виконувати ремонтні роботи на відповідних шматках дороги. Готові працювати навіть у борг.

Як повідомив заступник голови райдержадміністрації Василь Турчин, на рахунках сільських рад Калуського району загалом є понад 725 тис. гривень із транспортного податку. Тож, якщо сільські ради власним коштом подбають про фоси, облавтодор, наскільки зможе, — подбає про дороги. 

Сподіватися, проте, на швидке реанімування доріг — не варто. Володимир Рачкевич стверджує, що цьогоріч можна очікувати лише на кошти спецфонду обласного бюджету. І лише з наступного року з бездоріжжям почне боротися держава. Наразі ж увесь фінансовий ресурс центральна влада спрямовує на будівництво державних доріг, пов’язаних із головним футбольним чемпіонатом Європи, до якого залишилося трохи більше року.

Власне, на цьому днями наголосив і голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, за словами якого цього року наш регіон не отримав фінансування на ремонт доріг у зв’язку із підготовкою країни до Євро-2012, зокрема, через будівництво доріг Києва, Львова, Харкова, Донецька, Дніпропетровська. 

Голова ОДА також зазначив, що він піднімав це питання у розмові з Президентом. Віктор Янукович попросив потерпіти цей рік, а наступного — гроші будуть. Отож, у другому кварталі 2012 року Прикарпаття має отримати 65 млн. гривень. Щоправда, дороги Президент доручив будувати, насамперед, у гірських населених пунктах. 

 

Рейсових автобусів може поменшати

Загалом, чому до футбольного чемпіонату країна готується коштом найменших сіл, як-от, до прикладу, Мошківців, до якого мешканці змушені добиратися об’їзною дорогою або тимчасовою кладкою через річку, обгрунтувати важко. Не розуміють такої логіки і сільські голови, які, зокрема, зауважують, що Прикарпаття — межує із Львівщиною, тому не виключено, що футбольних фанатів "занесе" і до нас. Якою буде реакція європейців, коли, переїхавши з одного району до іншого, вони опиняться серед суцільних ям, можна лише уявити. Тож, сільські голови жартують: на межі Львівщини й Івано-Франківщини треба поставити шлагбаум чи спеціальні попереджувальні знаки, щоб цікаві туристи раптом не залишили на наших дорогах колеса. Інакше — можуть подати до суду. 

Водночас, не до жартів тим сільським головам, яким перевізники обіцяють зменшити кількість рейсів. Причина — не лише у бездоріжжі, але й у низькій вартості проїзду, яка не покриває витрат перевізників. Наразі вартість пасажиро-кілометра — 18 копійок. Із дня на день має вийти розпорядження голови облдержадміністрації, згідно з яким вартість проїзду кожного кілометра зросте на дві копійки. Перевізники запевняють, що це — надто мало.

У коментарі "Вікнам" директор ПП "Західавтотранс" Микола Манелюк зазначив, що вартість проїзду може змінитися вже наступного тижня. Наразі ж — вона незмінна. Щоправда, вже подорожчало міжобласне сполучення. Тому мешканці сіл, через які, зокрема, курсують рейси на Львів, у різних автобусах можуть платити по-різному.

— Самостійно перевізники на ціну впливати не можуть. Адже її регулюють на обласному рівні, — каже Микола Манелюк. — Водночас, якщо ситуація не зміниться, ми будемо змушені подумати про скорочення рейсів. Звичайно, ранкові та вечірні — залишаться. Адже людей потрібно довозити на роботу і додому. А от деякі обідні рейси можна знімати: ними користується дуже мало людей.

Власне, про скорочення кількості рейсів перевізники говорять уже не вперше. Щоправда, наразі жодного з них так і не зняли. Незадовільною також називають ситуацію з пільговиками: держава відшкодовує всього 30-35% витрат на ці потреби. Тому перевізники вітають як ініціативу введення адресної допомоги цим категоріям населення, так і скорочення кількості пільговиків. Наразі ж у Калуському районі пільги має приблизно 20 тис. осіб, тобто — третина населення.

Що ж до доріг, то характеризувати їхній стан перевізники просто не беруться. За словами Миколи Манелюка, найгіршими зараз є дороги Войнилівського напрямку, зокрема, на відтинку до села Томашівець. Ще одна проблемна ділянка — Старий Угринів, де дорога взагалі провалюється. 

Перелік, звісно ж, можна суттєво продовжити. Адже більшою чи меншою мірою "похвалитися" мають чим усі села Калущини. 

Між іншим, не забула районна влада й обіцянок міського голови Ігоря Насалика, який, агітуючи за представників своєї партії напередодні виборів, "роздавав" селам гроші з міського бюджету на розвиток інфраструктури, у тому числі — і на ремонт доріг. Депутати мають намір розробити відповідну програму і подати її на затвердження міській раді. Утім, чи підтримає її місто та чи вдасться полатати ями у селах коштом міста, — наразі невідомо.

04 Квітня 2011, 10:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46