Голова обласної ради Олександр Сич і його перший заступник Василь Гладій, продовжуючи ознайомлення з найважливішими об’єктами соціально-культурної сфери, які, на переконання місцевих громад, трудових колективів і влади, потребують співфінансування з обласного бюджету для завершення їх будівництва в нинішньому році, відвідали Верховинщину.

Практично всюди — у центральній районній лікарні, у Верховинській загальноосвітній школі та на інших об’єктах верховинці демонстрували дві речі. Насамперед те, що і районна влада та сільські голови, і керівники закладів освіти та медицини передусім самі наполегливо працюють над розв’язанням проблем, з якими стикаються, та покладаються на ініціативу і допомогу громад. Саме так, зібравши ті невеликі кошти, які змогли виділити селищна і районні ради, та залучивши на допомогу підприємців, які допомогли дошками й іншими матеріалами, колектив лікарні, як показав гостям головний лікар ЦРЛ Володимир Пугальський, відремонтував і утеплив, встановивши металопластикові вікна, стару, зведену ще 1903 року будівлю хірургічного відділення лікарні. А нині ремонтують уже терапевтичне.


А Любов Никифорук, директор школи, розповіла, що, по суті, цілий окремий блок школи селище звело власним коштом. Зробити класні кімнати у ньому допомогли бізнесмени Верховини, а простору актову залу — депутат обласної ради Іван Шкіндюк та районний відділ освітиѕ Цей же підхід громад демонстрували і сільські голови Верхнього Ясенова — Дмитро Мартищук і Білоберізки — Дмитро Іванюк.


А вже після цього вели мову про можливу допомогу області, яка Верховинщині вкрай потрібна.


— Якби ми заїхали в інші села, то й там би побачили, що територіальні громади вкладають кошти у те, аби розвивати свої заклади освіти, культури й охорони здоров’я. і якраз моєю метою було показати обласному керівництву, що верховинці, зі свого боку, беруть активну участь у цих роботах, а районний бюджет — у їх фінансуванні, — зазначив у короткому інтерв’ю кореспондентові «Галичини» голова районної ради Ярослав КіКіНЧУК. — Але проблема в тому, що великих асигнувань районна влада, на жаль, виділити не може. Навіть 100 тисяч гривень для нас сьогодні — великі гроші. Тому якщо верховинцям зможуть допомогти співфінансуванням чи за рахунок проекту підтримки місцевого самоврядування, який цього року започаткували обласна рада, то ми багато могли б зробити. Адже ця програма розрахована на декілька років. І, наприклад, за п’ять років чи за період каденції нинішнього депутатського корпусу обласної ради можна було б відновити 10—15, а то й 20 важливих соціально-культурних об’єктів у районі. Ми сподіваємося на розуміння і підтримку.

Коментар голови обласної ради Олександра СИЧА:


— Оглянувши об’єкти, для завершення будівництва яких верховинці хотіли б отримати бюджетну допомогу, ми побачили проблеми і для себе їх зафіксували. і, звичайно ж, постараємося врахувати їх у наших напрацюваннях, в обласних програмах соціально-економічного розвитку, природоохоронних заходах та інших. Цілком очевидно, що Верховинський район, як завше, був обділений увагою і обласної, і державної влади в плані розвитку його соціально-культурної інфраструктури навіть попри те, що люди тут намагаються дуже багато робити власними зусиллями. Наприклад, ми приїхали у Красник, де найбільша проблема — зруйнований міст. Сільський голова просить область трохи допомогти фінансово на закупівлю матеріалів, зазначаючи, що всі роботи громада виконає власними силами. Приїжджаємо у Верховину, заходимо до лікарні і бачимо, що багато робіт медики виконують власними силами. Слава Богу, що їх мудрі керівники вміють домовлятися з бізнесменами. Садок, у якому ми тільки-но були в селі Білоберізці, — ще один приклад. Громада просить дати кілька десятків тисяч гривень на матеріали, щоб уже власними силами добудувати ще кілька кімнат і відкрити додаткову групу, бо діти в селі народжуються. і це прекрасно. Те саме у Верхньому Ясенові.


Втім, я не хотів би розкидатися обіцянками. Бо не все у моїй волі. Є депутатський корпус, він і прийматиме рішення. Але принципова позиція полягає в тому, що Верховинщині треба допомагати.


Коментар першого заступника голови обласної ради Василя ГЛАДІЯ:

— Передусім звертатимемо увагу на ті об’єкти, де не говорять — «зробіть нам проектно-технічну документацію і дайте декілька мільйонів гривень, а тоді зможемо цей об’єкт здати». А на ті, де вже ведуться роботи. Мені подобається, як ставиться до своїх найважливіших соціально-культурних об’єктів верховинська влада. Бо ми бачимо, що є рука господаря, є розуміння і що більшість об’єктів, які сьогодні побачили, є реальними. На моє переконання, більшість із них мають право на співфінансування з обласного бюджету. І якщо обласна рада, депутатський корпус передбачать фінансування, то їх можна буде ввести в експлуатацію ще нинішнього року, а не через рік чи два...

04 Квітня 2011, 11:50
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30