Ця фраза, по суті, вирвалася з уст першої заступниці голови однієї з райдержадміністрацій. Власне, йдеться про Городенківський район, де саме через відсутність автотранспортного підприємства є чимало проблем із пасажирським сполученням з деякими селами. Йдеться про так звані неперспективні маршрути, на яких більше бензину спалиш та поб’єш буса, ніж заробиш. Звісно, у радянські часи, коли автобусні парки були державними, таких проблем не виникало. Їздили, куди керівництво казало. До того ж кишеня була загальною. Тепер кожен працює на себе. Тож влада на місцях буквально вмовляла перевізників, щоби вони погодилися обслуговувати певні села. І тепер на засіданні конкурсного комітету з питань пасажирських перевезень виникали до них певні питання: скажімо, старий автобус, допущені порушення ліцензійних умов тощо. Але представники РДА, можна сказати, грудьми ставали на їх захист. Лише б дали дозвіл їздити, возити людей.

Зауважу, що члени комітету — не закостенілі бюрократи, і йшли на певні поступки, але із застереженнями. Наприклад, не могли визнати переможцем конкурсу перевізника, який набрав за оціночною шкалою конкурсних пропозицій лише 30 балів, тоді як потрібно мінімум 50. Але  з огляду  на ситуацію, що крім нього на той маршрут більше претендентів немає, дали тимчасовий дозвіл на його обслуговування. А за цей час підприємець зможе добрати необхідну кількість балів, скажімо, за рахунок позитивної характеристики райдержадміністрації.


Чи візьмемо такий момент, як вік автобуса. Хоча й можна десь погодитися з твердженням одного з перевізників, що старі Пази та ЛАЗи більш надійні, ніж нинішні «Богдани» та «Еталони», котрі починають «сипатися» вже на третьому році експлуатації, та все ж є певні вимоги, і якщо автобусу більше десяти років, то це вже серйозний мінус. Щоправда, на цьому засіданні конкурсного комітету таких транспортних засобів не заявляли. Щоправда, деякі з заявлених автобусів уже майже досягли «пенсійного» віку. Їхніх власників визнали переможцями конкурсу, але з певним застереженням. В угоді буде записано вимогу щодо заміни транспортного засобу на новіший протягом певного терміну. Здебільшого давали півтора року. Якщо за цей час перевізник не виконає умов договору, звісно, робитимуться відповідні висновки. А якщо, наприклад, на той чи інший маршрут з’явиться ще один претендент, в якого автобус більш комфортабельний, сучасний, зрозуміло, кому нададуть перевагу.


Словом, на цьому засіданні конкуренції не було, що останнім часом стається рідко. Як правило, на кожному конкурсі було кілька маршрутів, на обслуговування яких претендували як мінімум два перевізники. Але тут були «зібрані» такі маршрути, обслуговувати які охочих особливо не було. Ну хто погодиться працювати собі якщо не на збитки, то без певного прибутку? 
Але ж людям їздити треба. І, наприклад, у сільраді села Бабина Зарічного Калуського району знайшли такий вихід із ситуації, що самі придбали автобус і найняли водія. Це при тому, що населений пункт дотаційний, рейс збитковий, але сільська влада все ж вишукала кошти, щоби люди мали чим доїхати до райцентру. Подейкують, що грошима допомогли місцеві жителі, котрі перебувають на заробітках за кордоном.


Поки що це єдиний випадок в області, та він вартий того, щоби його перейняли і в інших місцевостях. Причому своє слово сказала й районна влада, допомагаючи у придбанні транспортних засобів для обслуговування так званих неперспективних маршрутів. І тоді не треба буде шукати перевізників, обіцяючи різні блага взамін на згоду обслуговувати той чи інший населений пункт. Не треба буде ставати грудьми на захист своїх претендентів, коли на конкурсі до них виникатимуть цілком слушні претензії.


Ще раз нагадаю, що завдання, котре стоїть перед членами конкурсного комітету, це передусім турбота про пасажирів. Щоби транспорт був зручний і безпечний, щоби автобуси їздили як передбачено, а не залежно від забаганок перевізника. А фактів хамського ставлення до пасажирів можна, на жаль, навести чимало. Наприклад, в одному селі був підприємець, котрий, по суті, монополізував маршрут. Інші буси, котрі проїжджали через цей населений пункт побоювалися підбирати людей, бо місцевий перевізник влаштовував сварки, погрожував водіям і таке інше. Водночас його транспортний засіб міг, скажімо, в суботу не вийти в рейс, бо поїхав обслуговувати «вісілє». Щоправда, тепер уже того перевізника немає.


інший приклад стався не так давно — в ту суботу, яку відробляли  замість 7 березня. Пасажирам, котрі їхали з обласного центру до Богородчан того дня, було складно потрапити додому. На бус доводилося чекати до півгодини, а то й більше. Чому? Бо перевізники їхали «як їм сі хотіло». Очевидно, з Богородчан у напрямку Івано-Фраківська було мало пасажирів, а ці буси вирушають не за розкладом, а в міру заповнення буса людьми. Хоча існують відповідні графіки і таке інше, та богородчанські перевізники вважають, що вони встановлюють свої правила гри. Міркуємо, це ще недовго триватиме...


До речі, на цьому засіданні конкурсного комітету представник Коломийської райдержадміністрації, можна сказати, у приватному порядку, попросив розібратися з одним їхнім перевізником, на якого надходить багато скарг від пасажирів пільгових категорій. Можу з майже стовідсотковою впевненістю написати, що незабаром тому чоловікові доведеться шукати іншу сферу діяльності (про одного з таких перевізників «Галичина» невдовзі розповість).
Та закінчити репортаж хочу на позитивній ноті. Йдеться про так звану зарплату в конвертах. Коли конкурсний комітет у такому складі, як він є нині, лише починав працювати, у графі «середній рівень заробітної плати водія-перевізника» доводилося бачити такі цифри — 400, 500 гривень. Звісно, ніхто за такі гроші не працював. Зарплата приховувалася від оподаткування, необхідних відрахувань. Це надзвичайно дратувало голову комітету заступника голови ОДА Василя Плавюка. «Витягуйте гроші з конвертів!» — вимагав Василь Сидорович. І на цьому засіданні з приємністю відзначили, що ці зусилля були недаремні. В оцінці конкурсних пропозицій претендентів можна було побачити такі суми, як 1000 гривень, 1200 і навіть півтори. і, зазначу, з такою ж принциповістю члени комітету підходитимуть до всіх вимог, котрі визначив законодавець щодо перевізників.

05 Квітня 2011, 14:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30